«Η κόλαση άδειασε. Όλοι οι δαίμονες είναι εδώ»: Αποστολή στα ορύγματα της Ουκρανίας

© Pete Kiehart | Ο Ντένις Ιβαστσένκο, ενας 21χρονος Αξιωματικός, δεξιά, και ένας ακόμη Στρατιώτης κινούνται μέσα σε ένα όρυγμα σε μια θέση της πρώτης γραμμής. 19 Ιαν. 2022.

Οι μάχες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία έχουν γίνει πιο συχνές και εντονότερες από όσο γνωρίζαμε στο παρελθόν. Να πως οι Στρατιώτες αποφεύγουν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, σκάβουν ορύγματα και προετοιμάζονται για τον πόλεμο.

Νέα Υόρκη – Ουκρανία: Σε αυτήν την μικρή πόλη της Ουκρανίας, που οι κάτοικοι της, στην πρώτη γραμμή του οκταετούς πολέμου με την Ρωσία, δεν έχουν κοιμηθεί ποτέ μια ήσυχη νύχτα, ήταν η σειρά του Στρατιώτη Ήχορ Τύχινα να αναλάβει καθήκοντα σκοπού.

Ήταν ακριβώς μετά την 02:00 π.μ. της 27ης Δεκεμβρίου και έπεφτε ελαφρύ χιόνι. Ο ξερακιανός 20χρονος Στρατιώτης της 95ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας περπατούσε βαριά μέσα στον βαθύ λαβύρινθο των ορυγμάτων όταν έφτασε στο βαθύτερο τμήμα του καναλιού. Με την λάσπη να πλατσαρίζει κάτω από τα πόδια του, σχεδόν σίγουρα δεν άκουσε το αθόρυβο τιτίβισμα της σφαίρας ενός ελεύθερου σκοπευτή που εκτοξεύθηκε από έναν γκρεμό 800 μέτρα μακριά, πριν τρυπήσει τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του μόλις μια ίντσα κάτω από το κράνος του.

«Ήταν μια βολή τύπου “Mission Impossible”», μου είπε ο Ντένις Ιβαστσένκο, ένας 21χρονος Αξιωματικός στον οποίον έδινε αναφορά ο Τύχινα, την εβδομάδα που είχα επισκεφτεί τις θέσεις της Ταξιαρχίας. «Ήταν σκοτεινά και χιόνιζε και κινούνταν. Ο ελεύθερος σκοπευτής έπρεπε να ήταν επαγγελματίας».

Ο Ιβαστσένκο βρήκε τον Τύχινα μερικά λεπτά αργότερα, σωριασμένο εκεί. Υπήρχε μια τρύπα στο κρανίο του και το αίμα του λίμναζε κάτω, πάνω στο φρέσκο χιόνι. Ο Τύχινα μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο αλλά πέθανε την Πρωτοχρονιά, ο πρώτος ουκρανός Στρατιώτης που σκοτώθηκε το 2022. Τώρα είναι ένας από τους περίπου 14000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου την Άνοιξη του 2014.

Τρείς εβδομάδες αργότερα, ο Αντρέι, ένας 21χρονος Στρατιώτης με προσεχτικά περιποιημένα γένια, έσκαβε με μια αξίνα και ένα φτυάρι στο σημείο μέσα στο όρυγμα που πυροβολήθηκε ο Τύχινα.

«Πρέπει να είναι βαθύ», είπε ο Ιβαστσένκο που επέβλεπε την εργασία του Αντρέι.

Ο Αντρέι φτυάριζε το χώμα και το πετούσε πάνω από τους ώμους του. Τώρα, το πάνω μέρος του κράνους του ήταν σχεδόν 30 εκατοστά κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

«Οι μάχες στο Ντονμπας ήταν πιο συχνές και έντονες από ο,τι έχει αναφερθεί και από τις δύο πλευρές»

Κάπως έτσι είναι ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή γνωστή και ως Ντονμπάς, από τότε που επικράτησε το αδιέξοδο του 2015, μετά από σχεδόν έναν έτος ολοκληρωτικού πολέμου. Είναι βασανιστικός, αιματηρός και παράλογος. Κανένας, εκεί, δεν έχει επιτεθεί για χρόνια. Οι περισσότεροι θάνατοι στο πεδίο το τελευταίο καιρό είναι από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και νάρκες. Κάθε μήνα πεθαίνουν ελάχιστοι Στρατιώτες.

