Η Ρωσία μελετάει την προσαρμογή της εξέλιξης των ΜΕΑ σύμφωνα με την εμπειρία του πολέμου της Συρίας

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας μελετάει την προσαρμογή των σχεδίων εξέλιξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) σύμφωνα με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τον πόλεμο της Συρίας και τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι στόχοι ανάπτυξης διαφόρων ΜΕΑ ίσως να επανεξεταστούν. Επίσης, οι σχεδιαστικές προτεραιότητες ίσως να αλλάξουν. Η εφημερίδα Ιζβέστια γράφει ποια πρόγραμμα πιθανόν να εξελιχθούν ή ακυρωθούν.

Τα οπλισμένα ΜΕΑ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε τρείς πολεμικές συγκρούσεις μέσα στο 2020, αναφέρει ο ειδικός Βλάντισλαβ Σουριγιν. «Η Τουρκία τα χρησιμοποίησε για να σταματήσει την συριακή προέλαση στην Ιντλίμπ. Στην Λιβύη, τα ΜΕΑ ανέτρεψαν την κατάσταση και απώθησαν στα στρατεύματα του Χαφτάρ από την Τρίπολη. Πρόσφατα είδαμε την εμπλοκή των ΜΕΑ στο Ναγκόρνο Καραμπαχ», ανέφερε.

Οι εμπειρίες αυτές μελετώνται στην Ρωσία και το εξωτερικό. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλους αριθμούς τα «περιφερόμενα» (“Loitering”) πυρομαχικά. Επέδειξαν την αποτελεσματικότητα τους εναντίον ενός τακτικού Στρατού εξοπλισμένου με τεθωρακισμένα και πυροβολικό, μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αεράμυνα.

Η Ρωσία διαθέτει αρκετές σχεδιάσεις παρόμοιων ΜΕΑ, αλλά δεν είναι μια κατευθυντήρια γραμμή προτεραιότητας. Στερούνται προσοχής και οικονομικούς πόρους. Οι προϋπολογισμοί τους δεν συγκρίνονται με αυτούς των ξένων και των έργων προτεραιότητας του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος. Τώρα όμως η κατάσταση άλλαξε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, ανάφερε πως ΜΕΑ Lancer του ομίλου Καλάσνικοφ δοκιμάστηκαν στην Συρία.

Το 2020 έλαβε χώρα μια πολυαναμενόμενη στιγμή. Τα πρώτα, ρωσικής σχεδίασης, οπλισμένα ΜΕΑ παραδόθηκαν στα κέντρα εκπαίδευσης του υπουργείου άμυνας. Επίσης παρουσιάστηκε μια εντυπωσιακή γραμμή νέων μικρών πυρομαχικών γι’ αυτά τα ΜΕΑ.

Η εταιρεία Sukhoi ξεκίνησε την κατασκευή πρωτοτύπων του S-70 Okhotnik των 20 τόνων. Ο διευθύνων σύμβουλος της United Aircraft Corporation (UAC) Γούρι Σλιούσαρ ανέφερε πως αυτό το καλοκαίρι το υπουργείο άμυνας ζήτησε την επιτάχυνση της σχεδίασης και την περικοπή του χρόνου στο μισό. Ο σχεδιαστής ολοκλήρωσε την έρευνα και εξέλιξη (R&D) και ξεκίνησε την κατασκευή αρκετών πρωτοτύπων Okhotnik για δοκιμαστικές πτήσεις και επίγειους ελέγχους. Αρχικά, η σχεδίαση επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας προέτρεψε την ολοκλήρωση της στις αρχές του 2024. Ο σχεδιασμός του ΜΕΑ Sokol Altius δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, καθώς οι κυρώσεις το αφήσαν χωρίς τους εισαγόμενους κινητήρες και εξαρτήματα. Η τοπική κατασκευή αυτών των συστημάτων καθυστέρησε το πρόγραμμα κατά ένα έτος. Το αερόχημα μεγάλης εμβέλειας είναι αναγκαίο και είναι ο καλύτερος υποψήφιος ώστε να γίνει ένα τεράστιο οπλισμένο ΜΕΑ.

