Η πρόταση φρεγάτας της Babcock για το Πολεμικό Ναυτικό

Η βρετανική ναυπηγική βιομηχανία Babcock προτείνει την σχεδίαση Arrowhead 140 για την απαίτηση νέας φρεγάτας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα πλοία, βασισμένα πάνω στην μελλοντική φρεγάτα Type 31 του Royal Navy, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που προσφέρεται από την ναυπηγική βιομηχανία η οποία συνεργάζεται με την Thales UK και υποστηρίζεται από την βρετανική κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες, οι ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεν περιορίζονται μόνο σε φρεγάτες νέας κατασκευής. Η ανάγκες του είναι τόσο επείγουσες που αναζητεί μια ενδιάμεση λύση (που αποτελείται από την προμήθεια μεταχειρισμένων πλοίων ή την εκμίσθωση υφιστάμενων πλοίων) όπως επίσης και την αναβάθμιση των εν ενεργεία φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ.

Νωρίτερα ο ιστότοπος Naval News δημοσίευσε τις προτάσεις των Lockheed Martin, Naval Group και Damen. Αυτήν την φορά, ο ιστότοπος επικοινώνησε με την Babcock για να μάθει περισσότερα σχετικά με την βρετανική πρόταση προς την Ελλάδα. Ας δούμε τι έμαθε ο ιστότοπος από τον Jonathan Walton, αντιπρόεδρο ναυτικής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Babcock.

Naval News – Μπορείτε να μας μας μιλήσετε σχετικά με τις νέες φρεγάτες που προτείνετε; Πόσες, που θα κατασκευαστούν και πόσο σύντομα.

Jonathan Walton – Η Arrowhead 140 είναι μια δοκιμασμένη, «έξυπνη» και προσαρμοζόμενη φρεγάτα έτοιμη για την Ελλάδα.

Η σχεδίαση της επωφελείται από το δοκιμασμένο σκάφος «ρευστής» μορφής που δοκιμάστηκε και ελέγχθηκε σε πραγματικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα από αποστολές του NATO και του συνασπισμού σε εθνικές περιφερειακές και εκστρατευτικές αποστολές. Η προσφορά της Babcock προσφέρει μια ικανή και εξαιρετικά αποτελεσματική βελτιστοποιημένη σχεδίαση με πεδίο προσαρμογής σε ειδικά επιχειρησιακά και ποιοτικά κριτήρια.

Είναι μια οικονομική – υψηλής αξίας πλατφόρμα ιδανική – για εγχωρία κατασκευή και μελλοντικά διαθέσιμη για τα σύγχρονα, διεθνή ναυτικά.

Η πρόταση μας αφορά τα πλοία που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ωστόσο θα διασφαλίσουμε ότι η κατασκευαστική στρατηγική είναι αρκετά ευέλικτη για την προστασία του προγράμματος και να παραδώσει τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο στόχος μας είναι να εργαστούμε μαζί με την Ελληνική βιομηχανία με στόχο την υποστήριξη της αναζωογόνησης της εγχωρίας αλυσίδας εφοδιασμού, τις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των εγχώριων υποδομών, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την δημιουργία εγχώριου εργατικού δυναμικού και την μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας.

Η κληρονομιά και οι ενισχύσεις στην έξυπνη σχεδίαση της πλατφόρμας παρέχουν στο πολεμικό πλοίο βελτιωμένες δυνατότητες καθώς διατηρεί τα διαπιστωμένα πλεονεκτήματα της. Οι διεθνείς πελάτες επωφελούνται επίσης από την σχεδίαση των νέων φρεγατών επόμενης γενιάς Type 31 του επιλέχθηκε από το Royal Navy μέσω των επακριβώς κοστολογημένων εκτάκτων εξόδων και δαπανών για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους.