Όμως ο κίνδυνος παραμονεύει μέσα σε κάθε γωνία των ορυγμάτων. Οι Στρατιώτες εκεί γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουν. Όμως μετά από οχτώ χρόνια, κάποιες φορές το κάνουν.

Είναι ο παντοτινός πόλεμος της Ουκρανίας, όπου γενιές πολέμησαν και έχουν ενηλικιωθεί. Πατεράδες που πήραν τα όπλα το 2014 τώρα έχουν γιούς όπως ο Ντενίς, ο Ήχορ και ο Αντρέι που ήταν έφηβοι όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και εισέβαλε στο Ντονμπας πριν από οχτώ χρόνια. (Ο Αντρέι, που προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών, είπε ο πατέρας του πολέμησε στο Ντεμπάλτσεβε, την μάχη του 2015 που οι ουκρανικές δυνάμεις περικυκλώθηκαν και σφυροκοπήθηκαν με βαρύ πυροβολικό και αυτό έστρεψε την ροή του πολέμου υπέρ της Ρωσίας. Εκατοντάδες ουκρανοί Στρατιώτες πέθαναν σε αυτό που έμελλε να ήταν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες σε μια μοναδική μάχη για το Κίεβο. Ο πατέρας του Αντρέι ήταν τυχερός που γλύτωσε). Σήμερα, αυτοί οι νέοι άνδρες είναι η πρώτη γραμμή στην άμυνα της Ουκρανίας στο μέτωπο.

Πέρασα μια εβδομάδα μαζί με τον ουκρανικό Στρατό σε τρείς στρατηγικές τοποθεσίες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 250 μιλίων – στην Νέα Υόρκη, την Αβντιβκά και το Όπουτνε- για να μάθω τι έχουν δει και πως προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη επίθεση. Διαπίστωσαν ότι οι μάχες στο Ντονμπας είναι πολύ πιο συχνές και πιο σφοδρές από ό,τι έχει αναφερθεί και από τις δύο πλευρές, με καθημερινές συμπλοκές μικρών οπλών, μονομαχιών ελευθέρων σκοπευτών και προκλήσεις με μικρότερα συστήματα όλμων. Όλοι οι Στρατιώτες σε τρείς διαφορετικές τοποθεσίες τόνισαν την ανταπόδοση πυρών πυροβολικού στις θέσεις που υποστηρίζονται από την Ρωσία. Σε κάποια σημεία, σκάβονται νέα ορύγματα.

© Pete Kiehart | Ο Αντρέι, ένας 21χρονος Στρατιώτης, σκάβει για να εμβαθύνει το όρυγμα όπου ο συμπολεμιστής του, Ήχορ Τύχινα, 20, πυροβολήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή στην πρώτη γραμμή στην Νέα Υόρκη, στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι NATOικοί σύμμαχοι τους τούς προειδοποιούν ότι ίσως σύντομα να αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του ρωσικού Στρατού και να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις πιθανόν σε μια πολλή μεγαλύτερη κλίμακα από αυτήν που έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για αυτό που φαίνεται να είναι μια νέα εισβολή στην Ουκρανία.

«Υποθέτω ότι θα προχωρήσει, πρέπει να κάνει κάτι», είπε ο πρόεδρος Τζό Μπαϊντεν σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Μια εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το πιο «σημαντικό πράγμα που συνέβη σε όλον τον κόσμο σε περιόδους ειρήνης και πολέμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας όπου «θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Για εβδομάδες, η Ρωσία συγκέντρωσε περισσότερους 127000 Στρατιώτες και τόνους στρατιωτικών εξοπλισμών κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, όπως μου είπε Ουκρανός αξιωματούχος των πληροφορίων την Τετάρτη, αύξησε τη ρητορική και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον του Κίεβου και σύμφωνα με ισχυρισμούς επιτίθεται σε κυβερνητικές υπηρεσίες με κυβερνοεπιθέσεις. Δορυφορικές εικόνες και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εντοπίσει τη συσσώρευση των δυνάμεων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

«Η Ουκρανία δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά η Ουκρανία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για αυτόν», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο προέτρεψε τους Ουκρανούς να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Δεν φοβόμαστε επειδή προασπιζόμαστε την χώρα μας. Δεν θα τα εγκαταλείψουμε επειδή δεν υπάρχει μέρος για να καταφύγουμε».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο για μια εκ νέου εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το τι κάνει με τις στρατιωτικές του δυνάμεις μέσα στη δική του επικράτεια είναι δικό του θέμα. Επίσης παρέδωσε μια λίστα με αιτήματα στις ΗΠΑ και το NATO που λέει ότι πρέπει αυτά να εκπληρωθούν ή αλλιώς θα απαντήσει στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας. Ως στιγμής η διπλωματία απέτυχε να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Σχεδόν ουδείς πιστεύει ότι η Μόσχα επιθυμεί να βρεθεί μια ειρηνική λύση.

