Η Lockheed Martin θέλει να αγοράσει τα ελληνικά F-16 Block 30, για να τα πουλήσει

Από: militaire.gr

Σε παλαιότερες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των F-16, η ελληνική πλευρά έθετε το θέμα του εκσυγχρονισμού των παλαιών block 30. Πάντα οι άνθρωποι της Lockheed Martin εμφανίζονταν αρνητικοί και απέφευγαν αυτό το θέμα δίνοντας προσφορές που οικονομικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση συμφέρουσες.

Τώρα η Lockheed Martin δείχνει ενδιαφέρον για να αγοράσει έναν αριθμό από τα F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντιπροσωπεία της εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο ΓΕΑ και συναντήθηκε με αξιωματικούς που ασχολούνται με το θέμα του εκσυγχρονισμού και έκαναν γνωστό το ενδιαφέρον της εταιρείας. Είναι προφανές ότι η Lockheed Martin κάπου έχει βρει να πουλήσει τα αεροσκάφη.

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι οι συζητήσεις που γίνονται με την Κροατία για την πώληση 12 ελληνικών F-16. Η Lockheed Martin ενδιαφέρεται για τα υπόλοιπα, τα οποία δεν μπορούσε υποτίθεται να αναβαθμίσει.

Που σκοπεύει να τα πουλήσει είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Δεν είπε ποτέ κανείς ούτε από την LM, ούτε από την αμερικανική πλευρά γενικότερα ότι «δεν μπορεί να τα αναβαθμίσει». Υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις αναβάθμισής και το Block-30 με συγκεκριμένο κοστολόγιο. Είχαν παρουσιαστεί σχετικές διαφάνειες ακόμη και σε επίσημες παρουσιάσεις της εταιρείας στον Τύπο (τις ξέχασαν οι «ειδήμονες»;;;).
  Τώρα, το εάν το κοστολόγιο αυτό ξέφευγε από τις ελληνικές δυνατότητες χρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες προτάσεις να κριθούν ασύμφορες (για τα δικά μας σημερινά δεδομένα πάντα) και προτιμάται η πώληση των αεροσκαφών, είναι μια άλλη συζήτηση…
  Καλό θα ήταν λοιπόν να σταματήσει επιτέλους αυτή η παραπληροφόρηση από κάποιους (δεν αναφέρομαι στην Προέλαση) με μόνο σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων….

  Επί του προκειμένου, αφού φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και η LM όντως δείχνει ενδιαφέρον να αποκτήσει τα Block-30, ας επιδιωχθεί από πλευράς μας μια συνολική συμφωνία που θα προβλέπει είτε (Α) 20 από τα Block-30 με ισάριθμα «πακέτα» ηλεκτρονικών απαρτιών που θα αφαιρούνται από τα αναβαθμιζόμενα Block-52+/M και με τα χρήματα να αναβαθμιστούν τα Block-50 σε Block-50M με τα υπόλοιπα απάρτια και να αποκτηθεί ένας μικρός αριθμός νέων ή μεταχειρισμένων F-16 ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ με τα υπάρχοντα, είτε (Β) όλα τα Block-30 και όλα τα αφαιρούμενα απάρτια και με τα χρήματα να αναβαθμιστούν πλήρως όλα τα Block-50 σε «Viper»

  1. Σιγά μην συμφέρει την LM τέτοια συμφωνία. Η κοψοχρονιά θα τα πάρει ή στα πλαίσια του πρώτου πακέτου συμφωνίας αν ξεφύγει ο προϋπολογισμός.
   Προσωπικά νομίζω ειναι λάθος να πουληθούν, πόσο μάλλον αν είναι εφικτό να αξιοποιηθεί υλικό από όσα θα αναβαθμιστούν. Αν ομογενοποιηθούν και με τα Block 50, μια χαρά μας κάθετε.

   1. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο αυτό που λέτε, αλλά δεν νομίζω ότι είναι εφικτό με τους υφιστάμενους προυπολογισμούς…..
    Καλώς ή κακώς βλέπω ότι η απόφαση να πωληθούν είναι δεδομένη, τόσο από την πολιτική, όσο και από την στρατιωτική ηγεσία. Άρα, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πια τι περισσότερο μπορούμε να αποκομίσουμε από κάτι τέτοιο….

