Η Σουηδία θέλει να απαλλαγεί από τα NH90

Φωτ: Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις


Από το Antiwar

Μετά την Αυστραλία και τη Νορβηγία, και η Σουηδία θέλει να απαλλαγεί από τα ελικόπτερα NH90, μετά από αίτηση της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας Αντιστράτηγος Micael Bydén παρουσίασε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας και υπέβαλε προτάσεις στην κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Κατά τον ίδιο, το NH90 θα πρέπει να αποσυρθεί.

«Ως αποτέλεσμα της …εξέτασης των υφιστάμενων συστημάτων ελικοπτέρων, τόσο η χερσαία όσο και η ναυτική έκδοση Helicopter 14 (Helicopters 14E και F) θα αποσυρθούν σταδιακά»- το έγγραφο θέσης που παρουσιάστηκε χθες δημόσια.

«Η προμήθεια ενός νέου ναυτικού ελικοπτέρου θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (2024-2030) και θα προμηθευτούν επιπλέον 16 ελικόπτερα (Sikorsky Black Hawk) για να αντικαταστήσουν το Helicopter 14».

«Στόχος είναι να καλυφθούν νωρίτερα οι επιχειρησιακές ανάγκες και η αύξηση της διαθεσιμότητας των συστημάτων ελικοπτέρων για την κάλυψη των αναγκών του στρατού, των ειδικών δυνάμεων και του ναυτικού». Το NH90 θα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά έως το 2035, το αργότερο.

Η Σουηδία έχει προμηθευτεί 9 NH90 για τον Στρατό και 9 για το Ναυτικό. Η επανεξέταση του NH90 (Helicopter 14) ξεκίνησε αρχές 2022. Επρόκειτο κυρίως για απαραίτητες αναβαθμίσεις για τον ανθυποβρυχιακό αγώνα, αλλά και για την έλλειψη διαθεσιμότητας.

Η Σουηδία θέλει επίσης να αποσύρει σταδιακά τα 20 Leonardo AS109M (Helicopter 15). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 UH-60 σε υπηρεσία, που αγοράστηκαν μετά από καθυστερήσεις στο πρόγραμμα NH90.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.