Η Μολδαβία παρέλαβε από την Γερμανία τα 3 πρώτα 8X8 ΤΟΜΠ Piranha IIIH

Υπουργείο Άμυνας Μολδαβίας

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην στρατιωτική βάση Υπ αριθμόν 142 στο Κισινάου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μολδαβίας παρέλαβαν την πρώτη πατρίδα τριών 8×8 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Piranha IIIH, δωρεά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός άμυνας της Μολδαβίας Ανατόλι Νοσάτι, ο υπουργός εξωτερικών και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Μολδαβίας Νίκο Ποπέσκου και ο Ούρλιχ Κίνε, επιτετραμμένος της πρεσβείας της ΟΔ της Γερμανίας στη Μολδαβία.

Με την ευκαιρία της τελετής, ο υπουργός άμυνας της Μολδαβίας, Ανατόλι Νοσάτι δήλωσε ότι η εν λόγω παράδοση αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της ΟΔ της Γερμανίας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Μολδαβίας. Ο υπουργός Νοσάτι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα οχήματα δηλώνοντας ότι τα οχήματα αυτά θα αντικαταστήσουν τον παλιό Σοβιετικό εξοπλισμό και θα διατεθούν στο 22ο Τάγμα Επιχειρήσεων Διατήρησης Ειρήνης.

Ο Ούλριχ Κίνε, επιτετραμμένος της Πρεσβείας της ΟΔ της Γερμανίας στην Μολδαβία, δήλωσε: «Με την παράδοση των τεθωρακισμένων οχημάτων, η συνεργασία της Γερμανίας και της Μολδαβίας έφτασε σε ένα νέο επίπεδο ποιότητας. Η παραλαβή αυτή, η οποία αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Εκσυγχρονισμού του Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, και την ικανότητα της να συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Η συμμετοχή αυτή χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως διεθνώς».

Υπουργείο Άμυνας Μολδαβίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας, η παράδοση έγινε σύμφωνα με διμερή συμφωνία που υπέγραψε η τότε υπουργός άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ και ο ομόλογος της Ανατόλι Νοσάτι κατά την επίσκεψη της στο Κισινάου τον Οκτώβριο του 2021.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Γερμανία θα παράσχει δωρεάν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Μολδαβίας 19 μεταχειρισμένα ΤΟΜΠ Piranha, τα υπόλοιπα 16 οχήματα Piranha και ο σχετικός εξοπλισμός τους αναμένεται να παραδοθούν φέτος.

Υπουργείο Άμυνας Μολδαβίας

Το Piranha III είναι ένα τεθωρακισμένο τροχοφόρο 8Χ8 όχημα που αναπτύχθηκε από την ελβετική εταιρεία Mowag Motorwagenfabriken, η οποία σήμερα ανήκει στην Gederal Dynamivs European Land Systems. Εξοπλισμένο με πακέτο σύνθετης θωράκισης, το όχημα έχει μήκος 6.96 μ. πλάτος 2.85 μ. και βάρος 18.5 τόνους.

Ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλα 7.62 χλστ, 12.7 χλστ ή αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων των 40 χλστ. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει 9 Στρατιώτες και υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα που περιλαμβάνει τον Ομαδάρχη, Πολυβολητή και Οδηγό. Το όχημα έχει τελική ταχύτητα 105 χιλιομέτρων ανά ώρα και αυτονομία 600 χλμ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.