 2. Ας παρει και τα 50αρια και να παμε σε εναν ομοιογενη στολο απο V, με παραχωρηση ακομα 30 block70. Συνολο 120 περιπου ΟΛΑ στην ΙΔΙΑ διαμορφωση.

 3. Δεν μας έφτανε το χάλι μας, έχουμε και το καρκίνωμα της LM να ταΐσουμε και από πάνω. Ρε όξω π@ύστη από την παράγκα.

 4. Γιατί να ενδιαφέρεται μια εταιρία για εξαγορά μαχητικών τα οποία (σύμφωνα να επίσημες αναφορές υψηλόβαθμων εκπροσώπων/στελεχών της ίδιας) θεωρεί ξεπερασμένα και ακατάλληλα για τις σημερινές προκλήσεις;

  Πάντως, για να τα αποσύρει απο την αγορά δεν νομίζω ότι θα ήταν απαραίτητο να τα αγοράσει/εξαγοράσει, όποτε παίζεται άλλο περίεργο παιχνίδι, είτε στην αγορά μαχητικών 2ου χεριού, είτε στην συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών για την ΠΑ, εφόσον η «φήμη» για πώληση των συγκεκριμένων δεν εμφανίστηκε πρόσφατα με την παραπάνω αναφορά.
  Ίσως να συνδέεται όμως και με ένα (πανάκριβο) πρόγραμμα αντικατάστασης που θέλουν να μας πασάρουν οι έχοντες γνώσεις(για συμφωνίες που δεν ανακοινώνονται για να μην υπάρχει φασαρία) από την πίσω πόρτα.

  Η όλη περίπτωση αρχίζει όμως σιγά σιγά να βρωμάει όλο και περισσότερο, όσο «ωριμάζει» αυτή η «σκέψη/ιδέα» για απόσυρση/πώληση/εξαγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

  Υ.Γ.

  Αν ήταν μια Ντασσό στην θέση της ΛΜ και ζητούσε να εξαγοράσει τα Mirage που δεν μπήκαν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού/αναβάθμισης(όταν έγινε συμφωνία για τα 2000-5), θα έβγαιναν οι «λοκμαρτάκηδες»®© να εκφράσουν υποψίες για απατεώνες Γάλλους που ψάχνουν για ευκαιρίες να τα οικονομήσουν, όταν το επιδιώκει όμως η αμερικανική εταιρία οι ίδιοι σφυρίζουν αδιάφορα χαιρετίζοντας από πάνω αυτή την περίεργη εξέλιξη.

 5. Επειδή πρέπει να αποσυρθουν τα F4 και να αντικατασταθουν με άλλα, πιστεύω ότι η απόκτηση των mirage 2000-5 της Ταϊβάν είναι μονόδρομος. Αν λοιπόν αναζητουνται χρήματα από την ελληνική κυβέρνηση για μια τέτοια αγορά, ας πουληθούν τα Block 30 για αυτόν τον σκοπό

  1. Όσο αναγκαίοι και να είναι περισσότεροι φορείς για τους πυραύλους ScalpEG(σαν μοναδικό πραγματικό όπλο αποτροπής στην ΠΑ), για αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να πάρουν έγκριση για πώληση των Μπλοκ 30 από τους Αμερικανούς, εφόσον θα ήταν αντίθετο στα οικονομικά τους συμφέροντα. Ειδικά η εταιρία ΛΜ δεν πρόκειται να ζεσταθεί ποτέ για αυτή την σκέψη/ιδέα, αφού θέλει να νας φορτώσει περισσότερα προϊόντα, όπου μπορεί, όχι να χάσει υποστηρίζοντας εμάς να αποκτήσουμε επιπλέον γαλλικά αεροσκάφη και όπλα.

