Η συμβολή της Ανωτάτης Ηγεσίας στη Διαδικασία Λήψεως των Τακτικών Αποφάσεων

Αντγου ε.α. Σεραφείμ Παπαποστόλου

Η Ιστορία για το Πάσχα 2002 με την Ελληνική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ) της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ), ως ένα παράδειγμα για τη Συμβολή της Ανωτάτης Ηγεσίας στην Διαδικασία Λήψεως των Τακτικών Αποφάσεων (που επανακαθορίζουν τις Στρατηγικές Αποφάσεις).

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψη της στην Κίναρο τα φετινά Χριστούγεννα συναντήθηκε και με τη μοναδική κάτοικο του νησιού κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το γεγονός αυτό, που συνοδευόταν δηλαδή η κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) από τον νυν υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφάνη στην Κίναρο, μας θυμίζει την επίσης δυναμική του παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο το 2002, όπου ο τότε Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Στεφανής Αλκιβιάδης συνόδευε τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Θα μας μείνει αξέχαστη η ικανή ‘προσωπική του συμβολή’ στο να γίνει τελικά ο επίσημος εορτασμός του Ελληνικού Πάσχα του 2002 εκεί. Δηλαδή στο ελληνικό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» της Ελληνικής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ) της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (34η Μ/Κ ΤΑΞ) του Ελληνικού Στρατού που ήταν ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ανεπτυγμένη, ως μία από τις πέντε ταξιαρχίες της Νατοϊκής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR).

Η σημασία που ίσως θα είχε αυτή η προσωπική συμβολή του τότε, είναι δυνατό να εκτιμηθεί καλύτερα σήμερα, εάν αναλογιστούμε ότι αυτή ήταν η πρώτη και τελικά και η μοναδική φορά στην εποχή μας που τελικά πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσία στο εξωτερικό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ηγεσίας της χώρας μαζί με το Στράτευμα.

Η παρουσία λοιπόν του Έλληνα Προέδρου εκεί, στο ελληνικό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στο Ουρόσεβατς, δημιούργησε μεγάλη εμπιστοσύνη για την παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια. Η τότε επιτυχία της Ελλάδος είναι που επιβάλει και σε εμάς σήμερα, ως υποθήκη για το μέλλον μας, να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε σε ανάλογου ήθους και ακτινοβολίας εθνικά οράματα, αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο ‘Ρήγας Φεραίος’ είναι εκεί και μας δείχνει το δρόμο. Είμαστε υπερήφανοι και πάλι σήμερα, το 2021, 20 χρόνια από την ευγενική και αποτελεσματική παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων μας Δυνάμεων στα Βαλκάνια και 200 (20Χ200) χρόνια από το 1821 και την ίδρυση του πλέον συγχρόνου κράτος στη περιοχή, της Ελλάδος μας.

Ακόμη και τώρα, τον Ιανουάριο του 2021, το προσωπικό της Ελλάδος εκεί συνεχίζει να προάγει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας με κάθε του ενέργεια (ατομική και υπηρεσιακή), εκπέμποντας το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι δυνατή και αποφασιστική όταν υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα. Εκτιμάται δε ότι Ελληνική Δύναμη θα συνεχίζει να παραμείνει στην περιοχή αυτή καθώς τα Βαλκάνια αποτελούν το διεθνή στρατηγικό στόχο που και εμείς, ως πολιτισμένη χώρα, συμβάλλουμε για τη σταθερότητα τους στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων μας.

Σκοπός στην περίμετρο του στρατοπέδου “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” του 507 Μ/Κ ΤΠ, στην Μιτροβιτσα, βόρειο Κόσοβο.

Τα γεγονότα του Πάσχα 2002 στην ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ.

Ήταν τότε, άνοιξη του 2002, που είχε αποφασισθεί από τις Ελληνικές Αρχές ο επίσημος εορτασμός του Ελληνικού Πάσχα του 2002 με την παρουσία του Έλληνα Προέδρου, να γίνει στο Κοσσυφοπέδιο και μάλιστα στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος». Στρατόπεδο που μόλις είχε περατωθεί εκεί με ελληνικά χρήματα αλλά κυρίως με το προσωπικό κόπο όλων αυτών που αποτελούσαν τα στελέχη της διακλαδικής 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Ταξιαρχίας που ήταν αναπτυγμένη σε συνθήκες μάχης από την αρχή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, το 1999. Τα 1500 στελέχη της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ από τον Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία να εκτελούν καθημερινά τις πλέον ‘ευαίσθητες’ αποστολές της διοίκησης της Νατοϊκής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR).