«Δεν φοβόμαστε. Είχαμε χρόνο να γίνουμε δυνατοί. Είμαστε αληθινοί Στρατιώτες τώρα»

Επίσης, και η Ουκρανία προετοιμάζεται για αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας νέος καταστροφικός πόλεμος.

Πολλοί Στρατιώτες λένε ότι οι τελευταίες στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας τους αγχώνουν, είναι αισθητή η αύξηση του άγχους στο μέτωπο. Αλλά οι Στρατιώτες της Ουκρανίας προετοιμάζονται για αυτήν την στιγμή εδώ και αρκετά χρόνια.

«Δεν φοβόμαστε. Είχαμε χρόνο να γίνουμε δυνατοί. Είμαστε αληθινοί Στρατιώτες τώρα», μου είπε στο χωριό Όπουτνε ο 24χρονος Διμοιρίτης Βαλεντίν Τρούσοφ, όπου διαμένουν μόλις 28 κάτοικοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Το προσέγγισα από έναν έρημο δρόμο όπου πρέπει να τον οδηγήσεις με μεγάλη ταχύτητα ώστε να αποφύγεις τα πυρά, εν καιρώ ειρήνης, αυτή η διαδρομή θα ήταν ειδυλλιακή, με τα χρυσά χωράφια των ηλίανθων και το ψηλό γρασίδι να καλύπτει τον αυτοκινητόδρομο. Τώρα οι Στρατιώτες εκεί αναφέρονται σε αυτόν ως τον «δρόμος της ζωής» καθώς τους προσφέρει τη διαδρομή διαφυγής από το κίνδυνο. Όμως κάποιες φορές είναι επίσης ο «δρόμος του θανάτου». Δύο Στρατιώτες σκοτώθηκαν από έναν αντιαρματικό πύραυλο το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια διαδικασίας ανεφοδιασμού.

© Pete Kiehart | Ουκρανοί Στρατιώτες χρησιμοποιούν το περισκόπιο για την παρατήρηση των εχθρικών γραμμών στο μέτωπο. Ουκρανοί Στρατιώτες που επιστρέφουν με προμήθειες κατευθύνονται στην θέση τους, 18 Ιαν. 2022, στο Όπουτνε, Ουκρανία.

Λίγο μετά την άφιξη μου, ήρθε μια σύντομη βολή βομβίδων που εκτοξεύθηκαν από ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων. Ο Τρούσοφ μου είπε να κρατήσω το κεφάλι μου χαμηλά καθώς περιηγούμασταν στις μπροστινές θέσεις της μονάδας του. Το κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, κάποτε ένα λαμπερό σύμβολο προόδου της περιοχής εξόρυξης λιθάνθρακα, είναι μόλις 600 μέτρα μακριά. Μέσα από ένα περισκόπιο, μπορούσα να ξεχωρίσω τους κρατήρες επι του αυτοκινητόδρομου που έμειναν από τις μάχες πριν από εφτά χρόνια και παραπάνω.

«Μας πυροβολούν συνεχώς. Κάθε μέρα», είπε, σε αντίθεση με τις αναφορές των τελευταίων ημέρων ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που είναι σε ισχύ μόνο ονομαστικά από τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο Τρούσοφ είπε πως τελευταία οι Στρατιώτες του γίνονται όλο και περισσότερο στόχος βολών όλμων 82 χλστ και βλημάτων πυροβολικού 122 χλστ. Δείχνοντας νοτιοανατολικά προς το αεροδρόμιο, το οποίο κατέχουν οι δυνάμεις Ρώσων αντιπροσώπων (proxy forces), είπε ότι εχθρικά άρματα μάχης σταθμεύουν πίσω από μια δεντροστοιχία.

