Η Ιταλία σχεδιάζει νέα αντιτορπιλικά με παραλαβή το 2028

Το ιταλικό Ναυτικό θέτει τις βάσεις για το νέο πρόγραμμα αντιτορπιλικού DDX.

Ανανεωμένο από την έκρηξη  των ναυπηγήσεων που προκλήθηκαν από την απόσυρση των παλιών πλοίων, τώρα το ιταλικό Ναυτικό επιστρέφει στο σχεδιαστήριο για να σχεδιάσει αυτά που θεωρεί ως τον ακρογωνιαίο λίθο του στόλου του – τα νέα αντιτορπιλικά.

Μετά την ναυπήγηση δέκα φρεγατών κλάσης FREMM – τον ίδιο τύπο που απέκτησε το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ)- όπως επίσης και την σχεδίαση των νέων πλοίων πολλαπλών αποστολών 4500 τόνων, ενός “ελικοπτεροφόρου” 33000 τόνων και νέων βοηθητικών πλοίων, μια νέα μελέτη, για την μείωση των κινδύνων, πρόκειται να ξεκινήσει με στόχο την κατασκευή δυο νέων αντιτορπιλικών 10000 τόνων με την ονομασία DDX.

“Τα αντιτορπιλικά έχουν θεμελιώδη σημασία μέσα σε έναν στόλο ανοιχτής θαλάσσης (blue water) όπως της Ιταλίας, ο οποίος πρέπει να διαθέτει τη δυνατότητα προβολής ικανοτήτων στην θάλασσα και από την θάλασσα καθώς θα επιχειρεί σε ολόκληρο το φάσμα των ναυτικών και κοινών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Αντιναύαρχος Αουρέλιο Ντε Κάρολις, υπαρχηγός επιτελείου ιταλικού Ναυτικού, στον ιστότοπο Defence News.

“Εκτός από τα αεροπλανοφόρα, τα αποβατικά πλοία και τα υποβρύχια, χρειάζεσαι και αντιτορπιλικά με ικανότητες προσβολής επίγειων στόχων και προστασίας αποβατικών ομάδων”, πρόσθεσε.

Το ιταλικό Ναυτικό ζητάει τα 175 μέτρων πλοία για να αντικαταστήσει δυο παλιά αντιτορπιλικά, το ITS Durand de la Penne και το ITS Minbelli. Τα δυο πλοία εισήλθαν στην ενεργό υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ακόμα δύο πλοία κλάσης Horizon ενταθήκαν μαζί τους στην υπηρεσία της Ιταλίας, τα οποία το Ναυτικό τα χαρακτηρίζει ως αντιτορπιλικά.

“Πάντα είχαμε σε υπηρεσία δυο ζεύγη αντιτορπιλικών, από την δεκαετία του 1960”, δήλωσε ο Ντε Κάρολις.

Με προϋπολογισμό ύψους €4,5 δισεκατομμυρίων ($5,3 δισ.) με τις μελέτες σκοπιμότητας και μείωσης κινδύνου, διάρκειας δύο ετών, που αρχίζουν στις αρχές του επομένου έτους, το ιταλικό Ναυτικό προγραμματίζει να διαθέτει μέχρι το 2022 την τελική επιχειρησιακή απαίτηση, να έχει υπογράψει την σύμβαση κατασκευής το 2023 -αν υπάρχει χρηματοδότηση- να έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση το 2025 και να παραλάβει το πρώτο πλοίο το 2028.

Τα υφιστάμενα σχέδια προβλέπουν πλοία που θα είναι πλάτους 24 μέτρων με βύθισμα 9 μέτρων και πλήρωμα άνω των 300 ατόμων, καθώς θα παρέχουν ανώτατη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων χρησιμοποιώντας το προωστήριο σκεύος CODODAL (Συνδυασμός Πετρελαίου ή Αερίου και Ηλεκτρισμού), δήλωσε ο Ντε Κάρολις. Το σύστημα επιτρέπει την χρήση αεριοστρόβιλου ή στροβιλοκινητήρων ντήζελ, συν την ηλεκτρική πρόωση για τις μικρές ταχύτητες.

