Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης K2 Black Panther και Α/Κ πυροβόλων K9A1

Άρματα μάχης K2 στο λιμάνι Γκντίνια της Πολωνίας (Φωτ: Ministerstwo Obrony Narodowej)

Η πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης K2 Black Panther και αυτοκινούμενων πυροβόλων Κ9Α1 παραδόθηκε στο λιμάνι Γκντίνια της Πολωνίας

Σύμφωνα με τον πολωνικό ιστότοπο Defence24, μια επίσημη τελετή για τον εορτασμό της άφιξης των K9PL πραγματοποιήθηκε την 6η Δεκεμβρίου παρουσία των ηγετών της πολωνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Αντρέι Ντούντα και του υπουργού άμυνας Μαρίουζ Μπλάζτσακ. Μεταξύ των Νοτιοκορεατών συμμετεχόντων ήταν ο επικεφαλής της διοίκησης Αμυντικών Προγραμμάτων, Εομ Ντονγκ-Χουάν, ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας, Γιού Ντόνγκ-Γιούν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hanwha Aerospace, Σόν Τζέιλ, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Λι Μπου-Χουάν της επιχείρησης Hanwha Aerospace στην Ευρώπη.

«Η παράδοση των K9PL αποτελεί βασικό ορόσημο στην ανάπτυξης της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Hanwha Aerospace και της κυβέρνησης της Πολωνίας», δήλωσε ο Λι Μπου-Χουάν, επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιχείρησης της Hanwha Aerospace, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. «Η εκπλήρωση των απαιτήσεων των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μας, και είμαστε υπερήφανοι που κατασκευάσαμε και παραδώσαμε τον καλύτερης ποιότητας εξοπλισμό στην Πολωνία τόσο γρήγορα».

Η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει δέκα άρματα μάχης καθώς και είκοσι τέσσερα πυροβόλα. Πρόκειται για τον πρώτο εξοπλισμό που παραλαμβάνει η Πολωνία από την Νότια Κορέα. Η πολωνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές όπλων από τη Δημοκρατία της Κορέας και να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ιδίως καθώς και ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης T-72 και PT-91, καθώς και τα πυροβόλα Krab και Gozdzik- που παραχωρήθηκε στην Ουκρανία στο πλαίσιο πακέτου στρατιωτικής βοήθειας. Οι πρώτες συμφωνίες-πλαίσιο για τα άρματα μάχης K2, τα πυροβόλα K9 και τα αεροσκάφη FA-50 υπογράφθηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Η συμφωνία-πλαίσιο με την Hyundai-Rotem προβλέπει ότι θα παραληφθούν 1000 άρματα μάχης. Με βάση την πρώτη εκτελεστική συμφωνία που υπεγράφη τον Αύγουστο, η Πολωνία θα παραλάβει 180 άρματα μάχης K2 μέχρι το έτος 2025. Η παράδοση θα περιλαμβάνει πακέτο εκπαίδευση/εφοδιασμού με πυρομαχικά. Το ποσό που σχετίζεται με τη σύμβαση αυτή ανέρχεται στα $3,43 δισ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου των εργασιών σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο, αναμένεται να κατασκευαστούν 820 άρματα μάχης K2PL στο πλαίσιο πολωνό-κορεατικής βιομηχανικής συνεργασίας. Αναμένεται επίσης ευρεία μεταφορά τεχνολογιών.

Η συμφωνία-πλαίσιο του Ιουλίου με την Hanwha Defense (η οποία έχει πλεόν συγχωνευθεί με την Hanwha Aerospace) προβλέπει την παράδοση συνολικά 672 πυροβόλων K9A1/K9PL. Τα πρώτα 212 παραγγέλθηκαν τον Αύγουστο, μαζί με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και πακέτα εκπαίδευσης τεχνητών και πληρωμάτων. Η τιμή εδώ έχει οριστεί στα $2,4 δισεκατομμύρια. Οι παραδόσεις θα εκτελούνται μέχρι το 2026, ενώ τα είκοσι τέσσερα πυροβόλα που παραλήφθηκαν θα εισέλθουν σε υπηρεσία με το 11ο Σύνταγμα Πυροβολικού «Mazurski» μέχρι το τέλος του 2022.

Όλα τα πυροβόλα αναμένεται να ενσωματωθούν στο πολωνικό δίκτυο C2 και στο σύστημα ελέγχου πυρός Topaz. Τον Σεπτέμβριο, η WB Group και η Hanwha Defense σύναψαν σχετική συμφωνία ενσωμάτωσης σχετικά με τα πρώτα 212 πυροβόλα. Κατά τη δεύτερη φάση του εγχειρήματος, 460 πυροβόλα K9PL πρόκειται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο πολωνό-κορεατικής βιομηχανικής συνεργασίας.

