Η THEON SENSORS θα προμηθεύσει το δίκυαλο ΝΥΧ στους Αμερικανούς Πεζοναύτες

Η THEON SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τη στρατηγική συνεργασία της με την εταιρία HARRIS Night Vision USA (νυν ESA – Night Vision) και την από κοινού ανάληψη συμβολαίου στο πλαίσιο του προγράμματος SBNVG για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η THEON SENSORS σε συνεργασία με τον στρατηγικό της σύμμαχο HARRIS Night Vision USA (που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Elbit Systems of America – ESA) συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας (κατά την οποία υπεβλήθησαν 6 προσφορές), είχε επιτυχή εξέλιξη για τη THEON SENSORS και την ESA (USA), με αποτέλεσμα η ESA (USA) και η ΤΗΕΟΝ SENSORS να αναλάβουν το πρόγραμμα των $249 million USD – με 5ετές IDIQ συμβόλαιο που προβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 14.000 συστημάτων.

To συγκεκριμένο συμβόλαιο ανατέθηκε στην εν λόγω αμερικανική εταιρία από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (βλ. αντίστοιχη ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ: https://www.defense.gov/Newsroom/Contracts/Contract/Article/1954307/) στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, με τις παραδόσεις να ξεκινούν την άνοιξη του 2020 και να ολοκληρώνονται το Σεπτέμβριο του 2024.

Η THEON SENSORS, ως υποκατασκευαστής, πρόκειται να προμηθεύσει τον αμερικανό συνεργάτη της το νυχτερινής όρασης δίκυαλο ΝΥΧ σε μορφή Semi Knock Down Kit, όπου η τελική συναρμολόγηση, παραγωγή και διάθεση του προϊόντος θα υλοποιηθεί στις Η.Π.Α. στο Roanoke, Virginia. Επιπλέον, η ΤΗΕΟΝ SENSORS θα παρέχει τα παρελκόμενα νυχτερινής όρασης και ανταλλακτικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεργασίας.

H στρατηγική συμμαχία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με τον αμερικανό συνεργάτη της και το συμβόλαιο για το πρόγραμμα Squad Binocular Night Vision Goggle (SBNVG) αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο και επί της ουσίας ένα success story για την Αμυντική Συνεργασία και τις Εξαγωγές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα προϊόντα THEON SENSORS είναι αναγνωρισμένα και αποδεκτά ως κορυφαία night vision όργανα σε διεθνές επίπεδο, λόγω των υψηλών τεχνικών προδιαγραφών τους και της υψηλής ποιότητας κατασκευής τους. Δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης (battle proven), μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς τελικούς χρήστες των χωρών 5Eyes (ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) – των χωρών δηλαδή που έχουν προχωρήσει σε πολυμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

O Διευθύνων Σύμβουλος της THEON SENSORS, κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, δήλωσε: «Ήμασταν μέχρι τώρα η ηγέτιδα εταιρία στο χώρο του night vision στην Ευρώπη. Ο πάγιος στόχος και όραμά μας για τη συμμετοχή μας στην αγορά της Αμερικής γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Mετά από 4 χρόνια επίμονης και εντατικής προσπάθειας, καταφέραμε να κερδίσουμε με τους Αμερικανούς συνεταίρους μας τον διαγωνισμό του Αμερικανικού Πενταγώνου. Αυτό πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής εταιρίας αμυντικής βιομηχανίας στην αμερικανική αγορά».

Τη χαρά του για τις διαχρονικές εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ειδικότερα για το νέο εξαγωγικό συμβόλαιο της ελληνικής εταιρίας THEON SENSORS εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως σημείωσε ο Υπουργός, η κυβέρνηση στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιριών και θα πράξει τα δέοντα για να βοηθήσει την εξαγωγική προσπάθεια αυτών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η επιτυχής συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρίας σε διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικά προϊόντα είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή κερδίζει συμβόλαιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, τις καλύτερες στον κόσμο, τότε το επίτευγμα της ΤΗΕΟΝ SENSORS είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο. Από ένα τέτοιο χαρμόσυνο γεγονός δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο Υπουργός. Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Geoffrey R. Pyatt, για την αποφασιστική συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, χαρακτήρισε το νέο συμβόλαιο ως «ένα ακόμη σπουδαίο παράδειγμα αμερικανικής-ελληνικής επιχειρηματικής και αμυντικής συνεργασίας, που είναι οι δύο κύριοι τομείς ενδιαφέροντος στον 2ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου». Σημείωσε επίσης ότι, η Αναπληρωτής Γραμματέας του Τμήματος Αμυντικών Συνεργασιών του Αμερικανικού Στρατού (DASA DE&C) κα. Ann Cataldo συνεχάρη εξ’ ονόματος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ την εταιρία για τη συμφωνία και εξέφρασε την υποστήριξή της και τον ενθουσιασμό της για αυτό το «επίτευγμα ορόσημο». Επιπλέον, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα προσέθεσε ότι, «η ΤΗΕΟΝ SENSORS θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Περίπτερο στην AUSA 2019 που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και μέσω του προγράμματος SelectUSA έχουμε παρουσιάσει την εταιρία ΤΗΕΟΝ SENSORS στους κρατικούς οργανισμούς οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ που βοηθούν την ελληνική εταιρία να βρει τη σωστή θέση για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Αμερική».

