Η Πολωνία πιο κοντά στην απόκτηση νοτιοκορεατικού συστήματος πυροβολικού

Η Hanwha Defense παρουσίασε ένα μοντέλου του K2PL στην έκθεση Eurosatory 2022. Το σύστημα είναι η πολωνική έκδοση του άρματος μάχης K2 Black Panther που υπηρετεί στον νοτιοκορεατικό Στρατό (Hyundai Rotem)

Στην έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα, ο πολωνικός όμιλος εξοπλισμών υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem για την εξέλιξη και κατασκευή του άρματος μάχης K2PL για τον πολωνικό Στρατό.

Εν μέσω της ρωσικής συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, η Πολωνία επιταχύνει τις προσπάθειες για την απόκτηση νοτιοκορεατικού αμυντικού εξοπλισμού, προσπαθώντας να επωφεληθεί από τη δυναμικότητα της μαζικής παραγωγής της ασιατικής χώρας και τις χαλαρές πολιτικές της στην μεταφορά τεχνολογιών. Το μέλος του NATO έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία όπως επίσης και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές με γνώση των συζητήσεων, εκτός από το K2PL, το οποίο είναι μια πολωνική έκδοση του κύριου άρματος μάχης K2 Black Panther σε υπηρεσία με τον Στρατό της Νότιας Κορέας, η Πολωνία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Hyundai Rotem για την αγορά εκατοντάδων αρμάτων K2 Black Panther για τον Στρατό της.

Ο Πολωνός υπουργός άμυνας Μάριουζ Μπλάζσζακ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Στρατιωτική ηγεσία στις 13 Ιουνίου συζήτησε για την λίστα όπλων που επιθυμεί το υπουργείο, η οποία περιλαμβάνει νοτιοκορεατικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ). Ο υπουργός είχε επισκεφθεί την ασιατική χώρα στα τέλη Μαΐου για να συζητήσει την προμήθεια νοτιοκορεατικών οχημάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών.

«Γιατί είναι δοκιμασμένοι οι κορεατικοί εξοπλισμοί; Επειδή η Κορέα είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του βόρειου γείτονα της, ο οποίος επίσης ασκεί επιθετική πολιτική, άρα τα καθήκοντα μας είναι να εξοπλίσουμε τις πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονους εξοπλισμούς», δήλωσε ο Μπλάζσζακ σε δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το υπουργείο του.

Οπλισμένο με λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ/55 διαμετρημάτων και αυτόματο μηχανισμό φόρτωσης, το 56 τόνων K2 Black Panther μπορεί να εκτελέσει έως 10 βολές ανά λεπτό και διαθέτει συστήματα ενεργητικής προστασίας. Το άρμα μάχης ωθείται με έναν ντιζελοκινητήρα 1500 ίππων και πλήρως αυτόματη μετάδοση ισχύος και μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 70 χιλιομέτρων ανα ώρα (ΧΑΩ) έως και 53 ΧΑΩ σε εκτός δρόμου συνθήκες.

Η Hyundai Rotem παρουσίασε ένα υπό κλίμακα μοντέλο του K2PL στην Eurosatory. Οι φωτογραφίες του μοντέλου δείχνουν ότι η πολωνική έκδοση έχει μεγαλύτερο σκάφος από το Black Panther και διαθέτει έναν επιπλέον εδαφικό τροχό.

Η Hanwha Defense παρουσίασε ένα μοντέλο του αυτοκινούμενου πυροβόλου K9 Thunder στην έκθεση Eurosatory 2022 (Hanwha Defense)

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο K9, που αναπτύχθηκε από την Hanwha Defense, είναι επίσης μέρος της λίστας των όπλων που επιθυμεί η Βαρσοβία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο για την εξαγωγή περισσότερων από 50 Α/Κ πυροβόλων Krab των 155 χλστ στην Ουκρανία, μετά την παράδοση 18 μεταχειρισμένων Krab στο Κίεβο που σπαράσσεται από τον πόλεμο. Η πολωνική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει περίπου 60 Α/Κ πυροβόλα και αποτιμάται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ζλότι ($700 εκατ.).