Η παράδοση των πυροβόλων διήρκησε μόλις τρείς μήνες μετά την υπογραφή της εκτελεστικής σύμβασης στα τέλη Αυγούστου. Όπως τονίζει η εταιρεία, μετά την εκτέλεση της πρώτης σύμβασης, υπάρχουν, επίσης, σχέδια για την κατασκευή εκατοντάδων ακόμη πυροβόλων K9PL στην Πολωνία από το 2025 σε συνεργασία με την Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), τον μεγαλύτερο αμυντικό όμιλο της Πολωνίας, οποίος κατασκευάζει επίσης το αυτοκινούμενο πυροβόλο Krab.

Επιπλέον, η Hanwha Aerospace σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα προηγμένο κέντρο συντήρησης και επισκευών (MRO) στην Πολωνία για την παροχή αποτελεσματικής υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Πολωνία και σε άλλες χώρες χρήστες του K9 σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Hanwha Aerospace είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Πολωνίας για να συμβάλει στην αμυντική ικανότητα και την ανάπτυξη της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Σόν Τζέιλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hanwha Aerospace. «Η Hanwha δεσμεύεται να καταστήσει την Πολωνία κόμβο για την προμήθεια συστημάτων K9 στην Ευρώπη με βάση την ισχυρότερη συνεργασία με την κυβέρνηση της Πολωνίας».

Ο επικεφαλής του πολωνικού υπουργείου άμυνας, Μαρίουζ Μπλάζτσακ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τα πρώτα άρματα μάχης K2 και πυροβόλα K9A1 θα τεθούν σε υπηρεσία με Μονάδες που ανήκουν στην 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία “Pomoroska” – την Επιλαρχία Αρμάτων της 20ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και το 11ο Σύνταγμα Πυροβολικού “Mazurksi”. Ο αμυντικός εξοπλισμός που προορίζονταν για την Πολωνία παρουσιάστηκε στη Νότια Κορέα στα τέλη Οκτωβρίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Δεν είναι τα “PL”, τα μελλοντικά. Είναι τα απολύτως τυπικά του κορεατικού στρατού, με πολωνικές μόνο επικοινωνίες και πληροφορικό σύστημα πυροβολικού «TOPAZ».

 2. Προς το παρόν οι Πολωνοί πήραν ένα τανκ πανομοιότυπο με το κορεάτικο, μόνο με πολωνικές επικοινωνίες. Πηγή: https://www.wojsko-polskie.pl/czolgi-k2/

  Αναβάθμιση σε K2PL, για μετά. Το K2PL θα έχει καινούργιο σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης BMS, συμβατό με το σύστημα με το οποίο θα είναι εξοπλισμένα τα άρματα μάχης M1A2 ABRAMS. ενίσχυση θωράκισης, σύστημα παρατήρησης 360ο ενεργό ASOP, δυνατότητα χρήσης προγραμματιζόμενων πυρομαχικών από άλλη πηγή και το πολωνικό 12,7 mm.

  Όσων αφορά τα TOPAZ, θα υπάρχει αντίστοιχη αναβάθμιση και διεύρυνση χρήσης του και για άλλα μέσα, «πολύ σύντομα» – ανακοίνωσε κάποιος πρόσφατα, μα δεν θυμάμαι ήταν από το ΥΕΑ; ή από την κατασκευάστρια εταιρία WB Electronics;

 3. “…παραδόσεις των 820 αρμάτων K2PL θα ξεκινήσουν το 2026 και η παραγωγή στην Πολωνία θα ξεκινήσει την ίδια χρονιά. Από το 2026, σχεδιάζεται επίσης η ενοποίηση της διαμόρφωσης των πρώτων 180 K2 στο πρότυπο K2PL. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέας γενιάς ως μέρος της συνεργασίας Πολωνίας-Νοτίου Κορέας…” – ήταν μετάφραση.

 4. Είναι ενδιαφέρον και το τι συμβαίνει με την αγορά ή την παραγωγή του οχήματος μάχης πεζικού AS-21 «Redback» ?

  Το καλοκαίρι ξεκίνησαν δοκιμές (στην Πολωνία) πρώτα με το Redback με τον ισραηλινό-αυστραλιανό πύργο του. Όλες οι φήμες κάνουν λόγο για πολύ βαθιά απογοήτευση. Οι αξιωματούχοι είπαν για μια «ακαταλληλότητα για το πολωνικό κλίμα», μα δόκιμες έγιναν το καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου, όχι τον χειμώνα.

  Στη συνέχεια εξετάστηκε ένα AS-21 μα με το μη επανδρωμένο πολωνικό πυργίσκο ZSSW. Ως αποτέλεσμα, και οι Κορεάτες δημοσιογράφοι να αναρωτιούνται αν δεν θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιείται ο πολωνικός πυργίσκος στην Κορέα, αντί για τον αυστραλιανό-ισραηλινό; Θα ήταν και φθηνότερος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.