Η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικό σύστημα επικοινωνιών κβαντικής οπτικής που δεν μπορεί να παρεμβληθεί

Η εικόνα χρησιμοποιείται μόνο για την εικονογράφηση του άρθρου. Κινητός σταθμός δορυφορικών επικοινωνιών R-439-BK (Ρωσικό υπουργείο άμυνας)

Στην Ρωσία αναπτύσσεται ένα κβαντο-οπτικό σύστημα για την παροχή εγγυημένης επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων κατά την κίνηση τους.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών «Zvukotekhnika», το νέο προϊόν θα πρέπει να παρέχει εφεδρική επικοινωνία μεταξύ αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ).

Το σύστημα επιτρέπει την μετάδοση πληροφοριών φωνής και κειμένου. Αναπτύσσεται από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών NPP Zvukotekhnika JSC και οι δοκιμές και η τελειοποίηση του πραγματοποιούνται στο κέντρο στρατιωτικής έρευνας και εξέλιξης «Era Technopolis», δήλωσε στο TASS εκπρόσωπος της εταιρείας. «Στην πραγματικότητα έχουμε δημιουργήσει ένα εγγυημένο δίαυλο επικοινωνίας που μπορεί να μπορεί να αντιγράψει τη ζώνη VHF όταν τα οχήματα κινούνται μέσα σε ιδιαίτερα δύσβατο έδαφος. Προς το παρόν η κβαντο-οπτική επικοινωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι επι του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση της εμβέλειας και της ταχύτητας μετάδοσης.

Αυτός ο τύπος επικοινωνίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση του ελέγχου μιας φάλαγγας όταν αυτή κινείται αθόρυβα και σε κατάσταση σιγής ασυρμάτου. «Η ακτινοβολία αυτής της εμβέλειας έχει μεγάλη διασπορά και υψηλή εξασθένηση, όποτε είναι αδύνατον να ανιχνευθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Επι του παρόντος, οι σύγχρονοι Στρατοί δεν διαθέτουν ραδιοηλεκτρονικά αντίμετρα κατά αυτού του τύπου επικοινωνίας», τόνισε η εταιρεία.

Οι δοκιμές της πρώτης έκδοσης ήταν επιτυχείς, αλλά πριν την τελική έκδοση πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες έρευνας και εξέλιξης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NPP, αυτό το κανάλι επικοινωνίας μπορεί να φιμωθεί μόνο με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, για αυτό θα πρέπει να βρεθείτε, αφού πρέπει να το κάνετε αυτό, σε κοντινή απόσταση από τα συστήματα. «Η φυσική παρεμβολή, η οποία είναι ορατή με γυμνό μάτι, υποδηλώνει ότι μια εχθρική συσκευή που προσπαθεί να φιμώσει το κανάλι θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί», πρόσθεσε.

Ένα πρωτότυπο του συστήματος, όπως ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης ARMY-2022, που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 21 Αυγούστου 2022.

Πηγή: tass.ru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.