Το 2016, η Πολωνία παρήγγειλε 120 Α/Κ πυροβόλα Krab, τα οποία βασίζονται στο σκάφος του K9 Thunder. Η θυγατρική του πολωνικού ομίλου εξοπλισμών Huta Stalowa Wola κατασκευάζει το Krab εγκαθιστώντας τον πύργο του βρετανικού AS-90 Braveheart πάνω στο σκάφος του K9.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια αντιπροσωπεία του πολωνικού Στρατού επισκέφθηκε το εργοστάσιο κατασκευής του K9 καθώς και μία μονάδα πυροβολικού του νοτιοκορεατικού Στρατού που χρησιμοποιεί το σύστημα πυροβολικού για να συζητήσει την αγορά του K9 ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργεί η εξαγωγή των Krab.
Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας ολόκληρου του συστήματος K9 ή την παράδοση μόνο του σκάφους του K9 ή της εξαγωγής ενός πακέτου Α/Κ πυροβόλων K9 και οχημάτων αυτόματου ανεφοδιασμού πυρομαχικών K10.

“Η Hanwha Defense έχει ισχυρή συνεργασία με την πολωνική αμυντική βιομηχανία στο επιτυχημένο έργο του Krab», δήλωσε ο Jeff Sung, εκπρόσωπος της Hanwha Defense στον ιστότοπο Defense News. Δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων μεταξύ Σεούλ και Βαρσοβίας σχετικά με την έκτακτου ανάγκης προμήθεια των Α/Κ πυροβόλων K9.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι εννέα χώρες —Νότια Κορέα, Τουρκία, Πολωνία, Ινδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Αυστραλία και Αίγυπτος— έχουν παραγγείλει το Α/Κ πυροβόλο K9.

Η συμβατή με το NATO πλατφόρμα έχει βεληνεκές βολής που ξεπερνάει τα 40 χιλιόμετρα με συμβατικά πυρομαχικά 155 χιλιοστών. Εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός, το πυροβόλο μπορεί να εκτοξεύει έξι βλήματα το λεπτό συνεχόμενα επί τρία λεπτά.

Με ντιζελοκινητήρα 1000 ίππων, το 47 τόνων όχημα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως 67 ΧΑΩ. Το πυροβόλο σχεδιάστηκε κυρίως για να ανταποκρίνεται στην τακτική «βάλλω και μετακινούμαι» – ή αλλιώς την προσβολή ενός στόχου, και στη συνέχεια την γρήγορη μετακίνηση σε άλλη τοποθεσία ώστε να αποφύγει την ανταπόδοση πυρών από τον αντίπαλο.

Όσον αφορά το ΤΟΜΑ, η Πολωνία εξετάσει τις επιλογές να αγοράσει το K21 της Hanwha Defense, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία με τον νοτιοκορεατικό Στρατό.

Το αμφίβιο ΤΟΜΑ των 25 τόνων είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο 40 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ καθώς και με καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους. Διαθέτει επίσης δυνατότητα κίνησης σε ανώμαλα εδάφη με την μονάδα ανάρτησης βραχιόνων (ISU) και εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης για την κοινή χρήση των πληροφοριών πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο.

Η Πολωνία εξετάζει επίσης το AS21 Redback επόμενης γενιάς το οποίο συμμετέχει στον διαγωνισμό για το πρόγραμμα LAND 400 Phase 3 της Αυστραλίας.

Η Hanwha Defense παρουσίασε το ΤΟΜΑ Redback στην έκθεση Eurosatory 2022 (Hanwha Defense)

H Hanwha Defense παρουσίασε το βαρύ ΤΟΜΑ Redback στην Eurosatory αυτήν την εβδομάδα. «Στην Ευρώπη, το Redback έχει τραβήξει την προσοχή στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς πολλές ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις επιδιώκουν να αποκτήσουν οχήματα μάχης εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες δυνατότητες κατά των αντιαρματικών όπλων και δυνατότητα κίνησης σε όλα τα εδάφη», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου την 13η Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου το 42 τόνων AS21 Redback χρησιμοποιεί αρκετές τεχνολογίες προστασίας και επίγνωσης κατάστασης, όπως το hard-kill σύστημα ενεργητικής προστασίας Iron Fist, την οθόνη επί κάσκας Iron Vision και την επένδυση ελαχιστοποίησης της ηλιακής θερμότητας και διαχείρισης της πολυφασματικής υπογραφής Solar Sigma Shield. Επίσης, το Redback έχει υιοθετήσει την ερπύστρια συνθετικού πλαστικού για τον μετριασμό του θορύβου και τον κραδασμών.

