Η Nexter εξελίσσει το νέο πυροβόλο 140 χλστ του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος μάχης

Καθώς το ASCALON είναι ένα ενδιαφέρον σύστημα πυροβόλου, φαίνεται πως παραμένει ένα υπό σχεδίαση όπλο για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο αντανακλά τη σημαντική δέσμευση της Γαλλίας και της Γερμανίας στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού άρματος μάχης νέας γενιάς.

Η γαλλική εταιρεία Nexter (όμιλος KNDS) παρουσίασε την Τέταρτη 14 Απριλίου 2021 την καινοτόμο έννοια του μεγάλου διαμετρήματος για συστήματος πυροβόλου αρμάτων μάχης που σχεδιάστηκε ώστε να υπερτερεί έναντι των βαριών απειλών που αναμένονται να εμφανιστούν το χρονοδιάγραμμα 2040-2050. Η έννοια του κλιμακώσιμου πυροβόλου αυτόματης γέμισης «Autoloaded and SCALable Outperforming guN (ASCALON)» έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των τελευταίας γενιάς βαριών τεθωρακισμένων ενώ θα είναι πιο μπροστά από τις απειλές του επομένου μισού αιώνα.

Βασισμένο στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τις θωρακίσεις των αρμάτων, αντιστοιχιζόμενο με το σύστημα πυροβόλου αυτόματης γεμίσεως 120 χλστ και τα συναφή πυρομαχικά του Leclerc, το νέο πυροβόλο μεγιστοποιεί τα επίπεδα ενέργειας με το μικρό βάρος και όγκο του, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως τα συμπτυσσόμενα πυρομαχικά (telescoped ammunitions). Η πλήρης ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε με σειρά βολών πυροβόλου 140 χλστ.

Τα πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος επόμενης γενιάς θα πρέπει να μπορούν να εγγυηθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις την τακτική υπεροχή όχι μόνο κατά την επόμενη δεκαετία (2035) αλλά, επίσης, και για τις δεκαετίες που θα έρθουν.

Μέχρι το 2040-2050, οι συμμαχικές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες δυνητικά με την επιστροφή των συγκρούσεων υψηλής εντάσεως. Στον επίγειο τομέα, οι Στρατοί θα πρέπει να εξοπλιστούν με σύγχρονα, επανδρωμένα και ανεπάνδρωτα, μέσα για την απόκτηση τακτικής υπεροχής, να ενσωματώσουν αρκετά συστήματα και να φτάσουν σε ανώτερα επίπεδα προστασίας των πληρωμάτων αλλά και την δυνατότητα να εξουδετερώσουν τον αντίπαλο. Αντιμέτωπος με αρκετές και δύσκολες απειλές, για να κερδίσεις τον αγώνα από την αρχή θα πρέπει να βάλλεις ταχύτερα, πιο μακριά και με μεγαλύτερή καταστρεπτική δυνατότητα από την πρώτη κιόλας βολή, καθώς οι περιορισμοί στην εργονομία και την διοικητική μέριμνα έχουν μειωθεί.

Η εταιρεία αναμένει οι τεχνικές λύσεις να είναι πλήρως αναπτυγμένες μέχρι το 2025, βασισμένες σε ανοιχτή αρχιτεκτονική ώστε να χρησιμεύσουν ως η βάση για τη συνεργατική εξέλιξη στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού προγράμματος MGCS. Η έννοια αυτή θέτει τα θεμέλια και το πρότυπο πυρομαχικών του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος μάχης, αξιοποιώντας τις εμπειρίες με τους συμμάχους, όπως το πρόγραμμα πυροβόλου 140 χλστ (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Τι είναι αυτό που κάνει το ASCALON διαφορετικό από τα σημερινά πυροβόλα άρματος:

Μεγάλη επιλογή τελικών αποτελεσμάτων: Το διευρυμένο διαμέτρημα ενισχύει το βεληνεκές των πυρομαχικών για το βέλτιστο αποτέλεσμα επι του στόχου χάρις στις απαράμιλλου μήκους διατρητικές ράβδους. Καθιστά επίσης δυνατή την πρόβλεψη «έξυπνων» πυρομαχικών (πύραυλοι, βλήματα και άλλα πυρομαχικά) για βολές πέραν του οπτικού πεδίου (BLOS/NLOS), το οποίο θα παρέχει νέες δυνατότητες καθώς μειώνεται και η τρωτότητα του άρματος.

Αυξημένη ισχύς πυρός: Η βελτιωμένη κάννη προσφέρει εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις με επίπεδο ενέργειας κοντά στα 10 megajoules για τα βλήματα κινητικής ενέργειας ενώ παραμένει κάτω απο το επίπεδο εσωτερικής πίεσης των υφιστάμενων διαμετρημάτων. Αυτή η αναξιοποίητη δυνατότητα θα επιτρέψει στο πυροβόλο να εξελιχθεί στην κατηγορία αποδοσης των 13 megajoules και να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ελεγχόμενη βολή – ωστικό κύμα: Το καινοτόμο χαλινωτήριο (muzzle brake), τα προσαρμοζόμενα πεδία εξωτερικής πίεσης και η βελτιωμένη παλινδρόμηση κατά την βολή θα ελαχιστοποιήσουν το εφέ του ωστικού κύματος κατά την βολή, μειώνοντας την απόσταση ασφαλείας περιμετρικά του άρματος και επιτρέποντας στους πεζούς Στρατιώτες να επιχειρούν πιο κοντά στο άρμα, ειδικά στις κατοικημένες περιοχές.

Συμπτυσσόμενα πυρομαχικά: Με μέγιστο μήκος τα 130 εκατ, τα συμπτυσσόμενα πυρομαχικά του ASCALON θα είναι πιο μικρά από τα βλήματα αντίστοιχου διαμετρήματος διατηρώντας παράλληλα το μέγιστο μήκος της διατρητικής ράβδου. Θα μπορούν να αποθηκευτούν και ενσωματωθούν μέσα σε πύργο με αυτόματη γέμιση, μια τεχνολογία που βελτιώθηκε από την Nexter και η αξία της αποδείχθηκε για πολλά χρόνια με το άρμα μάχης Leclerc.

Ελαφρύτερες πλατφόρμες: Χάρις στην ελεγχόμενη παλινδρόμηση, το ASCALON θα διαθέτει μειωμένη ανάκρουση και χαμηλή επιτάχυνση που θα είναι συμβατές με τις κινητές και μελλοντικές πλατφόρμες που θα ζυγίζουν λιγότερο από 50 τόνους, ενώ διατηρούνται οι δυνατότητες εξωτερικής διαρρυθμίσεως των οχημάτων.

Βασισμένη πάνω στην μεγάλη εμπειρία της Nexter στο πεδίο των αρματικών πυροβόλων και συμπτυσσόμενων πυρομαχικών, η έννοια του ASCALON διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να γίνει το βασικό πυροβόλο για τα άρματα μάχης του μέλλοντος. Τα ειδικά πυρομαχικά του είναι η μόνη τεχνολογική και τακτική υπεροχή για τις επόμενες δεκαετίες. Το ASCALON είναι ένα καινοτόμο όπλο για πρωτοποριακά επίγεια συστήματα μάχης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.