Η Τουρκία καθέλκυσε το πρώτο υποβρύχιο Type 214TN Piri Reis

Το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Reis (Type 214TN), εξοπλισμένο με τεχνολογία αναερόβιας πρόωσης (AIP), Piri Reis, καθελκύστηκε την 23η Μαρτίου στο ναυπηγείο Γκόλκουκ.

Το γεγονός σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το έργο υποβρυχίων κλάσης Reis επειδή μέχρι τώρα η κατασκευή του υποβρυχίου πραγματοποιούνταν στην αποβάθρα. Το υποβρύχιο εισήλθε στο νερό για πρώτη φορά.

Το γεγονός ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ, στο πλαίσιο των στόχων του 2021 για την αμυντική βιομηχανία κατά την «Συνεδρίαση Αξιολόγησης 2020 και Προβολής 2021».

Η κατασκευή του Piri Reis, που ονομάσθηκε από τον ναύαρχο και γεωγράφο των Οθωμανών, άρχισε το 2015. Το 2019 σε τελετή που έλαβε χώρα στο ναυπηγείο Γκόλκουκ, προγραμματίστηκε να εισέλθει σε υπηρεσία με το τουρκικό Ναυτικό το 2022. Το δεύτερο υποβρύχιο της κλάσης, Hizir Reis, αναμένεται να καθελκυστεί φέτος. Το τελευταίο υποβρύχιο θα παραδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό το 2027.

Το έργο υποβρυχίων κλάσης Reis είναι σημαντικό για το τουρκικό Ναυτικό. Αυτά τα υποβρύχια πρόκειται να ενισχύσουν τη δύναμη του στόλου υποβρυχίων στις γύρω θάλασσες μέσω της χρήσης της ικανότητας AIP.  Επίσης αναμένεται να διατηρήσουν την εύθραυστη ισορροπία στο Αιγαίο Πέλαγος που αυτήν την στιγμή είναι υπερ της Ελλάδος που διαθέτει 5 υποβρύχια με ικανότητα AIP (τέσσερα Type-214HN και ένα τροποποιημένο Type 209). Το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει στόλο 12 υποβρυχίων που απαρτίζεται από τέσσερα κλάσης Ay (Type 209/1200), τέσσερα κλάσης Preveze (Type 209/1400) και τέσσερα κλάσης Gur (Type 209T2/1400), όλα υποβρύχια συμβατικής πρόωσης (ηλεκτρικά-πετρελαίου). Μέχρι το 2027, η Τουρκία θα διαθέτει έξι υποβρύχια AIP κλάσης Reis. Η κλάση Reis δεν θα ωφελήσει μόνο το τουρκικό Ναυτικό αλλά επίσης και την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανική βάση της Τουρκίας. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που θα αποκτηθεί από το έργο υποβρυχίων κλάσης Reis θα είναι ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τα εγχώρια υποβρύχια που προορίζονται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου εθνικού υποβρυχίου (MILDEN), το οποίο επι του παρόντος βρίσκεται στην φάση της σχεδίασης και αναμένεται να κατασκευαστεί την δεκαετία του 2030. Υπάρχουν πολλοί τούρκοι υπεργολάβοι που εργάζονται στα υποσυστήματα των υποβρυχίων κλάσης Reis όπως τα συστήματα πλοήγησης και διαχείρισης στοιχείων, την ζεύξη δεδομένων, τα συστήματα αντιμετώπισης τορπιλών κ.α.

©navalnews.com

Σχετικά με τα υποβρύχια κλάσης Reis

Τα υποβρύχια κλάσης Reis διαθέτουν σχεδίαση ενιαίου σκάφους-διαμερίσματος και σύστημα αναερόβιας πρόωσης στις δοκιμασμένες κυψέλες καυσίμου της Howaldswerke-Deutsche Werft (HDW). Τα υποβρύχια έχουν μήκος 63.35 μέτρων, εξωτερική διαμέτρων 6,3 μέτρων, εκτόπισμα 1850 τόνων και χωρητικότητα 40 ατόμων.

Η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems κατασκευάζει τα υποβρύχια κλάσης Reis (γνωστά, αρχικώς, ως Type 214TN) το τουρκικό ναυπηγείο Γκόλκουκ. Το σύστημα AIP χρησιμοποιεί τεχνολογία κυψελών καυσίμου, PEM Fuel Cell (2X120kW), και συσσωρευτές υψηλής χωρητικότητας (2Χ324 μονάδες). Αυτό παρέχει στο υποβρύχιο με την ικανότητα να εκτελεί αποστολές μεγάλης αυτονομίας χωρίς την ανάγκη ανάδυσης με αναπνευστήρα (snorkeling).

Τα υποβρύχια πλοία θα διαθέτουν τορπίλες βαρέων βαρών (Mk48 Mod 6AT και DM2A4), αντιπλοϊκούς πυραύλους (UGM-84 Sub Harpoon) και νάρκες. Η εγχώρια νάρκη βαρέων βαρών Akya και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Atmaca αναμένεται να τοποθετηθούν στα επόμενα υποβρύχια του έργου. Τα υποβρύχια κλάσης Reis θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές όπως επιχειρήσεις σε παράκτια ύδατα μέχρι περιπολίες ανοιχτής θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών και ανθυποβρυχιακών αποστολών, αποστολές ISR και αποστολές ειδικών επιχειρήσεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στα μεγάλο βάθος κατάδυσης και της σύνθεσης των δομοστοιχειωτών οπλών και αισθητήρων.

 

Πηγή: navalnews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Καλώς τα δεχτήκαμε. Εμείς πληρώσαμε για την ανάπτυξη της κλάσης, αλλά που μυαλό να βάλουμε ρήτρα εξαγωγής του. Είχαμε το μυαλό μας στην κονομα από τις μίζες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.