Η Κίνα παρουσίασε το νέο ΤΟΜΑ VN20

Στην έκθεση AirShow China 2022 η κινεζική εταιρεία NORINCO παρουσίασε το νέο ΤΟΜΑ VN20 (πηγή φωτογραφίας: Κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo)

Στην αεροπορική έκθεση «AirShow China 2022», η κινεζική αμυντική εταιρεία NORINCO παρουσίασε το νέο ερπυστριοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) VN20 που θεωρείται το πιο θωρακισμένο και εξοπλισμένο όχημα μάχης της κατηγορίας του.

Βίντεο: Το κινεζικό ΤΟΜΑ VN20

Το VN20 βασίζεται στο τροποποιημένο σκάφος του άρματος μάχης VT4 με επιπρόσθετη θωράκιση τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος και στις πλευρές του σκάφους. Σύμφωνα με την ανάλυση του ιστοτόπου Army Recognition, ο οδηγός κάθεται στην αριστερή πλευρά του σκάφους. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος, που μπορεί να είναι ο Αρχηγός Πληρώματος, κάθεται στα δεξιά του. Ο κινητήρας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Το οπίσθιο τμήμα του οχήματος μπορεί να φιλοξενήσει έως και έξι πεζικάριους οι οποίοι επιβιβάζονται και αποβιβάζονται από το όχημα μέσω μιας μεγάλης οπίσθιας υδραυλικής αναβαθμίδας.

Το ΤΟΜΑ VN20 σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του κινεζικού Στρατού (Φωτ: @harapeko11/Twitter)

Το VN20 που παρουσιάστηκε στην AirShow China 2022 φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού με ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 χιλιοστών, όμως σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το VN20 μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με έναν πύργο δύο ατόμων οπλισμένο με πυροβόλο 100 χιλιοστών και ένα των 30 χιλιοστών, όπως το ρωσικό ΤΟΜΑ BMP-3, ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο στην οροφή του πύργου και, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών τοποθετημένα στο πίσω μέρος του σκάφους.

Το VN20 μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πύργο δύο ατόμων οπλισμένο με ένα πυροβόλο των 100 χιλιοστών και ένα των 30 χιλιοστών και δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών τα οποία είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος του σκάφους (πηγή φωτογραφίας: Κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo)

Το VN20 είναι εξοπλισμένο με ένα απίστευτο πακέτο θωράκισης εγκατεστημένο γύρω από το σκάφος και τον πύργο. Το μπροστινό και το πάνω μέρος των πλευρών του σκάφους προστατεύεται από αντιδραστική εκρηκτική θωράκιση (ERA), ενώ το κάτω μέρος είναι εξοπλισμένο με πλάκες θωράκισης και προστασία τύπου μεταλλικής γρίλιας που καλύπτει το σύστημα ανάρτησης του οχήματος.
Επίσης, ο πύργος είναι εξοπλισμένος με εντυπωσιακού πάχους θωράκιση περιμετρικά επί 360ο. Σύμφωνα με μια κινεζική αμυντική πηγή, το VN20 προσφέρει βαλλιστική προστασία επιπέδου 6 της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569 έναντι προβολής βλήματος κινητικής ενέργειας 30 χιλιοστών APFSDS ή AP σε απόσταση 500 μέτρων στην εμπρόσθια και κεντρική θωράκιση.

Κοντινή άποψη του πύργου του VN20 οπλισμένου με αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών και του εντυπωσιακού πακέτου θωράκισης (πηγή φωτογραφίας: Κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo)

Το VN20 διατηρεί το αρχικό σύστημα ανάρτησης του VT4, το οποίο αποτελείται από έξι μεγάλους διπλούς εδαφικούς τροχούς με ελαστικό επίσωτρο, με έναν κινητήριο τροχό μπροστά, τον ρυθμιστικό τροχό πίσω και τους τροχούς υποστηρίξεως της ερπύστριας. Για την επέκταση της επιχειρησιακής αυτονομίας του VN20, δύο επιπλέον βαρέλια καυσίμου πετρελαίου μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικά στο πίσω μέρος του σκάφους.

Το ΤΟΜΑ VN20, σχέδιο που βασίζεται στο σκάφος άρματος μάχης για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Φωτ: @zhao_dashuai/Twitter)
Οι πλευρές του σκάφους προστατεύονται από τρία επίπεδα θωράκισης, συμπεριλαμβανομένων των τυπικών πλακών θωράκισης, της ERA και της μεταλλικής γρίλιας (πηγή φωτογραφίας: Κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.