Ο ουκρανικός Στρατός είναι πράγματι πολύ ισχυρότερος και σημαντικά μεγαλύτερος από αυτό που ήταν το 2014, όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας χωρίς μάχη και τότε χρησιμοποίησαν τις Ειδικές Δυνάμεις και τους αποσχιστές αντιπροσώπους τους για να καταλάβουν μια λωρίδα του Ντονμπάς σχεδόν στο μέγεθος του Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ. Σήμερα, με περισσότερους από 200000 Στρατιώτες, ο Στρατός της Ουκρανίας είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Οι παραδόσεις όπλων από την Δύση και η εκπαίδευση από το NATO έχουν επίσης βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού Στρατού.

Όμως οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι μικρές και ξεπερασμένες μπροστά στην Ρωσία. Αν ο Πούτιν εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση με εκτιμωμένη δύναμη 100 τακτικών συγκροτημάτων τάγματος, συμπεριλαμβανομένων Στρατιωτών από τις επίγειες δυνάμεις, τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις και τους πεζοναύτες που σταθμεύουν σε κοντινή απόσταση, λίγα είναι τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις για να τους σταματήσουν.

Ωστόσο, οι ουκρανοί λένε ότι είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν και ακόμη να πεθάνουν για να εξασφαλίσουν την επιβίωση της χώρας τους.

Μέσα στα ερείπια ενός πρώην εργοστασίου ελαστικών στα προάστια της Αβντιβκά, ήρθα σε επαφή με την 25η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και τον Υπολοχαγό Ιβάν Σκουρατόφσκι, έναν 30χρονο πατέρα δυο παιδιών. Μετά από το αποτυχημένο κυνήγι εύρεσης εργασίας ως μηχανικός, είχε την ατυχία να καταταχθεί στον Στρατό λίγους μήνες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Το 2014, ο τότε 22χρονος Σκουρατόφσκι πολέμησε σε κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες ως πυροβολητής σε ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης. Επιβίωσε, αλλά η μονάδα του έχασε εφτά Στρατιώτες και το Τάγμα ακόμη 25 μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου το ίδιο έτος. Τώρα είναι ένας από τους υψηλόβαθμους στην Ταξιαρχία.

Η 25η σταθμεύει στην Αβντιβκά από τον Αύγουστο. Γνωστή ως «Προμζόνα» (Βιομηχανική Ζώνη), η περιοχή ήταν ο τόπος μερικών από τις πιο έντονων μαχών όλων αυτών των ετών. Σχεδόν τα πάντα έχουν καταχτυπηθεί από βλήματα πυροβολικού, θραύσματα και πυρά πολυβόλων. Είναι σαν μία σκηνή της ταινίας «Mad Max» με τα καμένα κελύφη των αυτοκινήτων και μηχανημάτων διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή. Αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται μέσα στα συντρίμμια και εκτός από τα γρυλίσματα τους και τους συριχτούς ανέμους, οι μόνοι ήχοι που ακούς ανάμεσα στα σποραδικούς πυροβολισμούς και τους κρότους των όλμων, είναι το απόκοσμο τρίξιμο των λαμαρινών.

«Η κόλαση άδειασε. Όλοι οι δαίμονες είναι εδώ»

Ακολούθησα τους Στρατιώτες μέσα σε έναν λαβύρινθο ορυγμάτων και συνάντησα τον Όλεγκ, τον 43χρονο Διοικητή, να ασχολείται με το τυφέκιο του καθώς πλησίαζα το χαράκωμα του. Μια πινακίδα στην είσοδο έγραφε, «Η κόλαση άδειασε. Όλοι οι δαίμονες είναι εδώ». Ντυμένος με παραλλαγή χιονιού, έδειξε μέσα από ένα μικρό ξύλινο άνοιγμα εκεί που βρίσκεται ο εχθρός του μόλις 50 μέτρα μακριά.

Μέσα από ένα περισκόπιο, μερικές φορές μπορεί να δει τα χνώτα τους να ανυψώνονται πάνω από τα ανοιχτά τους ορύγματα. Είναι τόσο κοντά που σχεδόν ακούει τον μεταλλικό θόρυβο των όπλων και τις συνομιλίες των ίδιων ανθρώπων που προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν.

«Μπορούμε να ακούσουμε τις προκλήσεις τους», είπε. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από την Ρωσία συχνά χτυπούν αιφνιδιαστικά τους ουκρανούς Στρατιώτες ελπίζοντας να τους αναγκάσουν να ανταποδώσουν τα πυρά και, όπως το έθεσε ο Όλεγκ, να «δοθεί μάχη».