   Όσο ο ΑΓΕΕΘΑ είναι αεροπόρος με εκπαίδευση στα συγκεκριμένα αμερικανικά μαχητικά που συζητούνται για πώληση, αυτή η σκέψη δεν παίζει ούτως η άλλως στην ΠΑ(με εξαίρεση το προσωπικό που υπηρετεί στα Mirage, το όπιο αποτελεί ουσιαστικά και πρακτικά μειονότητα στην ΠΑ). Ίσως «μόνο όταν ανάποδα
   ο ήλιος βασιλέψει…» -όπως λέει στο γνωστό άσμα ο Μαργαρίτης- να έπαιζε ως θεωρία στο ΓΕΑ, γενικά φαίνεται επίσης ότι τα γαλλικά μαχητικά αντιμετωπίζονται σαν Ψυχοπαίδια στην ΠΑ, παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στο όπλο.
   Αν ήταν αλλιώς σήμερα θα υπήρχαν περισσότερα 2000-5 η και Rafale(που θα ήταν ένας πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος στην ΠΑ) σε ελληνική υπηρεσία.
   Αυτά απαιτούν όμως προγραμματισμό που προσανατολίζεται από τα εθνικά συμφέροντα, ενώ αυτό που εφαρμόζεται σήμερα είναι χατήρια για συγκεκριμένους προμηθευτές οπλικών συστημάτων με επιρροή στην ελληνική πολιτική, αλλά και στα υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΔ στην Ελλάδα.

   1. @Gunslinger32
    δηλαδής μας λες οτι και μέσα στην ΠΑ υπάρχουν πως ήταν στο 19 αιώνα…….. το γαλλικό και το αμερικανικό κόμμα…..
    αλλά αν μας δώσουν οι αμερικανοί τον jassm τότες δεν θέλωμεν κύριε άλλους φορείς για scalp…
    μη σε πω αν πάρουμε και τα μεταχειρισμένα τυφουν τρανσ1 έχομεν και taurus,
    άσχετο αν δεν ξανα μανα παίρναμε τα p3 με αυτά τα λεφτά συν αυτά για τις μπλελχάρες πόσα rafale παίρναμε από τους φίλους Γάλλους?

    1. Ένας «ανταγωνισμός» υπάρχει νομίζω μεταξύ των μοιρών/πληρωμάτων(όπως υπάρχει και σε μια USAF η και αλλού), δεν γνωρίζω όμως αν πρόκειται για 2 «στρατόπεδα»(ένα γαλλικό και ένα αμερικανικό), αν και δεν το αποκλείω προσωπικά. Έθεσα το θέμα στην συζήτηση, επειδή θυμώνουν παρατηρήσεις στελεχών της ΠΑ που αφήνουν περιθώρια για σκέψεις ότι υπάρχει μια διαμάχη για τα συμφέροντα των ομάδων εντός της ΠΑ, όπως συμβαίνει π.χ. και στην USAF μεταξύ των οπαδών των διαφόρων μαχητικών(σύμφωνα με αναφορές στελεχών σε συνεντεύξεις). Στην ελληνικη περίπτωση, νομίζω ότι αυτό δεν περιορίζεται στον οπαδισμό για ένα συγκεκριμένο αεροσκάφος, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα σημεία που συνδέονται με την επιλογή συγκεκριμένου μαχητικού. Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού ανοίγει προοπτικές για ταξίδια στελεχών/προσωπικού στις ΗΠΑ(για εκπαίδευση), ενώ η επιλογή γαλλικού η ευρωπαϊκού προσφέρει μόλις μια απόσπαση στην Γαλλία /Ευρώπη, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί η πλειοψηφία θεωρεί πιο συναρπαστική μια απόσπαση στις ΗΠΑ, παρά μια στην Ευρώπη, αφού αυτά πληρώνονται απο τους φορολογούμενους, θα είναι στα Highlights αυτών που φεύγουν έξω για εκπαίδευση.

     Απο την εποχή που υπηρέτησα, θυμάμαι να έλεγαν παρόμοια πράγματα για προνόμια αυτών που επιλέγονταν(και ήθελαν) να υπηρετήσουν στην προεδρική φρουρά, που περιελάμβαναν και ταξίδια στις ΗΠΑ(αν δεν με απατά η μνήμη μου, γινόταν λόγος για 2 ανά έτος η στην διάρκεια που υπηρετούσαν στην ΠΦ, δεν θυμάμαι ακριβώς). Αυτή η συζήτηση είχε γίνει με αφορμή την παρουσία στρατιωτικής επιτροπής, για επιλογή φαντάρων που θα υπηρετούσαν στην φρουρά.

