Η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει μια Ίλη Leopard 2 στην Ουκρανία

Άρματα μάχης Leopard-2A4, Leopard-2A5 και Leopard-2PL των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων (@TheDeadDistrict/twitter)

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, κατά την επίσκεψη του στην πόλη Λβίβ ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ανακοίνωσε τη απόφαση να παραχωρηθούν δέκα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή προκύπτει μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων σχετικά με την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης για να βοηθήσουν στον αγώνα της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας. Παρ’ολο που ο στόλος τεθωρακισμένων της Ουκρανία θα έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αιχμαλωτισμένα ρωσικά άρματα μάχης και αρκετές εκατοντάδες που έχουν σταλθεί από τις χώρες που την υποστηρίζουν, εξακολουθεί να στερείται σύγχρονων αρμάτων μάχης ικανών να παρέχουν το αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι των εκσυγχρονισμένων T-72,T-80 και T-90 που διαθέτουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με μία δημοσίευση στο twitter, ο Ντούντα είπε:

«Μια Ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2 θα παραδοθεί στην Ουκρανία ως μέρος της δημιουργίας ενός διεθνούς συνασπισμού. Αυτή η απόφαση έχει ήδη ληφθεί στην Πολωνία».

Προηγουμένως, το 2022, η Πολωνία δώρισε τα άρματα μάχης T-72M1 και T-72M1R, εκσυγχρονισμένα T-72A, εξοπλισμένα με θερμικά σκοπευτικά, συστήματα παθητικής προστασίας OBRA-3 και άλλες τροποποιήσεις. Μαζί με αυτά, παραδόθηκε επίσης στην Ουκρανία ένας άγνωστος αριθμός αρμάτων μάχης PT-91.

Αυτήν την στιγμή η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει περίπου δέκα άρματα μάχης Leopard 2. Η έκδοση δεν αποκαλύφθηκε, αλλά ενδέχεται να αφορά μια Ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2A4, τα οποία επι του παρόντος υποβάλλονται σε εκσυγχρονισμό στην έκδοση Leopard 2PL/2PLM1 στο εργοστάσιο Bumar-Labedy. Η Πολωνία έχει περίπου 100 Leopard 2A4 που περιμένουν να απογυμνωθούν και να αναβαθμιστούν από την εταιρεία Bumar, επομένως μία Ίλη αρμάτων μάχης μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να βλάψει σε μεγάλο βαθμό την συνοχή των Μονάδων Τεθωρακισμένων που είναι ήδη εξοπλισμένο με τον συγκεκριμένο τύπου άρματος, δηλαδή την 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που αναφέρθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τη μεταφορά δέκα αρμάτων μάχης Challenger 2, σε μια κίνηση που περιγράφεται ως μια πολιτική ώθηση για να λειτουργήσει ως καταλύτης για την μεταφορά άλλων πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης, όπως το Leopard 2 από την Γερμανία.

Οι πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν επι του παρόντος την παραλαβή 250 αρμάτων μάχης M1A2 SEPv3, 116 αρμάτων μάχης M1A1SA και 180 αρμάτων μάχης K2. Ορισμένα από τα άρματα μάχης θα παραληφθούν το 2023 για να συμπληρώσουν τις Επιλαρχίες των Τεθωρακισμένων Σχηματισμών που απογυμνώθηκαν από τα άρματα μάχης που παραδόθηκαν νωρίτερα στην Ουκρανία και θα υποβληθούν σε ταχύ εκσυγχρονισμό παρέχοντας τους μια εντελώς νέα γενιά οχημάτων μάχης. Δεδομένης της επικέντρωσης στα αμερικανικά M1 Abrams και τα κορεατικά K2 ο μελλοντικός ρόλος των αρμάτων μάχης Leopard 2 της Πολωνίας φαίνεται ότι είναι δευτερεύων και ίσως επιδιώξει την αντικατάσταση τους είτε με K2 είτε με Abrams.

Μένει να δούμε αν η μονομερής χειρονομία της Πολωνίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με Leopard 2 θα ωθήσει και άλλα κράτη να παραδώσουν επίσης άρματα μάχης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Οι Πολωνοί είπαν επίσης ότι θα παρέδιδαν τα Leopards μόνο ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας των χωρών δωρητών. Πολωνική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί. Αν και καλά ξεπερνά μαλών τα 300 τανκς. 60..75 Krab 155mm και μπορεί ακόμα να διπλασιαστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.