Η Ιαπωνία συνεχίζει με την εξέλιξη του τροχοφόρου Α/Κ οβιδοβόλου 155 χιλ.

Η Υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας (“ATLA”) του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας (Υπ.Αμ.) εξελίσσει ένα νέο τροχοφόρο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο (“SPH”) 155 χιλιοστών ως το διάδοχο του ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου “FH-70” για την ιαπωνική χερσαία δύναμη αυτοπροστασίας (“JGSDF”).

Η νέα σχεδίαση (ένθετη εικόνα) υιοθετεί την αυτοκινούμενη διαμόρφωση για την ταχεία εκτέλεση πυρών και την αλλαγή θέσης, και τη βελτίωση της στρατηγικής κινητικότητας. Μετά την ολοκλήρωση της σχεδίασης του συστήματος και την κατασκευή του πρωτοτύπου το οικονομικό έτος (“FY”) 2013, η “ATLA” πραγματοποίησε δοκιμές του πρωτοτύπου κατά τα “FY” 2015-2018.

Επονομαζόμενο από το Υπ.Αμ. ως τροχοφόρο “HSP”, διαθέτει το πυροβόλο 155χιλ.L/52 διαμετρημάτων του “SPH Type 99” (παραπάνω εικόνα) για την μείωση των κοστών ανάπτυξης. Η “ATLA” απαιτούσε να χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα πυρομαχικά που αποτελούνται από το βλήμα, το προωθητικό γέμισμα, τον πυροσωλήνα προσέγγισης και το γέμισμα της πολεμικής κεφαλής.

Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν μέγιστο βεληνεκές βολής περίπου σαράντα (40) χιλιόμετρων χρησιμοποιώντας τα υποβοηθούμενα (“base-bleed”) βλήματα μεγάλου βεληνεκούς “Type 93”, και ρυθμό άνω των έξι βλημάτων ανά λεπτό. Το τροχοφόρο “HSP” πρέπει επίσης να μπορεί να βάλλει «αδρανή» πυρομαχικά (“insensitive munition”).

Υιοθετώντας ένα μηχανικό και ένα χειροκίνητο σύστημα γέμισης, το τροχοφόρο “HSP” έχει εξωτερική θωράκιση γύρω από το διαμέρισμα του οδηγού και γύρω από τη θέση του πολυβόλου “M2” των 12,7 χιλιοστών.

Με ανωτάτη ταχύτητα σε δρόμο τα εκατό (100) χιλιόμετρα ανά ώρα, πρέπει να ζυγίζει λιγότερα από είκοσι πέντε (25) τόνους ώστε να μπορεί να μεταφερθεί από τα μεταγωγικά αεροπλάνα “C2”.

Αρχικά η “ATLA” σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το αμάξωμα ενός βαρέος οχήματος περισυλλογής αλλά, για άγνωστους λόγους, τώρα χρησιμοποιείται το αμάξωμα ενός 8Χ8 φορτηγού “MAN”.

Το τροχοφόρο “HSP” θα διασυνδέεται με το σύστημα διοίκησης και ελέγχου πυρός (“FCCS”) για τον ψηφιακό αυτόματο υπολογιστή πυροβολικού πεδίου (“FADAC”) με την χρήση ενός εξελιγμένου δικτυωμένου συστήματος.

Οι μεραρχιακές μονάδες πυροβολικού των “JGSDF” είναι εξοπλισμένες με τα “FH-70” και “99HSP”, συν τα “SPH M110A2” και “MLRS” πυροβολικού επιπέδου Στρατιάς. Τα “Type 99” είναι ανεπτυγμένα στις ταξιαρχίες και μεραρχίες της Βόρειας Στρατιάς, ενώ οι ταξιαρχίες και μεραρχίες των Βορειοανατολικής, Ανατολικής, Μέσης και Δυτικής Στρατιών χρησιμοποιούν τα “FH-70”, εκτός από την 15η ταξιαρχία στην Οκινάβα.

Οι “JGSDF” στα τέλη του 2013 διάθεταν εξακόσια (600) συστήματα, αλλά αυτά μειώθηκαν στα τριακόσια (300). Οι μεραρχιακές και ταξιαρχικές μονάδες πυροβολικού θα διαθέτουν μόνο βαρείς όλμους 120 χιλιοστών σύμφωνα με την αναδιοργάνωση των “JGSDF”, ενώ τα πυροβόλα πεδίου θα συγκεντρωθούν στις μονάδες πυροβολικού που είναι την υπό απευθείας διοίκηση των Στρατιών. Εν τω μεταξύ, τα “M110A2” θα καταργηθούν.

Συνολικά τετρακόσια ενενήντα δύο (492) “FH-70” κατασκευάστηκαν υπό άδεια στην Ιαπωνία, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο χρήστη στον κόσμο. Τώρα οι “JGSDF” διαθέτουν λιγότερα από τριακόσια (300) “FH-70”, και το τροχοφόρο “HSP” θα τα αντικαταστήσει.

Ωστόσο, η προμήθεια τους έχει καθυστερήσει επειδή οι “JGSDF” δαπανούν πολλά από τον προϋπολογισμό τους σε δαπανηρούς εξοπλισμούς όπως τα “MV-22 Osprey” και “AAV7”.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το «shephardmedia.com» για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.