Μπορεί επίσης να τους ακούσει να «βλασφημούν και να διαμαρτύρονται» όταν διατάσσονται να σκάψουν νέα ορύγματα ή να εκτελέσουν άλλες διαταγές, δίνοντας την εντύπωση ότι το ηθικό αναμεσά στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ρωσία είναι αρκετά χαμηλό.

Έχω δει στοιχεία σχετικά με αυτό σε φωτογραφίες που μου παρείχε μια πηγή και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτών που ζουν ακόμη στην κατεχόμενη πόλη του Ντονέτσκ: Διαφημίσεις προσφέρουν μηνιαίο μισθό περίπου 300 δολαρίων σε νεοσύλλεκτους για να καταταγούν στις «Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» – η οποίες ουσιαστικά είναι ένας βραχίονας του ρωσικού Στρατού. Αποτελούμενοι κυρίως από ντόπιους Ουκρανούς που διάλεξαν την πλευρά της Μόσχας, χρησιμοποιούνται ως βορά των πυροβόλων στις κρίσιμες μάχες, σηκώνοντας το βάρος των περισσότερων απωλειών, ενώ οι τακτικές δυνάμεις της Ρωσίας χρησιμοποιούνται με φειδώ, συχνά όταν οι αντιπρόσωποι τους χάνουν μια μάχης με στόχο να αναστρέψουν την κατάσταση.

Τελευταία, ωστόσο, υπάρχει μια άνοδος των πυρών ελευθέρων σκοπευτών, όπως επίσης και μια αύξηση στις αναγνωρίσεις και τις δολιοφθορές.

© Pete Kiehart | Ουκρανός Στρατιώτης περπατάει πίσω από μια πινακίδα που προειδοποιεί για ελευθέρους σκοπευτές μέσα σε μια κατεστραμμένη βιομηχανική περιοχή στο μέτωπο. 17 Ιαν. 2022, στην Αβντιβκά, Ουκρανία.

«Αυτήν την στιγμή, τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλων καλύπτουν αυτήν την τοποθεσία» με επικάλυψη του ήχου της βολής τους, μου είπε ο Σκουρατόφσκι.

Την 31η Δεκεμβρίου, τρεις ώρες πριν τα μεσάνυχτα, ο Λοχίας, Στανισλάβ Μπουγκουσλάβσκι, 23 ετών, ήταν σε περιπολία όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή. «Έκανε το λάθος» εγκατέλειψε για μια στιγμή την θέση του, δήλωσε ο Σκουρατόφσκι. «Ήταν ένας πολύ καλός ελεύθερος σκοπευτής. Και πιστεύουμε ότι το τυφέκιο του είχε θερμική διόπτρα».

Ο Μπουγκουσλάβσκι, ο οποίος μνημονεύεται από τους συντρόφους του ως ένας αστείος τύπος που είχε σωματική διάπλαση πορτιέρη σε κλάμπ, ήταν ο τελευταίος Στρατιώτης που σκοτώθηκε το 2021.

Για τον Σκουρατόφσκι, ο τρόπος που σκοτώθηκε ο Μπουγκουσλάβσκι δείχνει πως έχουν επιστρέψει πραγματικοί επαγγελματίες Στρατιώτες σε αυτήν την περιοχή του μετώπου, πιθανόν κατά την προετοιμασία για την νέα επίθεση.

Όμως μέχρι να συμβεί αυτό, οι άνδρες του Σκουρατόφσκι δεν μπορούν να ανταποδώσουν ελεύθερα τα πυρά.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν λάβει διαταγή μην ανταποδίδουν τα πυρά εκτός από σοβαρές περιστάσεις όταν βρίσκονται υπό άμεσο κίνδυνο. Αν είναι μια βολή εκφοβισμού, υποτίθεται ότι την αφήνουν να περάσει και δεν ασχολούνται. Η εντολή, η οποία γνωστοποιήθηκε στην ηγεσία του Στρατεύματος από τον Ζελένσκι, έχει ως στόχο να κρατήσει χαμηλά την ένταση των μαχών εδώ και αλλού κατά μήκος του μετώπου ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να βρει δικαιολογία για να επιτεθεί.

Οι Στρατιώτες το μισούν αυτό. Όταν ερωτήθηκαν για αυτό, έσφιξαν τα δόντια τους και διαμαρτυρήθηκαν.

«Είναι δύσκολό για τους δικούς μου να το καταλάβουν», είπε ο Σκουρατόφσκι, αναγνωρίζοντας την απογοήτευση των Στρατιωτών του.