Η ‘προσωπική συμβολή’, του Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Στεφανή Αλκιβιάδη που ως υπασπιστής συνόδευε τον τότε Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο στο Κοσσυφοπέδιο, κατέστη δυνατή, λόγω της εμπιστοσύνης που τον περίβαλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελλάδος, κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Εμπιστοσύνη τέτοια, που όπως θα διηγηθούμε παρακάτω, του έδωσε την ευκαιρία να συμβάλλει στο «να συμφωνήσουν ή πειστούν όλοι πίσω στην Ελλάδα ότι ήταν δυνατό να υπερνικηθούν οι τεράστιες δυσκολίες στις αεροπορικές συγκοινωνίες, από την παρά το μήνα Μάϊο ευρεία χιονόπτωση, ώστε να γίνει τελικά ο επίσημος εορτασμός του Πάσχα του Έλληνα Προέδρου μαζί με την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ)». Η χιονόπτωση της 5ης Μαΐου επέβαλε το κλείσιμο των συγκοινωνιών στα Βαλκάνια, ακόμη και των στρατιωτικών αεροδρομίων στο Κοσσυφοπέδιο και στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί υπό βέβαιη δοκιμασία η όλη αρχική σχεδίαση, που προέβλεπε την άφιξη, παραμονή και αναχώρηση του Έλληνα Προέδρου μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πρίστινα (Κόσοβο Πόλιε) που ήταν κλειστό και εν συνεχεία να ακυρωθεί τελικά ο επίσημος εορτασμός του Έλληνα Προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο και την ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ.

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Αλκιβιάδης Στεφανής είχε αποσταλεί από την Προεδρία και ήδη βρισκόταν για μερικές ημέρες στο Κόσσοβο Πόλιε, την έδρα της Ταξιαρχίας, για την διανομή των επίσημων προσκλήσεων του Έλληνα Προέδρου προς στις αρχές. Τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και τις πολιτικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Όλοι αυτοί του είχαν δηλώσει την επιθυμία τους για την ευρεία συμμέτοχη τους στον εορτασμό με την παρουσία του Έλληνα Προέδρου εκεί.

Μετά από την λειτουργία της Αναστάσεως στο Κοσσυφοπέδιο, που έγινε παντού όπου υπήρχε ελληνικό τμήμα, δηλαδή σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια. Από την Μιτροβίτσα (έδρα του 507 Μ/Τ Τάγματος Πεζικού), το Ουρόσεβατς (έδρα του 501 Μ/Τ Τάγματος Πεζικού και του 34ο Τάγμα Μηχανικού, 34ου Λόχου Εφοδιασμού Μεταφορών, 34ου Λόχου Υλικού Πολέμου (ΛΥΠ) και 34ου Λόχου Τεχνικού (ΛΤΧ) στο Ελληνικό Στρατόπεδο ‘Ρήγας Φεραίος’, το Κόσσοβο-πολιέ (έδρα Διοίκησης της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας με το 34ο Τάγμα Υγειονομικού, το 34ο Λόχο Διαβιβάσεων και τον 34ο Λόχο Στρατονομίας), την είσοδο του Κοσσυφοπέδιο στο Κάτσανικ στο τον 34ο Λόχο Ελέγχου Κυκλοφορίας και το Απόσπασμα του 34ο Λόχου Στρατονομίας στα Σκόπια.

Στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος», το προσωπικό της Ταξιαρχίας που είχε την ευθύνη για την προετοιμασία του Πάσχα στο επίσημο τραπέζι του Προέδρου των 700 περίπου ατόμων, ανέφερε ότι είχε περατώσει ήδη τις προετοιμασίες για τους Έλληνες και ξένους υψηλούς προσκεκλημένους που θα συμμετείχαν σε αυτό. Εκτός από την ελληνική αντιπροσωπεία από τους 300 Έλληνες στρατιωτικούς όλων των βαθμών, συμμετείχαν επίσης 400 ξένοι στρατιωτικοί με επικεφαλής τις διοικήσεις των πέντε Πολυεθνικών Ταξιαρχιών (των από 19 Έθνη 50.000 ανδρών) της KFOR, που ήταν τότε εκεί, καθώς και οι τοπικοί άρχοντες του Κοσσυφοπέδιου που μόλις είχαν αναλάβει τα καθήκοντα τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Μαΐου, της ημέρας το Πάσχα, ήταν έντονη η χιονόπτωση στο Κοσσυφοπέδιο και σε όλα τα Βαλκάνια. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πριστίνα, όπου και αναμενόταν σύμφωνα με την σχεδίαση της Ταξιαρχίας ο κ. Πρόεδρος, μας ανέφερε ότι είναι κλειστό, με το χιόνι πάνω ήδη πάνω από 40 εκατοστά. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα υπήρχαν δυσκολίες λόγω κακοκαιρίας και θυελλωδών ανέμων, που σίγουρα θα καθυστερούσαν ή θα ματαίωναν την αρχική οδική κίνηση του κ. προέδρου και των λοιπών επισήμων προς την Ελευσίνα για την εν συνεχεία πτήση του Αεροσκάφους C-130 του Προέδρου προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πρίστινα, που εξακολουθούσε να είναι κλειστό και χωρίς να υπάρχει περίπτωση να ανοίξει αργότερα.

Το Επιτελείο της 34ης Μ/Κ Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ελλάδος από τις πρωινές ώρες εξέταζε όλες τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία, πρώτα για τις μονάδες του και την εξασφάλιση της συνέχισης εκτέλεσης των αποστολών. Αποστολών που του είχαν ήδη ανατεθεί από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Εισηγήθηκε προς στη διοίκηση της KFOR, ένα νέο Σχέδιο για την άφιξη, παραμονή και αναχώρηση του Έλληνα Προέδρου, μέσω του πολιτικού αεροδρομίου των Σκοπίων αντί του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πριστίνα (Κόσοβο Πόλιε). Η μεταφορά του τόπου αφίξεως και αναχωρήσεως του Έλληνα Προέδρου για πάνω από 90 χιλιόμετρα, οδήγησε αναγκαστικά στην αλλαγή των δρομολογίων και θα επιβάρυνε την κίνηση μέσα στα χιόνια όλων των οχημάτων, ακόμη και αυτών του πολιτικού τύπου. Επίσης τα θέματα της ασφάλειας των κινήσεων του Έλληνα Προέδρου με τη χρήση των Σκοπίων εκείνη την περίοδο έπαιρνε ικανές διαστάσεις που θα απαιτούσαν ξαφνικά τους άμεσους και ευαίσθητους χειρισμούς από την διοίκηση της Ταξιαρχίας που τελούσαν υπό την έγκριση της διοίκησης της KFOR.

Θα πρέπει να αναφερθεί και ότι υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη για τη Τακτική Σχεδίαση του επιτελείου της 34ης Ταξιαρχίας και επομένως και για το νέο Σχέδιο. Εμπιστοσύνη βέβαια που αποκτήθηκε τόσο από την επί ένα χρόνο επιτυχημένη επιχειρησιακή της λειτουργία. Λειτουργία που αντέγραφε ακριβώς (copy paste) τις αντίστοιχες από τις διεθνείς ταξιαρχίες και τη διοίκηση της KFOR και βέβαια χωρίς να υιοθετεί αδικαιολόγητες ελληνικές παρεκκλίσεις στην λειτουργία της διαδικασίας. Εμπιστοσύνη που βασιζόταν κυρίως στις συνεχείς επιτυχίες σε όλες τις αποστολές, ακόμη και τις πλέον ‘ευαίσθητες’ που είχε ήδη είχε ολοκληρώσει μέχρι τότε. Η διοίκηση, επίσης της 34ης Ταξιαρχίας, απέκτησε εμπιστοσύνη πάνω σε πραγματικές ικανότητες της και ιδιαίτερα τις ικανότητας μάχης από τις επιτυχίες των Μονάδων της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ και τους Έλληνες στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε ότι υπήρξε και καταλυτική και αξιομνημόνευτη η ‘προσωπική συμβολή’ του Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Στεφανή Αλκιβιάδη γιατί: «συμμετέχοντας, ως ο υπασπιστής του προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο, στη νέα επιχειρησιακή σχεδίαση των επιτελών της Ταξιαρχίας και έχοντας προσωπική άποψη για τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, που θα αναλαμβανόταν από την διοίκηση και τους άνδρες της 34ης Ταξιαρχίας, για την ομαλή και με ασφάλεια άφιξη και αναχώρηση του κ. Πρόεδρου Κωστή Στεφανόπουλο στο Κοσσυφοπέδιο, είχε το θάρρος να εισηγηθεί θετικά για την υλοποίηση της». Και όταν αργότερα ήταν αναγκασμένος από τα πράγματα «να αναλύσει και να πείσει ο ίδιος τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και της Προεδρίας για το υλοποιήσιμο της νέας σχεδίασης», ήταν η εμπιστοσύνη προς τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή που είχε ο ίδιος ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος τότε, παρακάμπτοντας αποφασιστικά όλους και έχοντας εκτιμήσει όλες τις πραγματικές δυσκολίες στην Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε, «ο Πρόεδρος σας διατάσσει, «Πάσχα στο Κοσσυφοπέδιο». Τα γεγονότα ήταν πλέον αυτά που δικαίωσαν τον Έλληνα Προέδρο κ. Κωστή Στεφανόπουλο για την απόφαση του αυτή.

