Η Ρουμανία αγοράζει 32 μεταχειρισμένα F-16 από την Νορβηγία με αξία 454 εκατ. €

forsvaret.no | Νορβηγικά F-16

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ρουμανικός ιστότοπος Universul την 10η Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός άμυνας της Ρουμανίας, Βασίλε Ντίντσου, ανακοίνωσε πως η χώρα πρόκειται να αγοράσει 32 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Νορβηγία ώστε να αναβαθμίσει την Αεροπορία της.

Το F-16 Fighting Falcon είναι ένα μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που αρχικά αναπτύχθηκε από την General Dynamics για την Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Ο ρουμανικός ιστότοπος μετέδωσε ότι η Ρουμανία θα αγοράσει 32 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη από την Νορβηγία. Τα αεροσκάφη θα είναι άνω των 40 ετών.

Σε αντίθεση με τα υφιστάμενα ρουμανικά F-16, τα νορβηγικά μοντέλα μπορούν να εξαπολύσουν «έξυπνες» βόμβες και να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Ο υπουργός άμυνας της Ρουμανίας, Βασίλε Ντίντσου, απέστειλε στο κοινοβούλιο, την Παρασκευή 10 Δεκέμβριου, επιστολή στους βουλευτές για την επίσημη υπογραφή της προμήθειας.

Η συνολική τιμή της αγοράς είναι 454 εκατομμύρια ευρώ δίχως τους φόρους. Περίπου 354 εκατ. € αφορούν τα αεροσκάφη και 100 εκατ. € για την υποστήριξη και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ρουμανία συζήτησε την αγορά μεταχειρισμένων F-16 με αρκετές χώρες μέλη του NATO όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Η Νορβηγία κατέθεσε την καλύτερη προσφορά, δήλωσε ο υπουργός.

Τα νορβηγικά αεροπλάνα διαθέτουν καλύτερα ηλεκτρονικά πτήσης (avionics) και όπλα από τα σημερινά F-16 που είναι σε ρουμανική υπηρεσία, γραφεί η ιστοσελίδα Worldakkam.

Η διαμόρφωση των νορβηγικών αεροπλάνων F-16 είναι η M6.5.2. Επι του παρόντος τα 17 αεροπλάνα που διαθέτει η ρουμανική Αεροπορία διαθέτουν την πιο παλιά διαμόρφωση M5.2R.

Αυτές οι διαμορφώσεις είναι συγκεκριμένες για τα αεροσκάφη F-16 MLU (Mid-Life Upgrade – όπως τα νορβηγικά και ρουμανικά) που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της αναβάθμισης του λογισμικού, των avionics και του οπλισμού τους.

Η διαμόρφωση M5.2R περιλαμβάνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εξελιγμένων όπλων, όπως «έξυπνες» βόμβες AGM-154 ή EGBU-12, νέο GPS ή συστήματα ραδιοεπικοινωνίας σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα.

Η νορβηγική διαμόρφωση M6.5.2 περιλαμβάνει την δυνατότητα εκτόξευσης πιο σύγχρονων «έξυπνων» βομβών (LJDAM) ή πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς AMRAAM-120D.

Το 2014, οι 28 χώρες μέλη του NATO δεσμεύθηκαν να αυξήσουν μέχρι το 2024 τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους. Η Ρουμανία έφτασε στον στόχο το 2019. Η Ρουμανία εντάχθηκε στην στρατιωτική συμμαχία το 2004.

Πηγές: universul.net, worldakkam.com και romaniajournal.ro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.