Η καραμπίνα που αλέθει καφέ

Αναδημοσίευση από το “Σεντούκι Ιστορίας©️

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αδυναμία στον καφέ και τον καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Όμως, λίγοι τον αγάπησαν περισσότερο από τους Αμερικανούς στρατιώτες στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865). Οι στρατιώτες της Ένωσης, που είχαν πρόσβαση σε μεγάλα αποθέματα, έπιναν καφέ πριν και μετά τις πορείες, στις περιπολίες, στις μάχες, κ.ό.κ. Η αγάπη τους για το ζεστό ρόφημα ήταν τόσο μεγάλη που η λέξη «καφές» ήταν αυτή που αναγράφεται περισσότερες φορές στα ημερολόγια των στρατιωτών, πάνω από λέξεις όπως «πόλεμος», «σφαίρα» ή «θάνατος».

Αντιθέτως, οι στρατιώτες της Συνομοσπονδίας δεν ήταν τόσο τυχεροί. Εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που επέβαλλαν οι Βόρειοι, ο καφές ήταν δυσεύτερος για τον Νότο. Έτσι, οι στρατιώτες προσπάθησαν να καλύψουν την ανάγκη τους με εναλλακτικές, όπως ψητά βελανίδια, βυνοποιημένο κριθάρι, φασόλια, βαμβακόσπορο, φλούδες πατάτας και ρίζα πικραλίδας.

Οι Βόρειοι αρέσκονταν τόσο πολύ να απολαμβάνουν τον καφέ, που χρησιμοποίησαν μια πατέντα ενός αξιωματικού τους για ιδιοτελή σκοπό. Ο αντισυνταγματάρχης Ιππικού Walter King είχε πειραματιστεί με ένα όπλο, την καραμπίνα Sharps διαμετρήματος 52, στην οποία πρόσθεσε έναν μικρό μύλο άλεσης στο κάτω μέρος του κοντακίου. Σκοπός της πατέντας ήταν να αλέθει σιτάρι για τα άλογα, τον καιρό που η μονάδα βρισκόταν εκτός στρατοπέδου. Τους τελευταίους μήνες του πολέμου μία τέτοια καραμπίνα δόθηκε σε έναν άνδρα από κάθε λόχο με την αντίστοιχη ευθύνη της άλεσης.

Όμως, οι δαιμόνιοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν αυτούς τους άνδρες ως barista και τους έβαζαν να αλέσουν κόκκους καφέ αντί για σιτάρι. Όπως ήταν φυσικό, τα όπλα με τον μύλο δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά στη μάχη (επιπλέον βάρος, κτλ) και γι’ αυτό αποσύρθηκαν με τη λήξη του πολέμου. Σήμερα σώζονται μερικές δεκάδες από αυτά σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.