     Όσον αφορά τον AGM-158, αυτός είχε για εμένα νόημα όσο δεν είχαμε τους Scalp, αφού τους πήραμε(επειδή δεν έδειχναν πρόθεση να αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ τον JASSM στην Ελλάδα), πάει αυτό πέταξε. Όπως δεν θα είχε νόημα να το γυρίσουμε απο IRIS-T σε AIM-9X, αφού έχουμε επενδύσει και αρκετά στον ευρωπαϊκό πύραυλο που εξελίσσεται πλέον σε ολόκληρη οικογένεια για διάφορους φορείς σε έδαφος και αέρα.

     Μια απόκτηση EF της αρχικής έκδοσης/παρτίδας δεν νομίζω να μας προσφέρει πολλά η αυτά που χρειαζόμαστε, όπως δεν θα μας πρόσφερε και μια αγορά επιπλέον F-16, εφόσον το στάνταρ σε ένα σύγχρονο μαχητικό πρώτης γραμμής σήμερα περιλαμβάνει ικανότητες πολλαπλού ρόλου με ενσωματωμένο IRST(για εφαρμογή α/α) που δεν προσφέρει η συγκεκριμένη έκδοση του EF σε περίπτωση που μιλάμε για μη αναβαθμισμένα αεροσκάφη, ενώ τα περιθώρια για αναβάθμιση του αεροσκάφους είναι απο ότι θυμάμαι περιορισμένα που σημαίνει ότι και η χρήση του Taurus δεν είναι δυνατή(στην αρχική έκδοση), έτσι μενεί η χρήση για εναέρια υπέροχη(αλλά χωρίς ικανότητα παθητικής ανίχνευσης/σκόπευσης, αφού δεν φέρουν όλα τον αισθητήρα(π.χ. τα αυστριακά η τα γερμανικά που ανήκουν στην πρώτη παρτίδα).

     Αν θέλουμε νέο μοντέλο μαχητικού στο οπλοστάσιο της ΠΑ, το μόνο που θεωρώ εγώ λογικό απο άποψη υποδομές, χρήση των ήδη υπαρχόντων όπλων, σχετικά σύντομη διαθεσιμότητα στην αγορά(παραγωγή και παράδοση απο την εταιρία στην ΠΑ) και συνεργασία με τον προμηθευτή(όσο υπάρχει ακόμα το προσοπικό με την ανάλογη εκπαίδευση στα γαλλικά όπλα και συστήματα), θα ήταν το Rafale, για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα υποστηρίζεται ακόμα για αρκετές δεκαετίες, ώστε να έχει νόημα μια επένδυση που θα είναι μεγάλη υπόθεση.
     Εφόσον το συγκεκριμένο συνδιάζει σήμερα όλα τα στάνταρ ενός συστήματος πολλαπλού ρόλου, μέχρι το χαμηλό αποτύπωμα στην υποστήριξη(αγγλιστί: Low logistical footprint) που είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο.

     Σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα σύστημα που προσφέρεται ως «φθηνό» στην αγορά, ενώ είναι πανάκριβο στην λειτουργία/χρήση(ακόμα και σε εποχές «χαμηλής έντασης» η όταν δεν έχουμε πόλεμο).

 6. Εγώ θα πρότεινα να αναβαθμιστούν τα μπλοκ 30 σε μπλοκ 52 από την ΕΑΒ και να τα δώσουμε στην Κύπρο. Ήρθε η ώρα να αποκτήσει και η Κύπρος Πολεμική β Αεροπορία

  1. ναι μετά το ναυτικό που απέκτησε,… βλέπε κάτι περιπολικά της πλάκας,αυτό που τη μάρανε τη μεγαλόνησο είναι η πολεμική αεροπορία