«Το βασικό πρόβλημα είναι η απουσία κινητήρων, τόσο οι ηλεκτρικοί για τα μικρά ντρόουνς όσο και οι εσωτερικής καύσης για τα μεγαλύτερα. Είναι αναγκαίοι oi κινητήρες με απόδοση 5 μέχρι 150 ίππων. Υπάρχουν πρωτότυπα, αλλά δεν υφίσταται μαζική παραγωγή», δήλωσε ο ειδικός Βίκτορ Μουράχοφσκι.

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι τα μικρού μεγέθους πυρομαχικα. Αγνοήθηκαν για αρκετό καιρό και τώρα κάποιες επιχειρήσεις ασχολούνται με αυτό το έργο. Κάτι κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε στην Συρία. Όσον αφορά τα “loitering” πυρομαχικά, δοκιμάστηκαν επίσης στην Συρία. Είναι μεμονωμένες μονάδες και πρέπει να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα κατασκευαστούν μαζικά», ανέφερε.

Η Ρωσία δεν διαθέτει ΜΕΑ μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου υψομέτρου παρόμοιο με το Global Hawk των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με αντίστοιχη R&D. Ο Στρατός ίσως να μην το θεωρεί σημαντικό, δήλωσε ο Μουράχοφσκι.

©samoletchik.livejournal | Ρωσικής κατασκευής MEA Orion

Ο όμιλος Kronshtadt παρέδωσε τα τρία πρώτα ΜΕΑ και έναν σταθμό ελέγχου στο ρωσικό υπουργείο άμυνας αλλά πρέπει να παρουσιάσει τις δυνατότητες τους ώστε να ξεκινήσει η μαζική κατασκευής των ΜΕΑ Orion. Η εταιρεία για πρώτη φορά παρουσίασε προπλάσματα μεγαλύτερων ΜΕΑ στην έκθεση Army-2020. Σε αυτά περιλαμβάνονταν το αεριωθούμενο Grom. Η εμπειρία με την σχεδίαση, τις δοκιμές και την παραγωγή του Orion μπορεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση των βαρύτερων ΜΕΑ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για συμβάσεις με το ρωσικού υπουργείο άμυνας και το σχέδιο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο.

Είναι καιρός να μειωθούν οι διαφορετικοί τύποι των αναγνωριστικών ντρόουν πρώτου κύματος. Σχεδιάστηκαν και παραδοθήκαν το 2013-2014. Τα πιο επιτυχημένα Orlan-10 και Eleron-3 μπορούν να αναβαθμιστούν με σύγχρονα συστήματα. Τα υπόλοιπα πρέπει να αντικατασταθούν με σύγχρονα μοντέλα.

«Όλα είναι εντάξει με τα τακτικά ΜΕΑ που διαθέτουν οι Στρατιώτες. Κάθε Ταξιαρχία των Επίγειων Δυνάμεων διαθέτει έναν Λόχο ΜΕΑ. Τα χρησιμοποιούν επίσης οι Πεζοναύτες και οι Επάκτιες δυνάμεις του Ναυτικού. Στην Συρία, λειτουργούμε ταυτόχρονα 50-70 ΜΕΑ σε διαφορά μέρη της χώρας. Θα είναι λάθος να ισχυριστούμε ότι έχουμε μείνει απελπιστικά πίσω. Όμως υπάρχουν διαταγές, οι οποίες ζητούν πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Μουράχοφσκι.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε πως η Ρωσία λειτουργεί πάνω από δύο χιλιάδες μικρά αναγνωριστικά ΜΕΑ. Εξελιγμένα και βαριά ΜΕΑ άνω τους ενός τόνου είναι υπό σχεδίαση. Ωστόσο, η κατηγορία της μεσαίας κλάσης παραμένει ελεύθερη. Προσφέρει την όσο το δυνατόν ταχύτερη σχεδίαση φτηνών οπλισμένων και πολλαπλών ρόλων αεροχημάτων με μεγάλη δυνητική μαχητική ικανότητα, γράφει η Ιζβέστια.

Πηγή: airrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.