Οι μηχανικοί κίνδυνοι έχουν επίσης μειωθεί έχοντας γνώση όλων των παραμέτρων των δυσκολίων ενσωμάτωσης που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και επιλυθεί. Τα πιστοποιητικά της «έξυπνης» κατασκευής της φρεγάτας σημαίνουν είναι έτοιμη για τον προ-εξοπλισμό της με ανοιχτά διαμερίσματα που επιτρέπουν την γρήγορη συναρμολόγηση, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στους χρόνους υποστήριξης και την μείωση του κόστους για την είσοδο σε ενεργό υπηρεσία.

Πρόκειται για μια δομοστοιχειωτή κατασκευή, μια προσέγγιση που η Babcock απέδειξε ότι είναι αποτελεσματική με την κατασκευή των αεροπλανοφόρων του Royal Navy. Αυτή η προσέγγιση βελτιστοποιεί την δυνατότητα κατασκευής των πλοίων από την σχεδίαση τους, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική μεταφορά μιας βρετανικής σχεδίασης σε διεθνή ναυπηγεία για οικονομική κατασκευή και συναρμολόγηση και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο πρόγραμμα κατασκευής καθώς παρέχει ευημερία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η εμπειρία μας στην ανακατασκευή και την συντήρησή πλατφορμών σημαίνει ότι διαθέτουμε εκτεταμένη γνώση στην υποστήριξη και την περαιτέρω χρήση των πλατφορμών και κατανοούμε πλήρως τα αποτελέσματα της σχεδίασης κατά τη δράση.

Η σχεδίαση Arrowhead 140, που βασίζεται στην μορφή σκάφους κλάσης Iver-Huitfeldt και επι του παρόντος βρίσκεται σε υπηρεσία με το δανέζικο Ναυτικό, επιλέχθηκε το 2019 για το βρετανικό πρόγραμμα φρεγάτας Type 31. Το πρόγραμμα βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της Babcock στο Ροσάιθ στην Σκωτία.

©Royal Navy | Η HMS Portland είναι μια φρεγάτα Type 23 – επίσης γνωστή ως κλάση Duke αφού όλα τα πλοία της κλάσης έχουν λάβει ονόματα βρετανών Δουκών. Οι φρεγάτες Type 23, που αρχικά σχεδιάστηκαν ως πλοία ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορους άλλους ρόλους, από πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι αποστολές ναυτικής ασφάλειας. Η Babcock δεν επιβεβαίωσε αν αυτές οι φρεγάτες είναι τμήμα της βρετανικής προσφορά για την ενδιάμεση λύση του ΠΝ.

Naval News – Ποια είναι η πρόταση σας σχετικά με την ενδιάμεση λύση; Υποθέτω πως πιθανόν θα προτείνετε τις μεταχειρισμένες φρεγάτες Type 23 του Royal Navy;

Jonathan WaltonΑυτά είναι εμπορικά ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασίλειου, της Ελληνικής κυβέρνησης και της Babcock International. Ωστόσο γνωρίζουμε πως επι του παρόντος η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου και το Royal Navy εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές.

Naval News – Τι προτείνετε για τον εκσυγχρονισμό της κλάσης ΥΔΡΑ;

Jonathan Walton – Για το νέο πλοίο βασιζόμαστε στις στενές σχέσεις και την συνεργασία μας με την Thales στο βρετανικό πρόγραμμα για την παροχή μιας εξαιρετικά ικανής και ευπροσάρμοστης πλατφόρμας που αξιοποιεί την ελληνική εμπειρία με την χρήση συστημάτων διαχείρισης μάχης (CMS) της Thales.

Η αναβάθμιση των MEKO απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του Thales CMS και επίσης εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στην Thales για να προσφέρουμε την εγγυημένη παράδοση μιας εξαιρετικά σύγχρονης και ικανής αναβάθμισης.

