Η Τουρκία θα εκσυγχρονίσει 81 Leopard 2A4 στο σχέδιο TIYK-LEO 2A4

Φωτογραφία αρχείου

Τελικά ο τουρκικός Στρατός υπέγραψε τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στο πρότυπο TIYK-LEO-2A4. Ο εκσυγχρονισμός πρόκειται να επικεντρωθεί στην επαύξηση των συνολικών δυνατοτήτων επιβίωσης του άρματος μάχης με την εταιρεία Roketsan να κατασκευάζει την μονάδα επιπρόσθετης θωράκισης ERA, τη βελτίωση των ηλεκτρονικών μάχης και οπτικών όπως επίσης και την τοποθέτηση ενός συστήματος δευτερεύοντος οπλισμού από την Aselsan παρόμοιο με αυτό του σχεδίου Leopard 2NG που παρουσιάστηκε το 2014.

Leopard 2NG (αριστερά)

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο τουρκικός ιστόποτος SavunmaSanayiST.com, εντός του πεδίου εφαρμογής του έργου TIYK-LEO 2A4, που ξεκίνησε από την τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανικών (SSB), η εταιρεία BMC θα πραγματοποιήσει τον ενδελεχή εκσυγχρονισμό 81 + 250 αρμάτων Leopard 2A4. Στο έργο συμμετέχουν και οι εταιρείες Roketsan και Aselsan ως υπεργολάβοι.

Ο τουρκικός Στρατός αγόρασε 354 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 από τα αποθέματα των γερμανικών ομοσπονδιακών Ένοπλων Δυνάμεων (Bundeswehr) (339 λειτουργικά και 15 για ανταλλακτικά). Η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό υπογράφθηκε για 81 άρματα μάχης ως η πρώτη παρτίδα με την προαίρεση εκσυγχρονισμού 250 αρμάτων μετα την πρώτη παρτίδα. Με αυτούς τους αριθμούς, μπορούμε να καταλάβουμε οτι οι απώλειες των τουρκικών Leopard 2A4 στην Συρία ήταν 8 άρματα μάχης Leopard 2A4.

Το TİYK-LEO 2A4, το οποίο είναι ένα έργο εκσυγχρονισμού μεγάλής κλίμακας, εκτός από την θωράκιση, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου πυρός και την τοποθέτηση συστήματος εγγύς προστασίας.

Εκσυγχρονισμός επιπρόσθετης θωράκισης Leopard 2A4 T1

Η Τουρκία έχει σε εξέλιξη διαφορετικά έργα εκσυγχρονισμού για τα άρματα μάχης Leopard 2A4. Η πρώτη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των τουρκικών Leopard 2A4 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε την 30 Αυγούστου 2020 στην Roketsan υπό την παρουσία του τούρκου προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν.

Στην τελετή, το Leopard 2A4 που αναβαθμίστηκε με συστήματα της Roketsan, διέθετε ενεργητική αντιδραστική θωράκιση (ERA), επιπρόσθετη θωράκιση και θωράκιση γρίλιας. Συνοπτικά, το άρμα είχε δεχθεί εκσυγχρονισμό μόνο στην θωράκιση του. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 40 (+40 ως προαίρεση) Leopard 2A4, οι πρώτες παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν από την Roketsan μέσα στο 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.