Νέο Βιβλίο: Η νέα στρατιωτική επανάσταση και η ελληνική αμυντική στρατηγική

Τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο επικίνδυνη Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί στην ηγεμονική δύναμη της περιοχής, μια σειρά από κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν στον χώρο της στρατιωτικής τεχνολογίας διεθνώς.

Η νέα στρατιωτική επανάσταση και η ελληνική αμυντική στρατηγική | Γρίβας Κωνσταντίνος

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των μεγάλων ευρασιατικών δυνάμεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, διαμορφώνουν μια εντελώς νέα πραγματικότητα όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ. Ρομποτικά όπλα σε δομές σμήνωσης, βλήματα εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη, υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Cruise που λειτουργούν ως “μεταπυρηνικά υπερόπλα” και ένα “μεταλλαγμένο” πυροβολικό που μπορεί να αποτελέσει φθηνό υποκατάστατο της αεροπορικής ισχύος είναι μερικά από τα στοιχεία αυτής της Νέας Στρατιωτικής Επανάστασης. Μιας επανάστασης που είναι σαν να έχει γίνει κατά παραγγελία της Ελλάδας, μιας και της προσφέρει την ευκαιρία να ενισχύσει αποφασιστικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού, αναπτύσσοντας ταυτοχρόνως την εθνική της οικονομία.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας σπάνιας ιστορικής ευκαιρίας να συνδυάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις με τις γεωπολιτικές της ανάγκες και να αναπτύξει ένα μοντέλο Άμυνας προσαρμοσμένο στις δικές της ιδιαιτερότητες και ενσωματωμένο σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Και το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία πριν να είναι πολύ αργά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το βιβλίο του κου Κωνσταντίνου Γρίβα επιχειρεί να διασυνδέσει μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις στις πολεμικές τεχνολογίες και μεθοδολογίες με κάποια διαχρονικά στοιχεία της τέχνης και της επιστήμης του πολέμου. Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν μια Νέα Στρατιωτική Επανάσταση, πυρήνας της οποίας είναι η μετακίνηση του κέντρου βάρους της πολεμικής διαδικασίας από την πλατφόρμα στο βλήμα. Αποτελεί μια συνάθροιση πληροφοριακού υλικού και μια αρχική τεκμηρίωση που θα αποτελέσει τη βάση μιας πιο συγκροτημένης μελέτης πάνω στην ανακατανομή ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα με βάση τη Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση.

Περιεχόμενα

-Πρόλογος Ι. Θ. Μάζη
-Εισαγωγή
-Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
-Η “ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” (MISSILE REVOLUTION) ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑ
-ARTILLERY ON STEROIDS – ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
-Η “ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” (MISSILE REVOLUTION) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ -ΓΕΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ
-ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΒΛΗΜΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
-Επίλογος
-Αρκτικόλεξα
-Σημειώσεις
-Ευχαριστίες

Λεπτομέρειες

ISBN13 9789601435206
Εκδότης ΛΙΒΑΝΗΣ
Σειρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων 656
Διαστάσεις 21×14
Πρόλογος ΜΑΖΗΣ Θ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Επιμέλεια ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΛΕΝΙΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.