Naval News – Ποια θα είναι η διαμόρφωση της Arrowhead για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό; Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε αυτήν την διαμόρφωση και την φρεγάτα Type 31 του Royal Navy;

Jonathan Walton Η βασική σχεδίαση της Arrowhead 140 μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύπτει το ευρύ φάσμα επιχειρησιακών απαιτήσεων και λειτουργιών που μια διεθνής φρεγάτα ίσως κληθεί να αναλάβει αλλά και να υιοθετήσει. Με την επιλογή της Arrowhead 140, προσαρμοσμένη πάνω στις στρατηγικές και επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας και συζευγμένη με μεγάλο ποσοστό κατά παραγγελία συστημάτων και εξοπλισμών, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αξιοποιήσει μια φρεγάτα πλήρως ανεπτυγμένης σχεδίασης και ενός προγράμματος κατασκευής ενώ θα εργάζεται μαζί με έναν παγκοσμίου κλάσης, έμπειρο, κατασκευαστή πολεμικών πλοίων στην Babcock, έτοιμο να υποστηρίζει την Ελλάδα στην παράδοση του μελλοντικού ναυτικού της στόλου.

Οι επιχειρησιακοί ρόλοι θα αλλάζουν καθ’ολη την ζωή του πλοίου. Και με εκτόπισμα περίπου 6000 τόνων, η Arrowhead 140 προσφέρει άφθονο χώρο, επαρκή ευελιξία και προσαρμοστικότητα για την ικανότητα πολλαπλών ρόλων ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες, που κυμαίνονται από επιχειρήσεις Task Force και υψηλού επιπέδου πολεμικές αποστολές μέχρι αστυνομικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Η Arrowhead 140 μπορεί να:

>Εντοπίζει και εμπλέκει μονάδες επιφανείας, αεροσκάφη και πυραύλους πέραν του οπτικού πεδίου

>Εντοπίζει και εμπλέκει υποβρύχια

>Προστατεύει νηοπομπές

>Αναπτύσσει ενεργά και παθητικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

>Προστατεύει από επιθέσεις σμηνών μικρών σκαφών και UAV

>Μεταφέρει, αναπτύσσει και ανασύρει αυτόνομα οχήματα

Το Royal Navy θα αναπτύξει την Type 31 κυρίως σε ρόλους ναυτικής ασφάλειας. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα απαιτεί οι φρεγάτες του να εκτελούν φάσμα διαφορετικών αποστολών. Η πλατφόρμα Arrowhead 140 είναι μοναδικά ευπροσάρμοστη στην ενσωμάτωση ευρέος φάσματος συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτούνται στις πολλαπλές ναυτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απαιτούνται από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η σχεδίαση Arrowhead 140, που βασίζεται στο σχήμα σκάφους της κλάσης Iver-Huitfeldt που επι του παρόντος είναι σε υπηρεσία με το δανέζικό Ναυτικό, επιλέχθηκε για το πρόγραμμα φρεγάτας Type 31 του Ηνωμένου Βασίλειου. Η κλάση Iver-Huitfeldt (φωτογραφία) είναι μια κλάση τριών φρεγατών που εισήλθε το 2011 σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας.

Naval News – Επισκεφτήκατε τα ναυπηγεία στην Ελλάδα; Έχετε ήδη εντοπίσει τους τοπικούς συνεργάτες σας;

Jonathan WaltonΣτην Ελλάδα συζητήσαμε με πολύ ικανούς συνεργάτες και σχεδιάζουμε να διενεργήσουμε επιπλέον συγκεντρώσεις με σκοπό να γνωριστούμε καλύτερα και σύντομα να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας (MOU).

Η Babcock θα φέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας και εστιασμένες επιλογές υποστήριξης, για την Ελλάδα ώστε η φρεγάτα Arrowhead 140 να κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις τους βελτιστοποιώντας τις κατασκευαστικές ικανότητες των ναυπηγείων τους.