  2. Η αναβάθμιση περισσότερων μαχητικών σε ανώτερο μπλοκ μελετήθηκε και απορρίφθηκε λόγου εξόδων, εφόσον τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για την εξόφληση της συμφωνίας για τα αεροσκάφη που μπήκαν στο πρόγραμμα(ενώ επιλέχθηκαν τα νεωτέρα μπλοκ που θα απαιτήσουν μικρότερες παρεμβάσεις).
   Ο ντόρος για την πώληση των μπλοκ 30 για αυτό γίνεται νομίζω.
   Η πρακτική λέγεται και «commission business» στην οικονομική γλώσσα, στην οποία το ρίσκο για αυτόν που αναλαμβάνει το «σπρώξιμο» είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, αφού δεν χρησημοποιεί δικούς του οικονομικούς πόρους, αλλά αναλαμβάνει την πώληση για έναν πελάτη(ο οποίος συνήθως αγοράζει στην συνέχεια νέα προϊόντα απο αυτόν που αναλαμβάνει την πώληση/ μεταπώληση των παλιών).

 7. Όταν οι γείτονες μας απειλούν συνεχώς και ετοιμάζονται πυρετωδώς για πόλεμο δεν είναι σοφό να αποδυναμώνουμε την αεροπορία με αυτόν τον τρόπο. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε λιγότερα από 150 μαχητικά και ο αντίπαλος έχει 197 F-16 Block 50/40 όλα αναβαθμισμένα και τα 37 τουρκικά block 30 που οι τούρκοι τα αναβάθμισαν έστω και περιορισμένα. Στο μεταξύ θα έχουμε εξοπλισμό που θα αφαιρεθεί από τα υπόλοιπα F-16 και όλο και κάτι θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα Block 30 με μικρό κόστος.
  Αν και παλιά τα Block 30 μπορούν να κάνουν κάποιες αποστολές όπως οι αναχαιτήσεις, εγγυής υποστήριξη και αναγνώριση, ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα να μεταφέρουν όπλα μακρού πλήγματος όπως για παράδειγμα αυτά που κατασκευάζει το Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν τα υπόλοιπα πιο ικανά μαχητικά να μην καταπονούνται σε αυτές τις αποστολές και να επικεντρωθούν στις κύριες αποστολές τους. Οι Τούρκοι διατηρούν τα δικά τους Block 30 και μερικά F-4, εμείς αν ξεμείνουμε από μαχητικά τι θα κάνουμε θα επαναφέρουμε τα Α-7?
  Το ότι η LM θέλει να τα αγοράσει μου φαίνεται αστείο, η συγκεκριμένη εταιρία όπως έχω ξαναπεί δεν μας έκανε και πολύ καλές προσφορές και στην περίπτωση μάλιστα των Ρ-3 πραγματικά τα πρόγραμμα ήταν πλήρης αποτυχία.
  Και αφού είναι ακόμα χρήσιμα και μας τα ζητάνε για να τα αγοράσουν γιατί να τα δώσουμε για ελάχιστα χρήματα και να μην τα αξιοποιήσουμε για μερικά χρόνια ακόμα? Θα ήταν καλύτερο να πάρουμε ένα νέο μαχητικό που θα κοστίσει πολύ ακριβά, θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει επιχειρησιακό και η διαθεσιμότητά του θα είναι πολύ μικρή?
  Καταλήγοντας πιστεύω πως όσο τα αεροσκάφη έχουν ώρες πτήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι να εξαντληθεί πλήρως κάθε δυνατότητα αξιοποίησης.

 8. Με τα φ16 μπλοκ 52 η Κύπρος αποκτά πλήρη αμυντική αυτάρκεια. Μπορεί άνετα να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της, να υποστηρίξει την ΕΦ σε αμυντικές αλλά και επιθετικές επιχειρήσεις κατά των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, να αναχαιτίσει τα τουρκικά αεροσκάφη αλλά και να βομβαρδίσει τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το κόστος αναβάθμισης είναι μηδαμινό, αφού θα χρησιμοποιηθούν οι συλλογές μπλοκ 52 που θα αφαιρεθούν από αναβαθμισθέντα φ16 της ΠΑ και απλά θα τοποθετηθούν στα φ16 μπλοκ 30.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.