Η Κολομβία παραγγέλνει 18 ισραηλινά Α/Κ πυροβόλα ATMOS των 155 χλστ

Αυτοκινούμενα 8Χ8 και 6Χ6 πυροβόλα ATMOS 155 χλστ (Elbit Systems)

Η γαλλική Nexter θα συνεχίσει να περιμένει να δει το 6Χ6 αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAR να αποκτάται από κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα «Defense News» στις 6 Ιανουαρίου 2023, η Κολομβία παρήγγειλε 18 τροχοφόρα 6Χ6 αυτοκινούμενα πυροβόλα ATMOS 155 χιλιοστών, σε μια συμφωνία αξίας 101,7 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάζονται από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, αντί του γαλλικού CAESAR.

Η Κολομβία επέλεξε τελικά το ισραηλινής κατασκευής αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού ATMOS αντί του γαλλικού CAESAR.

Γαλλικός Στρατός- βολή Α/Κ πυροβόλου CAESAR

Η Κολομβία είναι πλέον η δεύτερη αμυντική αγορά στη Νότια Αμερική και η χώρα κατάφερε επίσης το 2020 να διατηρήσει ανάπτυξη, με τον αμυντικό προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 3% σε πραγματικούς όρους, ίση με $9,4 δισεκατομμύρια. Το υπουργείο άμυνας της Κολομβίας διαθέτει προϋπολογισμό περίπου $10,9 δισ., που αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνολικού προϋπολογισμού της Κολομβίας για το 2022.

Περίπου το 4% του συνολικού προϋπολογισμού ($528 εκατ.) θα επενδυθεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατηγικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αγοράς εξοπλισμού, υλικού, όπλων, πυρομαχικών και επικοινωνιακών αναβαθμίσεων, καθώς και για τη διενέργεια σημαντικών προγραμματισμένων συντηρήσεων ή την αντικατάσταση παλαιωμένου εξοπλισμού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας έχουν βελτιώσει την εκπαίδευση τους και τις συνολικές ικανότητες τους τις τελευταίες δεκαετίες. Η εσωτερική ασφάλεια παραμένει προτεραιότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις επικεντρώνονται στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των εξεγέρσεων και των ναρκωτικών.

Η απόκτηση του 6X6 αυτοκινούμενου πυροβόλου ATMOS των 155 χιλιοστών θα ενισχύσει τη δύναμη πυροβολικού του κολομβιανού Στρατού, ο οποίος σήμερα διαθέτει μόνο 110 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, συμπεριλαμβανομένων είκοσι δύο GIAT LG1 MkIII, εβδομήντα πέντε M101 και δεκατριών 155/52 APU SBT.

Βίντεο: Α/Κ πυροβόλο ATMOS

Το ATMOS αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία SOLTAM Systems. Το όχημα διατίθεται πλέον στην αγορά από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού και μπορεί να βασιστεί σε 6Χ6 ή 8Χ8 αμάξωμα φορτηγού ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Είναι οπλισμένο με κάννες διαμετρήματος 155 χιλιοστών 39, 45 και 52 διαμετρημάτων. Με το πυροβόλο των 155 χιλιοστών 52 διαμετρημάτων, μπορεί να βάλλει όλα τα τυποποιημένα πυρομαχικά 155 χιλιοστών του NATO με μέγιστο βεληνεκές βολή 30 χιλιομέτρων. Μπορεί επίσης να βάλλει βλήματα διευρυμένου βεληνεκούς καιόμενης βάσεως Extended Range Full Bore Base Bleed (ERFB-BB) με μέγιστο βεληνεκές βολής 41 χλμ.

Α/Κ πυροβόλο ATMOS (Elbit Systems)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.