Οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) άρχισαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2019, τις παραλαβές των νέων καθοδηγούμενων βομβών διευρυμένου βεληνεκούς των 500 και 1500 κιλών από τον ηγετικό σχεδιαστή καθοδηγούμενων βομβών και τορπιλών της Ρωσίας, GNPP Region, μια θυγατρική της Επιχείρησης Τακτικών Πυραύλων (KTRV).

“Και οι δυο βόμβες έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές και ειναι λειτουργικές, οι παραδόσεις αυτών των πυρομαχικών στις VKS έχουν ήδη αρχίσει,” δήλωσε στο Jane’s ο διευθυντής της GNPP Region Στρατηγός Ίγκορ Κριλοφ. Η επιχείρηση έχει υπογράψει εγχώριες και διεθνείς συμφωνίες για τα δύο νέα όπλα και οι εξαγωγικές παραδόσεις θα αρχίσουν το 2020.

Πηγή προσκείμενη στην ρωσική αμυντική βιομηχανία δήλωσε στο Jane’s οτι οι καθοδηγούμενες βόμβες των 500 και 1500 κιλών έχουν ονομαστεί K08BE και K029E (UPAB-1500B-E), αντίστοιχα.

Η K08BE με καθοδήγηση αδρανειακής πλοήγησης (INS), υποβοηθούμενη από δορυφορική καθοδήγηση και πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή στρατιωτικών εξοπλισμών και υποδομών. Η βόμβα ζυγίζει 505 κιλά, μεταφέρει πολεμική κεφαλή 390 κιλών, είναι μήκους 2840 χλστ και έχει διάμετρο 0,355 μ. Το όπλο μπορεί να αφεθεί απο υψόμετρο ως 14 χλμ και έχει μέγιστο βεληνεκές ανεμοπορίας 40 χλμ. Η πολεμική κεφαλή έχει “έξυπνο” πυροσωλήνα με τρεις λειτουργίες χρονοκαθυστέρησης ανατίναξης. Η K08BE διαθέτει πτερύγια στο μέσω του σώματος της και ουραία πτερύγια σταθεροποίησης, και τα δύο ειναι σε διαμόρφωση σχήματος X και σε κάτοψη κομμένου δέλτα (το σχήμα τους όταν αυτά παρατηρούνται από κάτω ή επάνω). Μια τρυπητή κυλινδρική επιφάνεια ελέγχου ειναι προσαρμοσμένη στο οπίσθιο χείλος κάθε ενός ουραίου πτερυγίου.

Ο K029E σχεδιάστηκε για την καταστροφή οχυρωμένων επίγειων και ναυτικών στόχων. Η βόμβα ειναι μήκους 5,05 μ. και πλάτους 0,4 μ. Ζυγίζει 1525 κιλά και μεταφέρει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας διάτρησης σκυροδέματος 1010 κ. Η καθοδηγούμενη βόμβα μπορεί να αφεθεί από υψόμετρο ως 15 χλμ και να εξαπολυθεί σε βεληνεκές εως 50 χλμ. Η βόμβα ειναι εφοδιασμένη με “έξυπνο” πυροσωλήνα με τρεις λειτουργίες χρονοκαθυστέρησης ανατίναξης και χρησιμοποιεί INS υποβοηθούμενο από δορυφορική καθοδήγηση που της προσφέρει πιθανότητα κυκλικού λάθους (CEP) 10 μέτρων.

©GNPP Region | Οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις άρχισαν να παραλαμβάνουν τις νέες καθοδηγούμενες βόμβες διευρυμένου βεληνεκούς 500 και 1500 κιλών, με την ονομασία K08BE (εικόνα) και K029E (UPAB-1500B-E), απο την GNPP Region κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2019.

Nikolai Novichkov

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: