Η Πολωνία κάνει βήματα προς την αγορά 32 μαχητικών F-35

©U.S. Air Force photo/R. Nial Bradshaw

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου, ο επικεφαλής του πολωνικού υπουργείου άμυνας, Μάριουζ Μπλάζσζακ, έδωσε μεγάλη έμφαση στην απόκτηση του νέου μαχητικού αεροσκάφους της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Μπλάζσζακ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το σχέδιο του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού στο πλαίσιο του οποίου η χώρα θα δαπανήσει 185 δισεκατομμύρια ζλότι ($49 δισ.) σε νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι το 2026. Η απόκτηση 32 μαχητικών αεριωθούμενων μαχητικών πέμπτης γενιάς ειναι μια από τις προτεραιότητες των προμηθειών που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως δήλωσε ο υπουργός.

Ο Μπλάζσζακ ανέφερε οτι, εντός του χρονοδιαγράμματος του νεοεγκριθέντος σχεδίου εκσυγχρονισμού εξοπλισμών, το πρόγραμμα Harpia ειναι σε προτεραιότητα. Ο Πολωνός αξιωματούχος επεσήμανε το ρόλο που διαδραματίζουν τα αεροσκάφη 5ης γενιάς στη δομή του σύγχρονου Στρατού -ενεργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Κι αυτός ειναι ο ρόλος που τους ανατέθηκε απο τον Μπλάζσζακ κατά την ομιλία του -τα νέα αεριωθούμενα θα συμπληρώνουν τα F-16. Το 5ης γενιάς αεροσκάφος πιθανόν ειναι η τελευταία πλατφόρμα της Lockheed Martin, επι του παρόντος η μοναδική διαθέσιμη στην αγορά.

Άλλα αεροπορικά προγράμματα που επιδιώκονται και προσδιορίζονται απο το πολωνικό υπουργείο άμυνας περιλαμβάνουν: το πρόγραμμα Kruk (Κοράκι, προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων για τις χερσαίες δυνάμεις, με σκοπό να αντικαταστήσουν τα Mi-24 Hind), Gryf (Γρύπας, μεσαίας εμβέλειας UAV), Wazka (Λιβελούλα, μικρό UAV για αναγνώριση σε κατοικημένους τόπους), Płomykówka (Πεπλόγλαυκα, αεροσκάφος IMINT/RADINT/SIGINT).

Απόδοση/Μετάφραση από το Airrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ωραίο πολιτικό γραμμάτιο εξαργυρώνουν οι «μεγάλοι» εθνικιστές Πολωνοί, ξεφεύγοντας απο τα νύχια της αρκούδας έπεσαν στα νύχια του αετού νομίζοντας ότι σημείωσαν επιτυχία στο μεγάλο παιχνίδι με τους χρήσιμους ηλίθιους όπου και αυτοί ανήκουν στους αναλώσιμους στην πρώτη γραμμή. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.