Πηγή: Defensenews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Sorry, μα το τίτλο είναι πολύ λανθασμένο. Πολωνοί εδώ και χρόνια έχουν δικό τους σύστημα BMS πυροβολικού, το οποίο λέγετε TOPAS, και ενώνει τα Krab, τα Langusta, με βλήματα Feniks, τα ντρόνε, τα Poprad με άκρως αποτελεσματικά αντιαεροπορικά „Piorun” (κοίτα επιδώσεις των στην Ουκρανία !) και ότι άλλο μοντέρνο υπάρχει θέμα, σε στάνταρ NATO. Ακόμα και έτοιμα τα ραντάρ passive και active, τα οποία ανιχνεύουν μια χαρά και τα stealth ! Και είναι από τα τοπ καλύτερα στον κόσμο. Ήταν καθαρά οικονομικό το θέμα, γιατί η παραγωγή των διάφορων μέσων, συστατικών δεν προχωρούσε γρήγορα. Έχουν και δικά τους κορυφαίας τάξης μοντέλα ΤΟΜΑ, έτοιμα. Μα πάλι – κοίτα το οικονομικό. Και μόλις τώρα, το Απρίλιο 2022, με την ρωσική τεράστια βάρβαρη εισβολή στον γείτονα, το κοινοβούλιο συμφώνησε να παρέχει αρκετά χρήματα. Και εφόσον η εγχώρια βιομηχανία δεν προλαβαίνει με την αύξηση παραγωγής, το πολωνικό Υπ.Αμ., τώρα, τώρα, μόλις τώρα, αφού έλαβε χρήματα, αποφάσισε και εισαγωγές από την Κορέα. Μα το μόνο πραγματικά καινούργιο σε αυτές θα είναι τα Κ2, που μετά θα αναβαθμίζονται σε Κ2PL. Ta άλλα ήδη όπλων ή τα αντίστοιχα των, βρίσκονται εν παραγωγή στην Πολωνία.

  2. Σημειώστε επίσης την τεράστια παραγγελία για HIMARS – MLRS, 486 εκτοξευτές των οποίων η επιστολή ενδιαφέροντος έχει ήδη αποσταλεί από την Πολωνία, στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί οι Πολωνοί ενδιαφέρονται να τα παράγουν στην πατρίδα τους. Σε κάθε περίπτωση, ένα σάλβο από 486 εκτοξευτές επί 6 βλήματα ο καθένας, με βεληνεκές 130-150 km (ή δύο βλήματα με βεληνεκές έως 1000 km – αν είναι του νέου τύπου) …. λαμβάνοντας υπόψη την θαυμάσια ακρίβεια του συστήματος HIMARS, αυτό θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στρατιωτικά από τις μερικές τακτικές πυρηνικές εκρήξεις με τις οποίες ο Πούτιν και ο Λαβρόφ συνεχίζουν να μας απειλούν, πολλές φορές, κάθε χρόνο.

  3. “…μετά την παράδοση 18 μεταχειρισμένων Krab στο Κίεβο που σπαράσσεται από τον πόλεμο…” – ακόμα δεν υπήρχαν μεταχειρισμένα. Όλα είναι σχεδόν ολοκαίνουργια. Τώρα τα Krab ήδη έφτασαν στο Sieverodonieck και κάνουν εκεί μια αποτελεσματική εργασία. Αφού η εμβέλεια τους είναι 40+ χλμ, και μετά φεύγουν από την θέση τους μετά από μόλις 30”. Είναι και πιθανών (μα όχι σίγουρο), ότι και οι Ουκρανοί έχουν λάβει το πολωνικό bms πυροβολικού, το TOPAS. Αφού ο παραγωγός του ΤΟΠΑΣ, η ιδιωτική εταιρία WB Electronics, από αρκετά χρόνια πολέμου έχει και joint venture εργοστάσια στην Ουκρανία, που παράγουν τα ντρόνε. Τα οποία αποδείχτηκαν και αχτύπητα από ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο – ούτε μια φορά, από το 2014 !.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.