Η κρισιμότητα της συνοδού κορυφής του NATO στη Μαδρίτη

Από Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής, [email protected] 

Στις 29 και 30 Ιουνίου 2022, πέρα από το αναμενόμενο «σόου» του Ερντογάν, εκτιμάται ότι οι συνομιλίες και οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα κινηθούν επάνω σε τέσσερις άξονες:

  1. Στον καθορισμό της κύριας απειλής (Ρωσίας) και της δευτερεύουσας απειλής (Κίνας) κατά της Δύσης και των χωρών μελών της Συμμαχίας.
  2. Στην ανανέωση της αποστολής του ΝΑΤΟ (νέα Στρατηγική Αντίληψη), υπό την μορφή κατευθυντήριων οδηγιών και όχι λεπτομερών σχεδίων.
  3. Στο «ισχυρό αίτημα» του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, για περισσότερη συμμετοχή των χωρών μελών με στρατεύματα και συνεισφορά με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό, προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά η ανατολική πτέρυγα.
  4. Στην πιθανή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, με ταυτόχρονη (μερική) ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας, χωρίς ωστόσο, να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Διαφαίνεται ότι η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης σχεδιάζει τη σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας, προκειμένου να υποστηριχθούν αποφασιστικά οι ουκρανικές δυνάμεις και να επιτευχθεί οπισθοχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές που κατέλαβαν.

Το γεγονός αυτό, ναι μεν θα σηματοδοτήσει την «αναγέννηση και ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ», αλλά αναμένεται να παρατείνει την συγκρουσιακή κατάσταση στην Ουκρανία και να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις επέκτασης των συγκρούσεων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.