Η Ιαπωνία σχεδιάζει να παρουσιάσει το πρώτο ανεπάνδρωτο αεροσκάφος το 2025

Φωτ: Ιαπωνικό Υπ.Αμ | Το νέο ιαπωνικό ανεπάνδρωτο μαχητικό αεροσκάφος θα βασίζεται στο έργο στέλθ μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς F-X

Σύμφωνα με ιαπωνικές εφημερίδες, η Ιαπωνία άρχισε την εξέλιξη ενός ανεπάνδρωτου μαχητικού αεροσκάφους και το πρώτο μοντέλο παραγωγής ίσως να παρουσιαστεί στις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με ιαπωνικές στρατιωτικές πηγές, η Ιαπωνία θα παρουσιάσει ένα νέο ανεπάνδρωτο μαχητικό αεροσκάφος που θα βασίζεται στο F-X, το έκτης γενιάς στέλθ μαχητικό που είναι υπό εξέλιξη για την ιαπωνική Αεροπορία (JASDF). Θα είναι το πρώτο στέλθ μαχητικό αεροσκάφος που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία που θα αντικαταστήσει το Mitsubishi F-2 στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η ονομασία του προγράμματος του ιαπωνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι Ανεπάνδρωτο Αεροσκάφος Μάχης Υποστήριξης. Σύμφωνα με την μελέτη που αποδεσμεύθηκε από το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.), η Ιαπωνία επιθυμεί την ανάπτυξη δύο τύπων ανεπάνδρωτων αεροπορικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένου ενός μαχητικού που θα ελέγχεται από έναν άνθρωπο χειριστή και θα μπορεί να εκτελεί τις ίδιες πολεμικές αποστολές όπως τα κανονικά μαχητικά αεροσκάφη και ως ένας βαλλιστικός πύραυλος που θα χρησιμοποιεί συστοιχίες αισθητήρων για τον εντοπισμό των πυραυλικών απειλών.

Το ιαπωνικό Υπ.Αμ. σχεδιάζει να επενδύσει $24,3 εκατομμύρια για την εξέλιξη συστήματος χειρισμού πτήσης δια αποστάσεως και περίπου $2 εκατ. στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος είναι η εκτέλεση των πρώτη αεροπορικών δοκιμών εντός του 2024 και να περατωθεί η σχεδίαση του τελικού δημιουργήματος εντός του 2025.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αναρτήθηκε στον ιστότοπο Brookings.edu, το ιαπωνικό Υπ.Αμ. σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την μελέτη στα ανεπάνδρωτα αναγνωριστικά αεροπλάνα επειδή τα συστήματα ραντάρ της JASDF δεν δύνανται να εντοπίσουν τους στόχους που πετάνε σε χαμηλό ύψος και πλησιάζουν συγκεκριμένες περιοχές και δεν μπορεί να εμποδίσει την παράνομη εισβολή στον εναέριο χώρο γύρω από τα νησάκια Σενκάκου.

Ένα ανεπάνδρωτο αεροσκάφος δεν παρεμποδίζεται από τις ανθρώπινες επιδόσεις ή τους φυσιολογικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η εξαιρετική ανθεκτικότητα και η ευελιξία είναι εγγενή πλεονεκτήματα που μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα ανεπάνδρωτο εναέριο σύστημα (UAS). Δεδομένου ότι αυτά τα συστήματα είναι μη επανδρωμένα, τα μελλοντικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα των UAS μπορεί να περιλαμβάνουν περιοχές άρνησης και προσβολής χωρίς να απαιτείται τα πληρώματα να εκτεθούν σε αυτούς τους κινδύνους.

 

Πηγή: airrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Χαίρομαι πολύ που η λέξη “ανεπάνδρωτο” αρχίζει σιγά σιγά και εμφανίζεται συχνότερα και συχνότερα στον τύπο αντί του περιφραστικού “μη επαδρωμένο” ως απόδοση του “unmanned”.

    Ελπίζω σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε και την ταυτόσημη (ή σχεδόν ταυτόσημη?) λέξη “δρόνος” ως απόδοση του “drone”, που έχει πιο ευρεία χρήση ως συνθετικό πχ πολυδρονικά συστήματα, δρονισμος, δρονοποίηση (πχ ενος πρών επανρδωμένου), δρονομεταφερόμενο (βλήμα) κλπ κλπ. .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.