Η Ιταλία ανανεώνει το Ναυτικό της εν μέσω μετατροπής της Μεσογείου Θάλασσας από μια λεκάνη στάσιμων νερών σε πυριτιδαποθήκη καθώς η Τουρκία εξαπλώνει την επιρροή της, η Λιβύη παραμένει σε ένταση μετά απο χρόνια συγκρούσεων και η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή της.

Όταν τα πλοία λάβουν πλήρη χρηματοδότηση, πιθανόν να κατασκευαστούν από την ιταλική εταιρεία Fincantieri, διατηρώντας τα ναυπηγεία απασχολημένα μετά από τη διαδικασία των πρόσφατων ναυπηγήσεων χάρις στον ναυτικό νόμο της Ιταλίας του 2014 αξίας €6,3 δισεκατομμυρίων που οδήγησε στα προγράμματα των πλοίων διοίκησης αποβάσεων (LHD) και υποστήριξης (PPA).

Ο εξοπλισμός του πολεμικού πλοίου

Τα πυρά μεγάλου βεληνεκούς για τα αντιτορπιλικά θα εξασφαλιστούν από έξι κελιά εκτοξευτών οχτώ πυραύλων με συνολικά 48 κελιά, με δυο εκτοξευτές προς την πλώρη (μπροστά από την γέφυρα) και τους υπόλοιπους στο μέσον του πλοίου.

Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, ήδη σε υπηρεσία με άλλα ιταλικά πλοία, θα υιοθετηθούν, όπως επίσης και ένας πύραυλος επίγειας προσβολής. “Το Ναυτικό χρειάζεται μια αξιόπιστη ικανότητα επίγειας προσβολής και αυτήν την στιγμή εξετάζουμε τις επιλογές”, δήλωσε ο Ντε Κάρολις.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει το ιταλικό Ναυτικό στο να εξετάσει την ναυτική έκδοση του πυραύλου Scalp της MBDA. Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί είναι η απόκτηση του αντιπλοϊκού πυραύλου Teseo Mk2 Evolved της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας, όποιος σύμφωνα με τον Ναύαρχο προσφέρει “ικανότητες επίγειας προσβολής στις παράκτιες επιχειρήσεις”. Το όπλο θα εκτοξεύεται από εκτοξευτές που θα βρίσκονται ακριβώς πίσω από την γέφυρα, συμπλήρωσε.

Το πρυμναίο κατάστρωμα ελικοπτέρου και το υπόστεγο θα μπορούν να φιλοξενήσουν δυο ναυτικά ελικόπτερα EE101 και SH90.

Τα πυροβόλα του πλοίου θα είναι τα ιδίου τύπου ιταλικής κατασκευής με αυτά που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τα βασικά πυροβόλα στα πλοία της Ιταλίας. Το πυροβόλο Leonardo 127 χλστ στην πλώρη του πλοίου θα εκτοξεύει τα καθοδηγούμενα πυρομαχικά Vulcano της εταιρείας ενώ τα δύο πυροβόλα Leonardo των 76 χλστ στο κέντρο του πλοίου θα εκτοξεύουν το καθοδηγούμενο βλήμα Dart, που εξελίχθηκε επίσης από την ιταλική εταιρεία.

Το τρίτο πυροβόλο 76 χλστ θα είναι τοποθετημένο πάνω στο υπόστεγο του ελικοπτέρου στο πίσω μέρος του πλοίου. Με την ονομασία “Sovraponte” και κατασκευασμένο με στόχο να τοποθετείται πάνω στις υπερκατασκευές των πλοίων, το πυροβόλο αναπτύχθηκε πρώτη φορά για τα πλοία PPA. “Είμαστε ικανοποιημένοι με το Sovraponte”, δήλωσε ο Ναύαρχος.

