Η Τουρκία αρχίζει την εξέλιξη του συγκροτήματος ισχύος BATU για το άρμα Altay

Στιγμιότυπο από βίντεο της SSB

Σύμφωνα με νέα δημοσίευση στον ιστότοπο της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, η τουρκική αμυντική βιομηχανία BMC θα εξελίξει το πρώτo πρωτότυπο του κινητήρα άρματος BATU που θα τοποθετηθεί στο τουρκικής κατασκευής κύριο άρμα μάχης (MBT) Altay. Το έργο του Altay ξεκίνησε από την τουρκική εταιρεία Otokar.

Το έργο του, τουρκικής κατασκευής, MBT Altay άρχισε με την συμφωνία που συνάφθηκε ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία Otokar και το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών βιομηχανιών (τωρινό SSB) τον Μάρτιο 2007, όταν η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικών Βιομηχανιών ανέθεσε σύμβαση αξίας περίπου $500 εκατομμυρίων στην Otokar για τον σχεδιασμό, εξέλιξη και την παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων του εθνικού MBT.

Τον Οκτώβριο 2010, η Otokar υπέγραψε σύμβαση με τις γερμανικές εταιρείες MTU και Renk για την προμήθεια ενός συγκροτήματος ισχύος, όμως το 2018 η παραλαβή εξαρτημάτων κινητήρα επηρεάστηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία εξαιτίας της εμπλοκής της στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας. Λόγω αυτής της κατάστασης, η Τουρκία ξεκίνησε την ιδέα της παραγωγής του δικού της συγκροτήματος ισχύος για να εφοδιάσει με κινητήρα το MBT Altay.

Τον Μάϊο 2011, μια μακέτα του MBT Altay παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό στην διεθνή έκθεση IDEF 2011 και τα πρώτα πρωτότυπα παραδόθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Νοέμβριο 2016. Τον Νοέμβριο 2018, η προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB) υπέγραψε σύμβαση με την τουρκική βιομηχανία τεθωρακισμένων οχημάτων BMC για την μαζική παραγωγή του MBT Altay.
Το συγκρότημα ισχύος BATU που εξελίσσεται από την τουρκική βιομηχανία BMC περιέχει έναν πετρελαιοκινητήρα και ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Η BMC υπέγραψε σύμβαση για το συγκρότημα ισχύος του MBT Altay με την SSB την 13η Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο 2019 η BMC άρχισε την εξέλιξη του νέου κινητήρα με ισχύ 1600 ίππων σε συνεργασία με τον Ιταλό κατασκευαστή FIAT/Iveco που θα χρησιμοποιηθεί για να κινήσει το νέο MBT Altay. Ο κινητήρα που θα χρησιμοποιήσει η BMC στο ΜΒΤ Altay θα διαθέτει υπερσυμπιεστή για τις υψηλές απαιτήσεις ισχύος. Ο κινητήρας βασίζεται τον πετρελαιοκινητήρα Fiat / Iveco MTCA V12  των 25,8 λίτρων 1270 ίππων (950kW) που χρησιμοποιείται στο MBT Ariete. Σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία η FIAT θα υποστηρίξει τις μελέτες για δυο ξεχωριστούς κινητήρες που θα προκύψουν μετά την χρήση των στοιχείων που θα αποκτηθούν.

Ο κύριος οπλισμός του MBT Altay αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ/55 διαμετρημάτων που κατασκευάζεται από την τουρκική MKE μέσω σύμβασης μεταφοράς τεχνολογίας από την νοτιοκορεατική Hyundai Rotem.

Ομοίως, με μεταφορά τεχνολογίας από την Hyundai Rotem, η τουρκική βιομηχανία Roketsan ανέλαβε την εξέλιξη του πακέτου δομοστοιχειωτής θωράκισης. Η Roketsan φέρει την ευθύνη σχεδιασμού και εξέλιξης της θωράκισης του τουρκικού άρματος Altay. Επίσης, η Roketsan κατασκεύασε μια νέα υποδομή βαλλιστικής προστασίας που έχει σύγχρονες τεχνολογίες σχεδιασμού, παραγωγής και ελέγχων που συγκεντρώθηκαν μαζί για την παροχή λύσεων προστασίας ελαφριών και βαρειών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.
 

Πηγή: ArmyRecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.