Η Πολωνία μπορεί να αποκτήσει νοτιοκορεατικά συστήματα ΠΕΠ K239 Chunmoo

Νοτιοκορεατικό σύστημα ΠΕΠ K239 Chunmoo

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο πολωνικός ιστότοπος «Defence24» το Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ο πολωνός υπουργός άμυνας Μαριούζ Μπλάζτσακ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να αποκτήσει νοτιοκορεατικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων K239 Chunmoo.

Η Πολωνία συνεχίζει να ενισχύει τις σχέσεις της με την Νότια Κορέα όσον αφορά την απόκτηση αμυντικών προϊόντων, στις 28 Αυγούστου 2022, η συντακτική ομάδα του ιστοτόπου Army Recognition ανέφερε ότι η Πολωνία υπέγραψε συμβάσεις με την Νότια Κορέα για την απόκτηση 180 αρμάτων μάχης K2 καθώς και 600 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 των 155 χιλιοστών.

Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, η Πολωνία έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της. Ο υπουργός άμυνας Μαριούζ Μπλάζτσακ δήλωσε ότι η Πολωνία διαθέτει «τις πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη» χάρη στις συνεχιζόμενες επενδύσεις της κυβέρνηση, η οποία, πρόσφατα, αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα του NATO, και στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση του στο 5%.

K239 Chunmoo εκτελεί βολή πυραύλου 130 χλσ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτών πηγών, επί του παρόντος, ο πολωνικός Στρατός διαθέτει συνολικά 179 ΠΕΠ, συμπεριλαμβανομένων 75 BM-21 σοβιετικής κατασκευής, 29 RM-70 τσεχικής κατασκευής και 75 WR-40 Langusta πολωνικής κατασκευής.

Στις 27 Μαΐου 2022, η συντακτική ομάδα του Army Recognition ανέφερε ότι η Πολωνία υπέγραψε μια επιστολή αιτήματος (LoR) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για την απόκτηση 500 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού M142 HIMARS με στόχο την ενίσχυση των δυνατότητων του πυροβολικού του πολωνικού Στρατού.

Το Chunmoo, που ονομάζεται επίσης K239 M-MLRS, είναι ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων πολλαπλών διαμετρημάτων που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την νοτιοκορεατική εταιρεία Hanwha Corporation. Πρόκειται για μια νέα γενιά συστημάτων πυροβολικού ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους διαφορετικού διαμετρήματος.

Το Chunmoo K-MLRS φέρει δύο εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους διαφορετικού διαμετρήματος. Μπορεί να εκτοξεύσει μη καθοδηγούμενους πυραύλους των 130 χλστ (20 πυραύλους σε κάθε φορέα), μη καθοδηγούμενους πυραύλους των 227 χλστ (6 πύραυλοι σε κάθε φορέα κάνιστρο) και καθοδηγούμενους πυραύλου των 239 χλστ (6 πύραυλοι σε κάθε φορέα). Οι πύραυλοι των 130 χλστ έχουν βεληνεκές 36 χιλιομέτρων, ενώ οι μεγαλύτεροι πύραυλοι της κλάσης των 230 χλστ έχουν βεληνεκές περίπου 80 χλμ για την μη καθοδηγούμενη και 160 χλμ για την καθοδηγούμενη έκδοση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης πως τα πολωνικά σετ αεράμυνας Pilica Anti-Aircraft Missile and Artillery System – των οποίων πολύ αρχαίο πρότυπο ήταν τα παλιά σοβιετικά ZSU-23-2… – θα είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με ραντάρ, υπολογιστή και με τα καλύτερα στην σήμερα Ουκρανία mandpads, τα „Piorun”, … μα επίσης με τα CAMM της MBDA, εμβέλειας 25km.

  2. re: … η Πολωνία διαθέτει «τις πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη» – παντός εγώ τον υπουργό Mariusz Błaszczak άκουσα, πρίν από λίγες ημέρες, να δηλώνει πως η Πολωνία ΘΑ διαθέτει, και όχι πρώτη, μα δεύτερη θέση, μετά από την Τουρκία.

  3. Και επόμενο νέο, ακόμα «ζεστό». Πολωνοί μόλις έστειλαν ένα letter of interest για την αγορά 96 Apache Guardian.
    Ενώ ο εκπρόσωπος της ΜΒDA μόλις ανακοίνωσε πως οι πύραυλοι CAMM και CAMM-ER θα σύντομα θα αποτελούν πολωνική 100% παραγωγή. Καθώς και ένα άλλο μοντέλο, το όποιο που θα αναπτυχθεί μαζί από Βρετανούς και Πολωνούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.