Η Τουρκία έστειλε στην Λιβύη Ειδικές Δυνάμεις και το σύστημα Η/Π KORAL

Η Τουρκία ξεκίνησε την ανάπτυξη στρατιωτών και ειδικού εξοπλισμού στην Λιβύη σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες του επαναστάτη Στρατηγού για να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της χωράς, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταϊπ Ερντογάν, αποκάλυψε την Κυριακή ότι το πρώτο τμήμα Ενόπλων Δυνάμεων είχε φτάσει ήδη στην Λιβύη για να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση ώστε να σταματήσει την εννιάμηνη επίθεση στη πρωτεύουσα, Τρίπολη, από τον Χαλιφα Χαφτάρ.

Ο Αξιωματικός, υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, ελέγχει μεγάλο τμήμα της Λιβύης άλλα δεν μπόρεσε να καταλάβει την πρωτεύουσα και μεγάλο μέρος της δυτικής Λιβύης.

Πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια δήλωσαν στον ιστότοπο The Independent ότι ως στιγμής οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει όχι περισσότερα από 50 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων κυρίως προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και την οργάνωση των Ένοπλων Δυνάμεων της δυτικής Λιβύης και τεχνικούς για να λειτουργήσουν το KORAL, το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει ως στόχο να καταστήσει άχρηστα τα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (UAV) και τα όπλα ακρίβειας που χρησιμοποιεί ο Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του ώστε να σπείρουν τον απo αέρος όλεθρο.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγορεί τις δυνάμεις του Χαφτάρ ότι σκότωσαν 30 στρατιωτικούς σπουδαστές και τραυμάτισαν περίπου 30 σε αεροπορική επίθεση το Σάββατο σε μια στρατιωτική σχολή στην Τρίπολη.

“Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποφέρει πολύ από τις αεροπορικές επιθέσεις που μπορούν να αποτραπούν με τον ισχυρό ηλεκτρονικό πόλεμο”, δήλωσε ο Ταρέκ Σερχάουϊ, αναλυτής βορείου Αφρικής στο TRT World Research Centre, το κέντρο μελετών που συνδέεται με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Τουρκίας. “Από την έναρξη, επειδή βασίζεται σε μικρές μονάδες δεν επιχειρούν συντεταγμένα, χρειάζονται μια ισχυρή υποδομή διοίκησης και ελέγχου που η Τουρκία θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν”.

Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της τεράστιας και πετρελαιοπαραγωγού βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία έχει εμπλακεί στην εμφύλια σύγκρουση από τότε που η -υποστηριζόμενη από το NATO- ένοπλη επανάσταση ανέτρεψε τον μακροχρόνιο δικτάτορα της σχεδόν πριν από εννιά χρόνια. Τώρα η χώρα έχει χωριστεί σε δυο αντίπαλες διοικήσεις, κάθε μια είναι υποστηριζόμενη από σύνολο Ενόπλων Δυνάμεων και ξένων χωρών.

Ο βρόμικος, αδιάκοπος πόλεμος, που επικεντρώθηκε στο πιο πολυπληθές μέρος της χώρας, είχε καταστροφική επίδραση στους πολίτες. Περίπου 800,000 άνθρωποι στην Λιβύη χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση που θα αποδεσμευτεί αύριο από την Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee). Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει αύριο να συζητήσει για την Λιβύη.

Την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεχμετ Τσαβούσογλου με τους ομολόγους του στον μεγάλο γείτονα της Λιβύης την Αλγερία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη για την επέμβαση και να διαβεβαιώσει τους ανήσυχους Στρατηγούς στην Αλγερία οτι η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει ένα μόνιμο προγεφύρωμα στην βόρεια Αφρική.

Οι ιστορικοί δεσμοί της Τουρκίας με την βόρεια Αφρική φτάνουν πίσω στον 16ο αιώνα και τα μεσαιωνικά φρούρια που κατασκευάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνεχίζουν να υπάρχουν στην Λιβύη όπως και νοτιότερα, στα σύνορα με το Τσαντ.

Borzou Daragahi

Πηγή: independent.co.uk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.