Η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ ωθεί αργά-αργά την Τουρκία σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ρωσία

Το επεισόδιο της 27ης Φεβρουαρίου στο Ιντλίμπ στην Συρία, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι Στρατιώτες, προκάλεσε νέο κύμα αντισυριακής και αντιρωσικής υστερίας μεταξύ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και των υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων.

Ο Μεσούτ Χακί Κασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζεπ Ταϊπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε οτι η Τουρκία “είχε πολεμήσει με την Ρωσία 16 φορές στο παρελθόν, θα το κάνουμε ξανά”. Επίσης, ο υπουργός άμυνας Χουλούσι Ακάρ, κατηγόρησε την Ρωσία για τους νεκρούς Τούρκους λέγοντας οτι οι επιθέσεις στα τουρκικά στρατεύματα συνεχίστηκαν και μετά το μήνυμα προς την ρωσική πλευρά:

“Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε μολονότι οι τοποθεσίες των στρατιωτών μας είχαν συντονιστεί με Ρώσους αξιωματούχους στο πεδίο”, δήλωσε ο υπουργός άμυνας Ακάρ. “Παρά τις προειδοποιήσεις μετά την πρώτη επίθεση, το συριακό καθεστώς δυστυχώς συνέχισε τις επιθέσεις του, στοχοποιώντας ακόμα και τα ασθενοφόρα”.

Ο Ρώσος υπουργός άμυνας τόνισε οτι οι σκοτωμένοι Τούρκοι Στρατιώτες ήταν αναμεμειγμένοι με τρομοκράτες (μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και άλλες ομάδες της αλ-Καιντα που υποστηρίζονται απο την Άγκυρα) και οτι τα τουρκικά στρατεύματα δεν είχαν ενημερώσει την Ρωσία για την ανάπτυξη τους στην περιοχή.

Βίντεο: Τούρκοι που υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ερντογάν στην Συρία διαδηλώνουν μπροστά απο την Ρωσική Πρεσβεία.

https://youtu.be/mLDhHtNWzdw

Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά για άλλη μια φορά τόνισε:

-Τα τουρκικά στρατεύματα που ήταν μέσα στα φυλάκια παρατήρησης δεν χτυπήθηκαν

-Οι Τούρκοι στρατιώτες που χτυπήθηκαν απο τις κρούσεις βρισκόταν στην ζώνη του πυρός, κοντά σε τρομοκράτες.

-Τα τουρκικά φυλάκια παρατήρησης έπρεπε να αποτρέψουν τις επιθετικές δράσεις των τρομοκρατών, αλλά απέτυχαν να το φέρουν εις πέρας.

-Ουδείς Τούρκος στρατιώτης δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα φυλάκια παρατήρησης και η Άγκυρα δεν παρείχε στοιχεία σχετικά με τις δυνάμεις της έξω από τα μόνιμα φυλάκια.

Με άλλα λόγια, η Μόσχα είπε οτι η Τουρκία μόλις ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των δικών της πράξεων. Επιπλέον, Τουρκία και Ρωσία εμμέσως παραδέχθηκαν την επαφή μέσω πυρών μεταξύ των δυνάμεις τους στο Ιντλίμπ της Συρίας. Νωρίτερα, τουρκικό προσωπικό χρησιμοποίησε δημοσίως MANPAD κατά ρωσικών και συριακών πολεμικών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ.

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως παρ’ολες τις τουρκικές προσπάθειες και την ενεργή χρήση MANPAD, οι Τούρκοι δεν κατέρριψαν κάποιο ρωσικό η συριακό πολεμικό αεροσκάφος. Ωστόσο, κατάφεραν να καταρρίψουν δύο συριακά ελικόπτερα.

Ολα αυτά εξελίσσονται ενόψει των τουρκικών ηχηρών αιτημάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και το NATO να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Ερντογάν στο στοίχημα της στο Ιντλίμπ. Χωρίς έκπληξη, το NATO παρείχε μόνο ηθική υποστήριξη στις τουρκικές ενέργειες και δεν υποσχέθηκε ουσιαστικές ενέργειες για την υποστήριξη των τουρκικών επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ.

Ο τουρκικός Στρατός αναπτύχθηκε παρανόμως στην Συρία, προμήθευσε τους τρομοκράτες της αλ-Κάιντα με οπλισμό και εξοπλισμούς, ενσωμάτωσε τους στρατιώτες τους στην αλ-Κάϊντα και επιτέθηκε τον συριακό Στρατό. Ωστόσο, όταν έλαβε αληθινή στρατιωτική απάντηση, άρχισε αμέσως να διαμαρτύρεται στην “διεθνή κοινότητα” και να κατηγορεί τις επιθέσεις “του αιμοσταγούς καθεστώτος του Ασαντ”.

Παρά την ειρωνεία της κατάστασης, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για περαιτέρω κλιμάκωση. Ο υπουργός εξωτερικών Λαβροφ δήλωσε επίσης οτι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικώς την Παρασκευή, όπου μίλησαν για την εφαρμογή των συμφωνιών στο Ιντλίμπ της Συρίας.

“Σήμερα, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν μετά απο πρωτοβουλία του Τούρκου ηγέτη. Η συνομιλία ήταν διεξοδική. Μίλησαν για την ανάγκη να πράξουν ο,τι ειναι δυνατόν για την εφαρμογή των αρχικών συμφωνηθέντων σχετικά με την την ζώνη αποκλιμάκωσης [στο Ιντλίμπ]”, δήλωσε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης του Κρεμλίνου, η τηλεφωνική κλήση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. Το Κρεμλίνο πρόσθεσε οτι οι πλευρές “συμφώνησαν να εντείνουν τις σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπηρεσιών και να διερευνήσουν την πιθανότητα διενέργειας μιας συνάντησης κορυφής στο άμεσο μέλλον.”

“Ο πόλεμος κατά των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων τονίστηκε ως προτεραιότητα”, γράφει η ανακοίνωση προσθέτοντας οτι οι δυο ηγέτες ίσως να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, φαίνεται οτι Μόσχα και Άγκυρα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση στο Ιντλίμπ. Πέραν τούτου, το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο σύμφωνα με τουρκικά αλλά και μεγάλα μέσα ενημέρωσης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για τον νόμο που προκηρύσσει τον πόλεμο στην Συρία, φαίνεται ότι δεν εξετάζει την ψήφιση του. Σύμφωνα με επίσημες τουρκικές αναφορές, ηδη τουλάχιστον 54 Τούρκοι Στρατιώτες σκοτώθηκαν στα τελευταία περιστατικά στο Ιντλίμπ και ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει δραματικά αν στην περιοχή ξεσπάσει πραγματικός ανοιχτός πόλεμος. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτές τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης ειναι οτι τα τουρκικά στρατεύματα είναι ήδη αναμεμειγμένα με τις συμμαχικές ομάδες παρακλάδια της αλ Κάιντα στο Ιντλίμπ. Αυτές οι ομάδες έχουν εξαιρεθεί απο την κατάπαυση πυρός των συμφωνιών του Σότσι και αποτελούν στόχοι σε κάθε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Επομένως, αν η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν διαχωρίσει τις δυνάμεις της απο τους τρομοκράτες, διακινδυνεύει να υποστεί περισσότερες απώλειες στην περιοχή. Αυτες οι απώλειες θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω κλιμάκωση.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το southfront.org για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.