Το Σχέδιο για το Πάσχα 2002 της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. ( Αφιερωμένο σε αυτούς που ήταν τότε εκεί)

Στρατόπεδο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, έδρα του 501 Μ/Κ ΤΠ, Ουρασεβατς, νότιο Κόσοβο

Το Σχέδιο για το Πάσχα 2002 που εφαρμόσθηκε από την ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. και τις Μονάδες της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ελλάδος στο Κοσσυφοπέδιο περιγράφεται εν συντομία παρακάτω. Αφιερώνεται σε αυτούς που ήταν εκεί και μόνο, ως ένα Ενθύμιο Πράξεων για εκείνους τους Έλληνες που είχαν άμεσα ή έμμεσα συμμετάσχει σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της Ελλάδος μας στα Βαλκάνια.

Αναχώρηση του Προέδρου και των Υπουργών και της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελευσίνα με μεταφορικό αεροσκάφος, C-130, με μία ώρα καθυστέρηση.

Άφιξη στα Σκόπια από την Ελευσίνα του Προεδρικού αεροσκάφος C-130.

Προώθηση του Διοικητού της Ταξιαρχίας και κλιμακίου το Τακτικού Σταθμού Δκσεως από την έδρα της Ταξιαρχίας το Κόσσοβο-πολιέ (έδρα Διοίκησης της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) προς τα Σκόπια. Λόγω της απόστασης δεν αναμενόταν εκεί πριν από την άφιξη του προέδρου. Το Τακτικό Δίκτυο εν συνεχή λειτουργεία μέσω της δορυφορικής επικοινωνίας από τμήμα του 34ου Λόχου Διαβιβάσεων.

Το Ελληνικό Απόσπασμα του 34ου Λόχου Στρατονομίας των Σκοπίων, που ήταν εκεί ανεπτυγμένο ήδη και υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της διοίκησης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, να αναλάβει την ευθύνη της προσωπικής ασφάλειας του κ. Προέδρου και της συνοδείας του και μέχρι της αφίξεως στα Σκόπια του διοικητού της Ταξιαρχίας οποίος ήδη είχε ξεκινήσει από την Πριστίνα. Παράλληλα να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για την χρήση του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων από τον Έλληνα Πρόεδρο και την τους συνοδούς του και να αναλάβει τον τελωνιακό έλεγχο εκ των αρχών του αεροδρομίου. Να παραλάβει τα πολιτικά οχήματα πολυτελείας που διατίθενται από την διοίκηση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ή να νοικιάσει παρόμοια κατά περίπτωση. Να οργανώσει την φάλαγγα των οχημάτων για την κίνηση του κ. Προέδρου και των συνεπιβατών του και να κινηθεί άμεσα εκτός των Σκοπίων, τουλάχιστον μέχρι τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο 34ος Ελληνικός Λόχος Ελέγχου Κυκλοφορίας από την είσοδο των συνόρων στη διάβαση Κάτσανικ, που ήταν και η ‘έδρα του, να κινηθεί προς το αεροδρόμιο των Σκοπίων και με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα VBL και τα Μ-113 να ασφαλίσει ή να αποκαταστήσει την ασφάλεια του δρομολογίου από τα Σκόπια μέχρι το Ουρόσεβατς. Να συνεχίσει την αποστολή της ασφάλειας και μέχρι της αναχώρησης του Έλληνα Προέδρου μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Ο 34ος Λόχος Στρατονομίας να αναλάβει την εγγύς ασφάλεια και ατομική προστασία του κ. Προέδρου και της συνοδείας του. Έναρξη της αποστολής του από της εισόδου της φάλαγγας των οχημάτων από τη διάβαση Κάτσανικ και το πέρας η αναχώρηση από τα Σκόπια. Να υποστηρίξει με μέσα την αποστολή που έχει ανατεθεί στον υπό επιχειρησιακό έλεγχο της διοίκησης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια Ελληνικό Απόσπασμα του 34ου Λόχου Στρατονομίας. Να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο του τμήματος του από της εισόδου του Κοσσυφοπέδιο.

