Η Σλοβακία προσφέρει 30 T-72M στην Ουκρανία με αντάλλαγμα άρματα Leopard 2

valka.cz | Σλοβακικό T-72M

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο πολωνικός αμυντικός ιστότοπος Defence 24, το Σάββατο, 7 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Silacz στην Σλοβακία, ο Σλοβάκος υπουργός άμυνας Jaroslav Nad δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δωρίσει 30 σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης T-72M ή τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα οχήματα μάχης BMP στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την παραλαβή γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2.

Στην αεροπορική βάση Silacz, όπου έχουν αναπτυχθεί Γερμανοί και Ολλανδοί Στρατιώτες με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot, ο Σλοβάκος υπουργός άμυνας Jaroslav Nad συναντήθηκε με την Γερμανίδα υπουργό άμυνας Christine Lambrecht και την επικεφαλής του ολλανδικού υπουργείου άμυνας Kajda Ollongren. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με σοβιετικής κατασκευής ΤΟΜΑ ή άρματα μάχης T-72M τα οποία είναι μέρος του υφιστάμενου οπλοστασίου των σλοβακικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, η Σλοβακία είναι έτοιμη να δωρίσει, τον σοβιετικής κατασκευής, στόλο αρμάτων μάχης T-72M που διαθέτει με αντάλλαγμα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Kyodo News, την Κυριακή, 8η Μαΐου 2022, η Σλοβακία θα συνεχίσει την παροχή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για τον αγώνα της εναντίον της ρωσικής εισβολής και επίσης μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29.

Η Σλοβακία δεν είναι η πρώτη χωρά της Ανατολικής Ευρώπης που προσφέρει παλαιά, σοβιετικής εποχής, άρματα μάχης με αντάλλαγμα ευρωπαϊκής σχεδίασης οχήματα, πράγματι, τον Απρίλιο 2022, ο ιστότοπος Army Recognition ανέφερε ότι η Σλοβενία προσφέρθηκε να παράσχει άρματα μάχης M-84 στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα της παρέδιδε άρματα μάχης Leopard 2 ή ΤΟΜΑ Marder.

Από τον Φεβρουάριο 2022, η Σλοβακία έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως 486 αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους και 100 αντιαεροπορικά όπλα όπως επίσης και μια πυροβολαρχία πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-300.

Σήμερα, οι σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 30 σοβιετικής κατασκευής T-72M και 256 ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ συμπεριλαμβανομένων 148 σοβιετικής κατασκευής BMP-1, 91 BMP-2 και 17 BVP-M.
To Τ-72Μ είναι μια εξαγωγική έκδοση του T-72A το οποίο δε διαθέτει συνθετική θωράκιση και έχει διαφορετικό επίπεδο προστασίας (μειώνοντας το βάρος του στους 37 τόνους), έχει πολύ πιο απλό σύστημα ελέγχου πυρός και συνήθως χρησιμοποιεί κατώτερα πυρομαχικά σε σχέση με τα πρότυπα του σοβιετικού Στρατού. Επίσης, το T-72M μπορεί να αναγνωριστεί από το T-72A καθώς διαθέτει τέσσερεις ομοιόμορφα κατανεμημένες νευρώσεις στο πάνω μέρος της μετωπικής θωράκισης του σκάφους.

Marines from the 1st Marine Division, 3rd Amphibious Armored Vehicle Battalion add realism to the exercise by driving a former Soviet bloc T-72M main battle tank across the beach head. These Marines are acting as the opposing force, commonly called the OPFOR.

Τα σλοβακικά άρματα μάχης T-72M διατηρούν τον ίδιο οπλισμό με το σοβιετικής κατασκευής T-72A που περιλαμβάνει το λειόκαννο πυροβόλο 125 χλστ (2Α46). Το πυροβόλο γεμίζει χάρις στην χρήση ενός συστήματος αυτόματης γέμισης με 24 βλήματα άμεσης χρήσης. Το άρμα μεταφέρει συνολικά 39 βλήματα. Τα επιπλέον βλήματα είναι αποθηκευμένα σε θήκες στο πίσω μέρος του πύργου και σε εσοχές στο πίσω μέρος του πατώματος και μπροστά και δεξιά, δίπλα στον οδηγό.

