Η Πορτογαλία παρέλαβε την τελευταία παρτίδα οχημάτων VAMTAC

Φωτ: NATO | Τα οχήματα VAMTAC που παραδόθηκαν στον Στρατό της Πορτογαλίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το NATO την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, ο Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA) παρέδωσε την τελευταία παρτίδα εκ των 139 θωρακισμένων οχημάτων VAMTAC ST5 στον Στρατό της Πορτογαλίας, αποτελούμενη από 8 οχήματα εκτάκτου ανάγκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελαφρύ Τακτικό Θωρακισμένο Όχημα» ή «Viaturas Taticas Ligeiras Blindades» (VTLC).

Η παράδοση των οχημάτων ολοκληρώνει το πολυετές έργο προμήθειας που είχε ως στόχο να παρέχει στον Στρατό της Πορτογαλίας ένα στόλο θωρακισμένων οχημάτων αποτελούμενο από 107 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εφτά διοικητικά οχήματα, 13 ασθενοφόρα και 12 οχήματα ειδικών επιχειρήσεων. Τα οχήματα που παραδόθηκαν στον πορτογαλικό Στρατό είναι η σχεδίαση VAMTAC ST5 και κατασκευάζονται από την ισπανική εταιρεία URO Vehículos Especiales (UROVESA).

Το VAMTAC ST5 είναι η θωρακισμένη έκδοση του 4X4 ελαφρού τακτικού οχήματος VAMTAC που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στα μέσα του 1998. Εξωτερικά μοιάζει με το αμερικανικό HMMWV, λόγω του ότι έχει σχεδιαστεί με παρόμοιες προδιαγραφές και να πληροί τις αντίστοιχες προδιαγραφές των ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων για ένα πολλαπλών χρήσεων, αερομεταφερόμενο, υψηλής κινητικότητες εκτός δρόμου όχημα με αποδεκτή ικανότητα φορτίου.

Η σύμβαση ανατέθηκε στην ισπανική εταιρεία UROVESA το 2018 και περιλάμβανε την παροχή οχημάτων, σταθμών οπλισμού, εκπαίδευσης, βιβλιογραφίας και ειδικών εργαλείων. Η πρώτη παρτίδα οχημάτων παραδόθηκε τον Οκτώβριο 2020 και αναπτύχθηκε για την υποστήριξη των πορτογαλικών δυνάμεων στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τον Σεπτέμβριο 2021, η ομάδα εργασίας του πορτογαλικού Στρατού και της NSPA συμμετείχαν στην Πρώτου Βαθμού Δοκιμή και Αποδοχή των οχημάτων διαμόρφωσης ασθενοφόρου στις εγκαταστάσεις παραγωγής του εργολάβου στην Ποντεβέδρα της Ισπανίας. Η διαδικασία περιλάμβανε τη φυσική επιθεώρηση, τις δοκιμές και την πιστοποίηση των επιδόσεων και των χαρακτηριστικών του οχήματος σε σχέση με τις ειδικές απαιτήσεις του πορτογαλικού Στρατού.

Οι μονάδες του υγειονομικού σχεδιάστηκαν για να επιχειρούν σε περιοχές με υδάτινα κωλύματα και είναι εξοπλισμένες με συλλογές συστημάτων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας (ΠΒΧ). Επίσης, διαθέτουν ιατρικό θάλαμο εξοπλισμένο με ηλεκτροϊατρικους εξοπλισμούς και συστήματα επικοινωνίας, όπως επίσης και διαγνωστικά και θεραπευτικά υλικά. Επιπλέον, οι ιατρικές μονάδες είναι θωρακισμένες και προστατευόμενες από τις νάρκες και τις βαλλιστικές απειλές.

“Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον NSPA και είναι το αποτέλεσμα αρκετών μηνών εντατικής εργασίας σε στενή συνεργασία με τον πορτογαλικό Στρατό. Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που δόθηκε στον Οργανισμό μας για τη διαχείριση αυτού του σημαντικού προγράμματος προμήθειας και περήφανοι που θα δώσουμε στον πορτογαλικό Στρατό τη δυνατότητα να εκτελεί τις μελλοντικές επιχειρήσεις του με οχήματα που του έχουμε παραδώσει εμείς”, είπε ο Ιάν Μπονάλο, Ανώτερο Στέλεχος του NSPA, που ηγήθηκε του έργου.

Όλα τα οχήματα έχουν διαμορφωθεί για διαφόρους ρόλους και αποστολές και προσφέρουν προστασία από νάρκες, εκρήξεις και πυρά μικρών όπλων καθώς παρέχουν υψηλές επιδόσεις όσον αφορά την μεταφορική ικανότητα και κινητικότητα σε όλους τους τύπους εδαφών και δρόμων.

Φωτ: NATO | Όχημα VAMTAC διαμόρφωσης ασθενοφόρου που παραδόθηκε στον Στρατό της Πορτογαλίας

Πηγή: NATO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.