Η Ρωσία αναμένεται να παρουσιάσει τον εξοπλισμό στρατιώτη Sotnik εντός του 2025

© Nikolai Novichkov | Πρωτότυπο ηλεκτροχρωματικού κράνους που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον.

Ο νέος εξοπλισμός στρατιώτη Sotnik (Εκατόνταρχος) της Ρωσίας πρόκειται να εξελιχθεί από το 2020-23 και από το 2025 προγραμματίζεται να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό στρατιώτη Ratnik, σύμφωνα με την έκθεση έτους 2019 της κρατικής εταιρείας Rostec, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του φετινού Οκτωβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογιών της Rostec και διευθυντής του επιστημονικού συμβουλίου της βιομηχανίας, Γιούρι Κόπτεφ, δήλωσε ότι το σύνολο περιλαμβάνει οχτώ υποσυστήματα, όπως συσκευές επικοινωνιών, προστασία, όπλα, σύστημα πληροφορίων, τροφή και άλλα.

Το Sotnik αναμένεται να διαθέτει νέα πυρομαχικά, φορητά όπλα, μπότες για την αντιμετώπιση των εκρήξεων, φόρμα παραλλαγής χαμηλής ακτινοβολίας υπέρυθρων και σουίτα αντιμετώπισης εντοπισμού από ραντάρ. Οι διαταγές και οι ψηφιακοί χάρτες πρόκειται να προβάλλονται στον χειριστή μέσω των προστατευτικών γυαλιών της συλλογής.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, μικροσκοπικοί κβαντικοί αισθητήρες που θα επιτηρούν την υγεία του στρατιώτη, μπορεί να ενσωματωθούν στα υφάσματα του εξοπλισμού στρατιώτη. «Στα υφάσματα της νέας σουίτας ίσως χρησιμοποιηθούν κβαντικοί αισθητήρες. Είναι προγραμματισμένοι να παρέχουν στον στρατιώτη τη δυνατότητα να κάνει εκτίμηση της κατάστασης του και να αποστέλλει αυτήν την πληροφορία στο ανώτερο κλιμάκιο διοίκησης», δήλωσε ο Κόπτεφ.

Νωρίτερα η Rostec ανακοίνωσε ότι η συλλογή Sotnik, η οποία εξελίσσεται από το γραφείο μελετών TsNIITOChMASh της εταιρείας, θα ενσωματώνει μικροσκοπικά ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (micro-UAV) συνδεδεμένα σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου. Οι εικόνες που θα λαμβάνονται από τα micro-UAV θα προβάλλονται μέσα στα προστατευτικά γυαλιά.

Η θωράκιση του πακέτου εξοπλισμού θα διατηρήσει τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά προστασίας αλλά με μειωμένο βάρος. Σε σύγκριση με το Ratnik, το συνολικό βάρος του Sotnik θα είναι μειωμένο κατά 20% και θα είναι περίπου τα 20 κιλά.

Ένα ηλεκτρικά ελεγχόμενο υλικό, γνωστό ως ηλεκτροχρωματικό, το οποίο θα αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί επίσης στην νέα σουίτα. Ένα πρωτότυπο ηλεκτροχρωματικού κράνους αποκαλύφθηκε στην αμυντική έκθεση Army-2018.

 

Πηγή: janes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.