Τα σλοβακικά T-72M τροφοδοτούνται από τον πετρελαιοκινητήρα V-46-6 που αποδίδει 760 ίππους συζευγμένο με μια υδραυλικά υποβοηθούμενη μετάδοση με 7 σχέσεις εμπροσθοπορείας και 1 οπισθοπορείας. Το άρμα μπορεί να κινηθεί με ανώτατη ταχύτητα 60 χλμ/ώρα και έχει αυτονομία 480 χλμ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, περισσότερα από 200 τάνκς T-72M παραδόθηκαν στην Ουκρανία από Πολωνούς.
  Στο ουκρανικό twitter όμως εμφανίστηκαν πληροφορίες και βίντεο με το τροποποιημένο T-72M, προφανώς πολωνικό, δηλαδή να προέρχεται από πολωνικές μονάδες της γραμμής, όχι από τα παλιά αποθέματα αποθήκης. Δηλαδή μετά από γενική επισκευή και εξοπλισμένο με thermovision 3ης γενιάς, πιθανών και με ψηφιακές επικοινωνίες. Μαζί με την πληροφορία πως 236 πολωνικά T-72 βρίσκονται ήδη σε μάχη. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι και τα παλιά (δεν το γνωρίζουμε).

  Από την αρχή του πολέμου, στην Ουκρανία πέρασαν και τα πολωνικά manpads “Grom” και το (τέλειο !) “Piorun”. Δεν γνωρίζουμε αριθμούς, μα μερικές από τις κατάρριψης στα γνωστά βίντεο σίγουρα προέρχονται από τα “Piorun”.
  Συν «οι αποθήκες» με πολύ μεγάλο αριθμό διάφορων πυρομαχικών και όπολων, ρωσικού διαμέτρου.
  Για 30 drone τύπου Fly Eye “τα οποία εργάζονται μέσος όρος 8 ώρες το 24-ωρο, κάθε ένα”, έλεγε ο πρόεδρος της WB Electronics. Πυθανών και εκατοντάδες “καμικαζι”- ντρόνε Warmate, της ίδιας εταιρίας, ενώ η συνεργασία αυτή προέρχεται ήδη από το 2014, με τοπική παραγωγή (των Warmate) κοντά στο Κίεβο.

 2. Ενδιαφέρουσες είναι και οι δηλώσεις των ηγετών και των δύο χωρών. Πρώτον, στο βασιλικό κάστρο της Κρακοβίας, που πριν από αιώνες ήταν το επίκεντρο του Πολωνό-Λιθουανικού-Ουκρανικού (Ρουθηνικού τότε) κράτους. Εκεί ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε (υπερβάλλοντας βέβαια) ότι τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας δεν υπάρχουν σήμερα πια.

  Στη συνέχεια, μετά από λίγες ημέρες και ο Πρόεδρος της Πολωνίας – μπροστά από το βασιλικό παλάτιο της Βαρσοβίας (έδρα της τελευταίας κοινής Βουλής) και όχι όπως συνήθως, μπροστά στο δικό του προεδρικό μέγαρο – επιβεβαίωσε ότι εύχεται τα πολωνό-ουκρανικά σύνορα να πάψουν να υπάρχουν στο εγγύς μέλλον «ακόμα και για αιώνες». Επειδή μια τόσο μεγάλη κοινή δύναμη στην Ευρώπη (τότε) κανείς δεν θα τολμούσε να επιτεθεί.

  Προκαλώντας θύελλα στα πολωνικά πολιτικά κόμματα – κυρίως θετική, μερικές φορές αρνητική – ότι ο πρόεδρος πιθανότατα μιλούσε για κάποιου είδους σχέδιο ομοσπονδίας και των δύο χωρών. Με το οποίο η Ουκρανία θα εντάσσεται αυτόματα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε με την Ανατολική Γερμανία. – Προσωπικά νομίζω πως μπορεί είναι ένας μοχλός πίεσης στην Γερμανία, να μην εμποδίσει την Ουκρανία, στην ΕΟΚ.

  Η ομιλία του Προέδρου απευθύνθηκε ενθαρρυντικά και με χαιρετισμούς και στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και χωρίς όνομα, μα σαφώς και στον λαό της Λευκορωσίας. Αυτές οι χώρες, για πολλές αιώνες, υπήρχαν μέρος ενός κοινού, δημοκρατικού, συνταγματικού πολωνό-λιθουανικού βασιλείου. Έτσι επιτυγχάνοντας και υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης και ανάπτυξης. – Μια εναλλακτική λύση στην Ε.Ε. σε περίπτωση αποτυχίας αυτής της οργάνωσης. Και προφανή μια κόντρα στο Βερολίνο και την “Γερμανική Αυτοκρατορία της Ευρώπη”, όπως αστειεύονται συχνά οι Πολωνοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.