Η Ρωσία εκτόξευσε μη επανδρωμένο μεταφορικό πύραυλο προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό

progress47
To Ρωσικό μη επανδρωμένο μεταφορικό διαστημόπλοιο Progress 47 εκτοξεύεται για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (Φωτογραφία: NASA)

Το ρομποτικό ρωσικό διαστημόπλοιο μεταφοράς φορτίων εκτοξεύτηκε από τον διεθνή διαστημικό σταθμό για να μεταφέρει τόνους εφοδίων για το πλήρωμα του εργαστηρίου που βρίσκεται σε τροχιά, η εκτόξευση αυτή γίνεται μόλις δέκα μέρες πριν την εκτόξευση του Αμερικάνικου ιδιωτικού διαστημόπλοιου που αναμενόταν να κάνει την δική του ιστορική προσφορά στον διαστημικό ανεφοδιασμό.
Αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο εφοδιασμού Progress 47 ,εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκανούρ στο κεντρικό Καζακστάν την Παρασκευή, μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από την γή μετά από πτήση διάρκειας δέκα λεπτών. Το διαστημόπλοιο εφοδιασμού, το οποίο μετέφερε 2,5 τόνους φαγητό, καύσιμα και εφόδια, είναι προγραμματισμένο να συνδεθεί με τον διαστημικό σταθμό την Κυριακή 22 Απριλίου.
Το Progress 47 θα αντικαταστήσει το γεμάτο με απορρίμματα διαστημόπλοιο Progress 46, το οποίο εχει αποσυνδεθεί από τον διαστημικό σταθμό την πέμπτη 19 Απριλίου όπου και θα καεί σκόπιμα, τις επόμενες ημέρες, στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό τις επόμενες ημέρες.
Αξιωματούχοι αναφέρουν οτι το Progress 47,  στα τέλη του Ιουλίου θα έχει την ίδια μοίρα.
Η εκτόξευση του Progress 47 γίνεται δέκα μέρες πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση του μή επανδρωμένου διαστημοπλοίου Dragon της ιδιωτικής εταιρείας διαστημοπλοίων SpaceX, το οποίο προγραμματίστηκε να εκτοξευτεί στο διαστημικό σταθμό την 30η του Απριλίου.

Dragon SpaceX
H εταιρεία SpaceX παρουσίασε την κάψουλα Dragon τον Φεβρουάριο του 2010 (Φωτογραφία: Space.com)

Η SpaceX, -σύντμηση του Space Exploration Technologies Corp.- που εχει έδρα την Καλιφόρνια, εχει αναλάβει μια σύμβαση 1,6 δις δολαρίων ΗΠΑ απο την NASA για να εκτελέσει 12 αποστολές εφοδιασμού στο σταθμό που είναι σε τροχιά γύρω απο την γη.
Το πρώτο ταξίδι του Dragon δεν συμπεριλαμβάνεται στις 12 αποστολές της σύμβασης με τη NASA, ειναι μια δοκιμαστική αποστολή για να διαπιστωθεί εαν το Dragon και ο πύραυλος Falcon 9 εχουν το κατάλληλο ρομποτικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της NASA.
Ακόμα κι έτσι, το επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημόπλοιο Dragon θα μεταφέρει περίπου1.150 παουντ (521 κιλά) φορτίου – σε αντίθεση με το αναλώσιμο όχημα Progress – θα μεταφέρει σχεδόν το ίδιο βάρος υλικών πίσω στην γή, λένε οι αξιωματούχοι της SpaceX.

space-station
Οι ακτίνες του Ηλίου περνούν ανάμεσα από τους ηλιακούς συλλέκτες του διαστημικοί σταθμού και μαζι με το μπλε χρώμα της γης, δίνουν ένα υπέροχο σκηνικό σε αυτη την φωτογραφία που έχει πάρει αστροναύτης επιβαίνων στο διαστημόπλοιο Endeavour κατά την διάρκεια της αποστολής STS-130 (Φωτογραφία: NASA)

Εάν το Dragon πετύχει, θα είναι το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο, και το πρώτο μη επανδρωμένο αμερικάνικο διαστημόπλοιο, που θα συνδεθεί με το διαστημικό σταθμό.
Όταν η NASA απέσυρε όλο τον διαστημικό της στόλο τον προηγούμενο Ιούλιο, έγινε εντελώς εξαρτημένη από τα Ρωσικά, Ευρωπαϊκά και Ιαπωνικά διαστημόπλοια μεταφοράς φορτίων ώστε να μεταφέρουν εφόδια στα πληρώματα του διαστημικού σταθμού.
Η NASA ενθαρρύνει αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρείες να αναπτύξουν από κοινού μη επανδρωμένα διαστημόπλοια μεταφοράς εφοδίων και επανδρωμένα διαστημικά ταξί.
Η NASA αναμένει από την SpaceX με εδρά τη Orbital Sciences Corp στη Βιρτζίνια να επωμιστεί τη μεταφορά φορτιών εφοδιασμού το επόμενο έτος.
Η διαστημική υπηρεσία εχει ωστόσο δώσει χρήματα στις: SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada και Boeing με σκοπό να τους βοηθήσει να εξελίξουν ενα σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων. Η NASA έχει πει οτι θέλει, τουλάχιστον δύο από αυτά τα διαστημόπλοια να είναι επιχειρησιακά το 2017.
H SpaceX τροποποιεί το Dragon ώστε να μεταφέρει εφτά αστροναύτες, και αξιωματούχοι της εταιρείας έχουν υπολογίσει οτι η επανδρωμένη έκδοση θα είναι έτοιμη περίπου σε τρία χρόνια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.