Το 34ο Τάγμα Μηχανικού της Ταξιαρχίας, που λόγω της χιονόπτωσης και με βάσει την ισχύουσα αποστολή του είχε ήδη από ενωρίς αρχίσει τις αποχιονισμό σε όλο το δίκτυο της KFOR να συνεχίσει με προτεραιότητα αποχιονισμού από την είσοδο των συνόρων στη διάβαση Κάτσανικ μέχρις Ουρόσεβατς (Στρατόπεδο Ρήγας Φεραίος). Ζητήθηκε από τη διοίκηση της KFOR να κάνει χρήση των δικών της μέσων για τον αποχιονισμό των δρομολογίων, με προτεραιότητα τα δρομολόγια των τοπικών αρχών που θα ερχόταν από την πρωτεύουσα Πριστίνα ως προσκεκλημένοι του προέδρου μας.

Λοιπές Μονάδες στην 501 Μ/Τ Τάγματος Πεζικού (Ουρόσεβατς), 507 Μ/Τ Τάγματος Πεζικού (Μιτροβίτσα), 34ο Τάγμα Υγειονομικού (Κόσσοβο-πολιέ ) ως Αρχικό Σχέδιο Πάσχα 2002.(Πάσχα στις έδρες τους και αποστολή της αντιπροσωπίας στο Ουρόσεβατς (Στρατόπεδο Ρήγας Φεραίος).

Το 34ο Τάγμα Υποστήριξης (ΤΥΠ) στο Ελληνικό Στρατόπεδο ‘Ρήγας Φεραίος’ είχε αναλάβει το κύριο έργο του εορτασμού να συνεχίσει το Σχέδιο Πάσχα 2002 με μία ώρα καθυστέρηση υποστηριζόμενο από τον 34ο Λόχο Εφοδιασμού Μεταφορών, τον 34ο Λόχο Υλικού Πολέμου (ΛΥΠ) και του 34ο Λόχο Τεχνικού (ΛΤΧ).

Ο Επιτελάρχης και το Επιτελείο από το Κόσσοβο-πολιέ (έδρα Διοίκησης της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) να διατηρήσει τον έλεγχο της ομαλής εκτέλεσης και μέχρι πέρατος των ενεργειών του σχεδίου. Ενημέρωση της διοίκησης της KFOR, προφορικά μετά το πέρας της αποστολής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Δεν είμαι ειδικός, αλλά εκτός της ασφάλειας μετακίνησης προσώπων (που και αυτό έχει περισσότερο αστυνομικό παρά στρατιωτικό ενδιαφέρον), η οργάνωση ενός εορταστικού τραπεζιού με πολλά άτομα, δε νομίζω πως αξίζει να αναφέρεται ως παράδειγμα αποφασιστικής συμβολής της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας στη λήψη τακτικών αποφάσεων.

  1. Εχω την εντύπωση ότι το άρθρο θέλει να πει το εξής:

   Κύριοι πολιτικοί έχετε εμπιστοσύνη στο στρατιωτικό προσωπικό και αφήστε να κάνουν την δουλειά τους όταν πρέπει να κάνουν για αυτό που εκπαιδεύτηκαν.

   Απλώς επειδή δεν έχουμε παραδείγματα από πολεμικές αποστολές ( η αποστολή με τα Noratlas στην Κύπρο ήταν επιτυχής αλλά στοίχισε ζωές γιατί κάποια δεν ενημέρωσαν),αναφέρεται το παράδειγμα της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ με τον εορτασμό του Πάσχα 2002

   Επίσης ίσως υποθέτω να είναι και μία εύφημος μνεία στον κύριο Στεφανή για αυτά που προσέφερε και προσφέρει ακόμα.

   Υπάρχουν αυτού του τύπου παράδειγματα και άλλα όπως η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.