© Pete Kiehart | Ο 30χρονος Υπολοχαγός Ιβάν Σκουρατόφσκι σε μια κατεστραμμένη βιομηχανική περιοχή σε μια τοποθεσία στο μέτωπο. 17 Ιαν. 2022, στην Αβντιβκά, Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, είπε ο Σκουρατόφσκι, ανταπέδωσαν πυρά μετά τον βομβαρδισμό τους από «πολύ βαρύ πυροβολικό», συμπεριλαμβανομένων βλημάτων 122 χλστ.

Τις περισσότερες ημέρες, όμως, δέχονται πολύ περισσότερα από όσα δίνουν. Τελευταία, υπάρχουν πολλά πυρά βομβίδων από αυτόματα συστήματα και εκτοξευτές βομβίδων. «Είναι σαν μικροί όλμοι», είπε ο Σκουρατόφσκι. «Μπορούν όμως να κάνουν μεγάλη ζημιά».

Μέσα στο όρυγμα που είναι κατασκευασμένο από κορμούς δέντρων και είναι στολισμένο με παιδικές ζωγραφιές που στάλθηκαν από όλη την Ουκρανία για να τονώσουν το ηθικό των αντρών, ο Σκουρατόφσκι στάθηκε ανάμεσα σε αρκετούς υπολογιστές και εκτυπωτές. Διαμαρτυρήθηκε ότι αυτήν την στιγμή οι Στρατιώτες του στέλνουν πιο πολλά χαρτιά απ’ ό,τι πιέζουν την σκανδάλη.

«Έχουμε ένα αστείο», μου είπε. «Ένας Στρατιώτης καλεί στο τηλέφωνο και λέει, ‘κύριε Διοικητά, δεχόμαστε επίθεση. Μπορούμε να ανταποδώσουμε τα πυρά; Και ο Διοικητής απαντάει, ‘Περίμενε, πρέπει πρώτα να υποβάλλουμε την αίτηση».

Αν οι αξιολογήσεις πληροφοριών των ΗΠΑ και του NATO είναι σωστές και η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, τότε πολύ σύντομα οι Στρατιώτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πυροβολήσουν.

Ο 25χρονος Μιχάιλο με την βραχνή φωνή, Διοικητής και πατέρας που περιμένει η γυναίκα του να γεννήσει το δεύτερο τους παιδί τις επόμενες εβδομάδες, είπε ότι θα μείνει στην θέση του ό,τι κι αν του επιτεθεί κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Ένας θρησκευόμενος άνδρας που εξιστόρησε πως επιβίωσε μιας επίθεσης όταν μια ριπή από σφαίρες χτυπήσαν σε μια φαρδιά τσιμεντένια κολώνα που αυτός καλυπτόταν από πίσω της, σώζοντας του την ζωή, θέλει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει για τα παιδιά του.

«Έχουμε την βούληση να πολεμήσουμε μέχρι να απελευθερωθεί και το τελευταίο σημείο της χώρας μας», δήλωσε ο Μιχάιλο, «και όχι πριν μπορέσουμε να σταθούμε ξανά στα σύνορα ολόκληρης της ανεξάρτητης Ουκρανίας».

Του Christopher Miller

Πηγή: buzzfeednews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. 1.πόσο αναγκαίο είναι το ορυγμα.
  2.οι θερμικές των ελεύθερων σκοπεύτων
  3.Η χρησιμότητα των βομβιδοβολων.
  Αυτά είναι τα σημαντικά σημεία του άρθρου που αφορούν τον απλό στρατιώτη.

 2. εγώ θα έλεγα και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει και το πεζικό που εμείς το έχουμε παραμελήσει!
  Πρέπει να δούμε την εκπαίδευση του πεζικάριου σε πολλαπλά σενάρια μάχης και συνθηκών και πιο σύνθετου οπλισμού.
  Η βάση να είναι εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων με πιο γενικά χαρακτηριστικά αποστολών.
  Επίσης π.χ έχω ειδικότητα οδηγός άρματος, να ξέρω να χειριστώ περισσότερο όπλα και να έχω μεγαλύτερο χρόνο να εξοικειωθώ με αυτά.
  Εξομοιωτές όπλων βοηθ΄΄΄άνε στην εκπαίδευση και αναπαράσταση του πεδίου μάχης.

  Ποια όπλα; Πρώτο και καλύτερο αντιαρματικό ATGM, μετά MANPADS

  Φυσική κατάσταση, πως κινούμαι σε πεδίο μάχης, ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, και να μην είμαι περιορισμένος στην ειδικότητα μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.