Η τουρκική 66η ΜΚ ΤΑΞ ΠΖ ανέλαβε τη διοίκηση της νατοϊκής VJTF για το 2021

©NATO’s Allied Land Command

Ο τουρκικός Στρατός ανέλαβε τη διοίκηση της Χερσαίας Συμμαχικής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) της Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), όπως ανακοίνωσε το NATO στον ιστότοπο του την 30 Δεκεμβρίου 2020. Ο πυρήνας της VJTF παρέχεται από την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Τουρκίας με 4200 στρατιώτες που παρέλαβε την διοίκηση από την Πολωνία.
Το NATO ανακοίνωσε ότι η Ταξιαρχία είναι μια από τις πιο ευέλικτες μονάδες της Συμμαχίας και ότι η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει «σημαντικές» επενδύσεις σε αυτήν, συγκεκριμένα στη διοικητική υποστήριξη. Σύμφωνα με το NATO η Ταξιαρχία διαθέτει τα τελευταία μοντέλα τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, αντιαρματικών πύραυλων και πυροβολικού. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα θωρακισμένα 4X4 οχήματα Vuran και Kirpi, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χλστ Firtina και οι όλμοι HY1-12 των 120 χλστ. Διαθέτει επίσης και αντιαρματικούς πυραύλους TOW.

Η Ταξιαρχία έλαβε πιστοποίηση για την ανάληψη διοίκησης της VJTF με την άσκηση «Anatolian Caracal 2020» τον Οκτώβριο 2020.

Ακόμη 2200 στρατιώτες προσφέρονται στην VJTF από τις: Αλβανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η NRF είναι υπό τη γενική διοίκηση του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) και η κύρια έδρα της για το 2021 είναι η Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων (JFC) του NATO στην Νάπολη. Το  NATO Rapid Deployable Corps (Turkey) παρέχει το χερσαίο στρατηγείο της NRF, που παρέλαβε από το Eurocorps. Η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του NATO στο Ράμσταϊν είναι το αεροπορικό στρατηγείο της NRF του άρθρου 5 της συμμαχικής συλλογικής άμυνας και για την αντιμετώπιση κρίσεων το ιταλικό αεροπορικό στρατηγείο συμμαχικών δυνάμεων. Η Γαλλία παρέχει το ναυτικό στρατηγείο και η βελγική-δανέζικη-ολλανδική σύνθετη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων (C-SOCC) παρέχει τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων στην NRF για το 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.