Τα πακέτα προστιθέμενης αξίας που προσφέρουμε καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος από: την προετοιμασία και εκσυγχρονισμό των εθνικών υποδομών, την χορήγηση αδειών σε θέματα σχεδιασμού, την εκκίνηση και εξέλιξη της ναυπήγησής στρατηγικής και παράδοσης, την παροχή δυνατοτήτων εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού και αναβάθμισης δεξιοτήτων και την προσφορά επιλογών υποστήριξης μετά την παράδοση.

Ανάλογα με τον απαιτούμενο μετασχηματισμό και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό μπορούμε να προσαρμόσουμε μια ευέλικτη σχεδίαση και να κατασκευάσουμε μια λύση που να βασίζεται πάνω στις Ελληνικές προσαρμοσμένες απαιτήσεις οι οποίες θα παραδώσουν: τεχνικά ικανές ναυπηγικές υποδομές, έτοιμο βιομηχανικό εργατικό δυναμικό, παγκοσμίου κλάσης φρεγάτες και δυνατότητα μακροχρόνιας υποστήριξης.

Προσφέρουμε μια εξαιρετικά αποδοτική οικονομική και προσαρμοσμένη προσέγγιση που ωθεί την ποιότητα και την απόδοση και δίνει τη δυνατότητα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στη διεθνή ναυπήγηση πλοίων.

Εργαζόμενοι μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες και την αλυσίδα υποστήριξης μπορούμε να κατανοήσουμε το μελλοντικό ναυτικό όραμα και να παραδώσουμε ικανότητες που θα επιτρέψουν την κατασκευή φρεγατών Arrowhead 140 σε Ελληνικά ναυπηγεία, από Ελληνικό εργατικό δυναμικό και να συνεισφέρουμε άμεσα στην οικονομική και κοινωνική αποδοτικότητα, την ευζωία και την ευημερία της ελληνικής ναυπηγικής κοινότητας και της χώρας συνολικά.

Naval News – Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου υποστηρίζει την προσφορά σας;

Jonathan WaltonΝαι – H Babcock International, υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου, σφυρηλατεί μια προσέγγιση που αλλάζει το παιχνίδι στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία ώστε να προσφέρει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιλογές σχεδιασμού και κατασκευής για τις νέες του φρεγάτες επόμενης γενιάς.

Αυτή η συναρπαστική προσφορά δίνει τη δυνατότητα της αναζωογόνησης της Ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας πολεμικών πλοίων και θα παραδώσει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την Arrowhead 140, μια παγκοσμίως πρωτοπόρα, εξαιρετικά ικανή, προσαρμόσιμη και οικονομική νέα φρεγάτα.

Naval News – Έχετε βιομηχανικούς συνεργάτες για την προσφορά σας;

Jonathan Walton – Διαθέτουμε αριθμό βιομηχανικών συνεργατών όπως η Babcock Team 31 στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε για να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι καλύπτουμε τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Για την ιστορία, για ένα διάστημα, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για δύο φρεγάτες τύπου FDI. Ωστόσο, παρά την σύναψη LOI τον Οκτώβριο 2019, η Ελλάδα αποφάσισε να διατηρήσει την επιλογή ανοιχτή και πλέον εξετάζει διάφορες σχεδιάσεις.

Οι σχεδιάσεις που εξετάζονται σήμερα, εκτός από την Damen SIGMA 11515, είναι:

· Lockheed Martin με MMSC

· Naval Group με FDI/Belharra

· TKMS με MEKO A200NG (ή MEKO A300)

· Babcock με Type 31/Arrowhead

· Navantia (πιθανόν με την F-110)

· Fincantieri (πιθανόν με την FREMM)

Η διαδικασία προμήθειας δεν φαίνεται να ‘ναι ένας «κλασικός ανοιχτός διαγωνισμός» αλλά διαπραγματεύσεις επιπέδου διακυβερνητικών συνομιλιών με την κάθε πλευρά.

 

Πηγή:navalnews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.