Η Ισπανία πρόκειται να δοκιμάσει το 8X8 Piranha 5

Η Ισπανία πρόκειται να δοκιμάσει το 8X8 Piranha 5 στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί την 4η Δεκεμβρίου. (GDELS/IHS Janes)

Το Piranha 5 της General Dynamics (GD) έχει κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο να επιλεγεί ως το μελλοντικό τεθωρακισμένο 8X8 όχημα μάχης (AIFV) του Ισπανικού Στρατού, με το υπουργείο Άμυνας να υπογράφει μια συμφωνία για να τεθεί υπό εκτεταμένες τεχνολογικές δοκιμές.

Ενώ η οριστική προμήθεια εξακολουθεί να είναι υπό αναμονή, πηγή προερχόμενη από τον τομέα της βιομηχανίας δήλωσε στο IHS Janes ότι η προετοιμασία του οχήματος για το πακέτο δοκιμών καθιστά «σχεδόν βέβαιο» ότι το Piranha θα είναι η τελική επιλογή.

Είναι κατανοητό ότι πέντε οχήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις δοκιμές ως μέρος ενός προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει έως το 2017. Το επόμενο έτος το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση σχετικά με το σχέδιο προμήθειας μεταξύ 300 και 400 οχημάτων. Εκτός από την GD, το πρότζεκτ περιλαμβάνει επίσης την SAPA, για τους κινητήρες, και την Indra για τα συστήματα διοίκησης, ελέγχου και αποστολής.

Η σύμβαση τεχνολογικών δοκιμών ως στιγμής ακόμη δεν έχει σχολιαστεί από την εταιρεία ή το υπουργείο, αλλά η πηγή είπε ότι υπογράφηκε την 4η Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα φέτος, η Ισπανική Κυβέρνηση ενέκρινε την δαπάνη 89 εκατομμυρίων ευρώ (€) για το πρόγραμμα ανάπτυξης του 8X8 Piranha 5 για αυτό που ονομάζει Combate sobre Ruedas (VCR): ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Βιομηχανίας.

Αφότου συμφωνηθεί η προμήθεια, οι πρώτες παραγγελίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εκδόσεις των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, ανίχνευσης και διοίκησης και ελέγχου πριν ακολουθήσουν πιο εξειδικευμένες εκδόσεις σε μεταγενέστερες παραγγελίες.

Η αρχική προμήθεια είναι πιθανό να στοιχίζει μεταξύ 1,1 και 1,5 δισεκατομμυρίων €. Το νέο οχτάτροχο όχημα πρόκειται να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο τεθωρακισμένο όχημα BMR (Blindado Medio de Ruedas), το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία για περισσότερα από 30 χρόνια.

David Ing

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.