Το πυροβόλο είναι ένα δείγμα του πως το αντιτορπιλικό θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες που χρηματοδοτήθηκαν από τον Ναυτικό Νόμο, με το ραντάρ να είναι το άλλο παράδειγμα. Τα αντιτορπιλικά θα διαθέτουν το Kronos της Leonardo, ένα ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) με σταθερή πρόσοψη όπως επίσης και δέκτες δέσμης C και X, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις επιφάνειες πίσω από την γέφυρα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε στις δύο “πλήρεις” εκδόσεις των πλοίων PPA.

Η Leonardo θα παρέχει επίσης το ίδιο περιστρεφόμενο ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς δέσμης L που θα είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του πλοίου, το οποίο έχει επίσης υιοθετηθεί και στο LHD Trieste.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης όπως επίσης και οι σουίτες επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου θα προέρχονται από αυτές που εξελίχθηκαν για να νεότερα πλοία του στόλου, καθώς στις ανθυποβρυχιακές ικανότητες θα περιλαμβάνονται ηχοβολιστικά (κύτους και συρόμενα), εκτοξευτές τορπιλών και συστήματα παραπλάνησης.

Τι έπεται

Το Trieste πρόκειται να ενταχθεί στο στόλο των τριών αποβατικών πλοίων κλάσης San Giorgio της Ιταλίας για δημιουργηθεί ο αποβατικός στόλος τεσσάρων πλοίων, ο οποίος θα απαιτεί και προστασία, δήλωσε ο Ντε Κάρολις.

“Θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικά διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, το οποίο  σημαίνει τέσσερα αντιτορπιλικά”, εξήγησε. “Η προμήθεια τους αποτελεί επίσης μέρος της δέσμευσης μας στο NATO αφότου είμαστε μέρος του έργου δημιουργίας νέων αποβατικών δυνάμεων, κάθε μια θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία επιπέδου αποβατικού τάγματος με συναφή υποστήριξη μάχης, το οποίο σημαίνει τέσσερα αποβατικά πλοία και αντιτορπιλικά για την παροχή προστασίας”.

“Αυτά τα αντιτορπιλικά θα προστατεύουν – μαζί με τις φρεγάτες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, τα υποβρύχια και την ναυτική αεροπορία- τις αποβατικές δυνάμεις κατά την κίνηση τους προς τις αποβατικές περιοχές και τότε θα παρέχουν στα αποβατικά στοιχεία αποτελεσματικά ναυτικά πυρά υποστήριξης. Όλα αυτά είναι αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό και τον έλεγχο του εναερίου χώρου πάνω από την περιοχή του αποβατικού ΑΝΣΚ”.

“Οι ΗΠΑ και η Ρωσία χρησιμοποιούν ακόμη καταδρομικά, αλλά σήμερα τα περισσότερα ναυτικά βασίζονται στα αντιτορπιλικά για την παροχή πυρών. Πρέπει να καλύπτουν τις αντιαεροπορικές, αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις με εστίαση στην ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της αντιβαλλιστικής άμυνας.”

Η πιο “σημαντική αποστολή” των αντιτορπιλικών, πρόσθεσε, είναι η προστασία των ομάδων αποβατικών και να εκτελέσουν τον συνηθισμένο “ρόλο του τυφεκίου” για τα αποβατικά. Στα παραδείγματα που έδωσε περιλαμβάνεται ο Πόλεμος του Κόλπου το 1990-91 και όταν το ιταλικό πλοίο ITS Audace ήταν μέρος της συνοδείας του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, Theodore Roosevelt, και κατά την επιχείρηση Enduring Freedom το 2020, όταν το ITS Durand de la Penne συνόδευε τα αεροπλανοφόρα John C. Stennis και John F. Kennedy.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ισορροπημένο Ναυτικό που θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις από τα διεθνή ύδατα, την οικονομική ζώνη μέχρι τα παράκτια ύδατα, από ναρκοθηρευτικά μέχρι υποβρύχια και αεροπλανοφόρα, με συνολική αεροπορική προστασία που θα παρέχεται από αντιτορπιλικά και τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις που θα εκτελούνται κυρίως από τις φρεγάτες”, πρόσθεσε.

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.