Η THEON SENSORS είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στο Κορωπί, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από τρεις θυγατρικές, στη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και την Άπω Ανατολή. H Theon Sensors είναι μέρος του ομίλου EFA Group. www.theon.com

Η ELBIT SYSTEMS OF AMERICA LLC είναι θυγατρική εταιρία της Elbit Systems Ltd. με έδρα τις ΗΠΑ. Αποτελεί κορυφαία παγκόσμια εταιρία καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων για ποικίλες αμυντικές και εμπορικές εφαρμογές. www.elbitsystems-us.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Κάποτε η ΤΗΕΟΝ είχε εμφανίσει και ένα πρωτότυπο Red Dot Sight αντίστοιχο την Aimpoint, αλλά μετά το διέγραψε από τους καταλόγους της.

  1. Δεν ήταν Red Dot αλλά διόπτρα ημέρας μικρής μεγέθυνσης. Κάτι αντίστοιχο με την Colt Χ4 (άλλως Carry Handle Sight)

 2. Με αφορμή μια προηγούμενη συζήτηση που είχαμε για τα ατομικά συστήματα νυχτερινής όρασης(NVG), θέλω να παραθέσω μερικές φωτογραφίες όπου φαίνεται η διάφορα που προσφέρει ένα πανοραμικό σύστημα(G/PNVG) στον φορέα(αν εμφανιστούν), απέναντι στα μονοκύαλα και δικύαλα συστήματα νυχτερινής όρασης.

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRYNL6AUfZOcAyov2huhZtiKmV8LObVU3hGAbfnrYJJcFxd4239

  [https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRYNL6AUfZOcAyov2huhZtiKmV8LObVU3hGAbfnrYJJcFxd4239]

  1. Ειναι οντως εξαιρετικα οσον αφορά στο πεδίο θεας. Εχοντας μιλησει με ανθρώπους που τα εχουν μου εχουν πει οτι γενικως ειναι αβολα (βαρια) και τα χρησιμοποιουν μονο σε πολυ συγκεκριμενες αποστολες μικρης διαρκειας, στην μορφη DA συνηθως.
   Για ολες τις υπολοιπες καταστασεις.εχουν τα δικυαλα.
   Ενας πολυ καλος συμβιβασμος ειναι η διαφαινομενη αναπτυξη δικυαλοων με 57 Μοιρες πεδιο θεας.
   Παντως, την τελευταία φορα που ρωτησα το κοστος για τις τετραπλες ηταν πανω απο 40,000€ συν το οτι χρειαζονται και σετ φακων ρυθμισης διοπτριων μιας και δεν ειναι ρυθμιζομενα τα προσοφυαλμια

   1. Σε εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης λέγεται ότι υπάρχει διαχωρισμός σε Night vision και night combat capability που προσφέρουν τα διάφορα συστήματα που είναι σήμερα διαθέσημα στην αγορά.
    Η επιλογή συγκεκριμένου συστήματος εξαρτάτε σαφώς και απο την εφαρμογή, γενικά λέγεται όμως ότι είναι προτιμότερα (η επιβάλλονται) τα Quad-Eyes για όσους πρέπει να προσανατολίζονται συνεχόμενα στο (γύρο τους) περιβάλλον και να επαναξιολογούνται συνέχεια την κατάσταση γύρο τους (π.χ. στην μάχη), αποφεύγοντας αυτό που λέγεται tunnel vision και το lateral head movement(που είναι απαραίτητο στην χρήση μονοκύαλων η δικύαλων συστημάτων) ενώ περιορίζεται σημαντικά με την χρήση των Quad-Eyes.

    Όσον αφορά την ρύθμιση, αναφέρεται ότι στα σύγχρονα συστήματα(συγκεκρ. του μοντέλου της L3) υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του gain και των διοπτρίων αλλά αυτό γίνεται πρίν ξεκινήσει η αποστολή(σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εγώ), ενώ τα υπόλοιπα είναι αυτόματα(που είναι απαραίτητο και χρήσιμο ειδικά για περιπτώσεις ανταλλαγής πυρών και εκρήξεων σε μάχες, όπου αλλάζει απότομα ο φωτισμός, ενώ ο φορέας δεν έχει περιθώρια για ενασχόληση με ρύθμιση του συστήματος).

    Για το πλέον σύγχρονο/προηγμένο σύστημα/μοντέλο της L3Harris, αναφέρεται ότι ζυγίζει 765γρ με συνέπεια να χρειάζεται ένα αντίβαρο των 500γρ για να φοριέται άνετα σε πολύωρες αποστολές.

    Ένα σημείο που θα μπορούσε να βελτιωθεί στο μοντέλο της L3 είναι η αυτόματη απενεργοποίηση με το γύρισμα προς τα επάνω για οικονομία στην μπαταρία όταν δεν χρειάζεται, εφόσον εύκολα μπορεί να ξεχαστεί π.χ. μετά απο μια έντονη μάχη.

    Υ.Γ.

    Σχετικά με την απόφαση/επιλογή της Γερμανίας για το σύστημα της Theon(και με την ευκαιρία), θέλω να παρατηρήσω ότι παράλληλα αποκτήθηκαν επιπλέον μερικές χιλιάδες συσκευών NVG μιας γερμανικής εταιρίας, για τις οποίες λέγεται ότι πρόκειται για ένα ελαφρύ αδιάβροχο σύστημα/μοντέλο(WR25m) για εφαρμογές στο μέσα στο νερό κάτω απο την επιφάνεια(σύμφωνα με μια επίσημη φετινή ανακοίνωση).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.