ΗΠΑ: H USSOCOM σε απευθείας υπαγωγή στον υπουργό Αμύνης

Πηγή: hellenicdefence.gr

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) λαμβάνει θέση ως “ίση” ανάμεσα τους συμβατικούς Κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες, Ακτοφυλακή). Αυτό ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Κρις Μίλερ, ένας απόστρατος Πρασινοσκούφης και βετεράνος πολέμου αξιωματικός των US Army Special Forces.

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην τεράστια στρατιωτική βάση του Φορτ Μπραγκ στην Βόρεια Καρολίνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατού (Army Special Operations Command – ASOC) και το υπαγόμενο σε αυτήν “Κέντρο και Σχολείο Ειδικού Πολέμου Τζων. Φ. Κένεντι” ( John F. Kennedy Special Warfare Center & School”), ο Μίλερ δήλωσε: “είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι διέταξα την πολιτική ηγεσία των Ειδικών Επιχειρήσεων να αναφέρει πλέον απευθείας σε εμένα, αντί μέσω των συνηθισμένων γραφειοκρατικών διαύλων. Αυτό το ιστορικό βήμα οριστικοποιεί αυτό που το Κογκρέσο έχει εγκρίνει και διατάξει και που θα θέσει την USSOCOM σε ίση θέση δίπλα στους άλλους Κλάδους για πρώτη φορά”.

Η πολιτική ηγεσία της USSOCOM είναι ο Βοηθός Υφυπουργός “Ειδικών Επιχειρήσεων και Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης” (Special Operations & Low Intensity Conflict – SOLIC). Μέχρι πρότινος ο SOLIC αναφερόταν στον υφυπουργό Αμύνης για Πολιτική. Τώρα πλέον θα αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό Αμύνης, κο. Μίλερ, ενώ θα είναι ενταγμένος στην αλυσίδα διοίκησης της USSOCOM, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, πλοίαρχος Καντίς Τρες.

“Με αυτές τις αλλαγές”, δήλωσε ο Μίλερ, “η ροή πληροφοριών θα επιτρέπει στους αξιωματούχους του Υπουργείου Αμύνης να υποστηρίζουν καλύτερα τα μέλη της USSOCOM”. Η προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτικής ηγεσίας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOF) χρονολογείται από την αρχή σχεδόν της ύπαρξης της USSOCOM πριν από 33 έτη. Ο Μίλερ παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις και δήλωσε ότι προσωπικά πιστεύει πως ο “SOLIC αξίζει να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργό, αλλά αυτό είναι πέραν των αρμοδιοτήτων του”.

Ο Κρις Μίλερ ανέλαβε την θέση του Υπουργού Αμύνης στις 9 Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ απέλυσε τον Μαρκ Έσπερ. Τρεις ακόμη υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραιτήθηκαν, κάτι που από τον Τύπο περιγράφηκε ως “αποκεφαλισμός” της ανώτατης ηγεσίας του Υπουργείου Αμύνης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μίλερ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι “ενόσω ενεργοποιούμε τις αλλαγές, ακολουθούμε το όραμα του Τζων Φ. Κένεντι, ο οποίος προέβλεψε την σημασία και άνοδο των Ειδικών Επιχειρήσεων πριν από 60 έτη”.

Μετά την τοποθέτηση ενός βετεράνου πολέμου και μέλους των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού (US Army Special Forces) στην θέση του Υπουργού Αμύνης, η αναβάθμιση της USSOCOM είναι το δεύτερο βήμα, το οποίο δείχνει ότι ο Τραμπ προσπαθεί να “ξεριζώσει” τον έλεγχο του Βαθέως Κράτους από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο τόπος που έγινε η ανακοίνωση για την αναβάθμιση της USSOCOM έχει σημασία. Λογικά, ο Μίλερ θα έπρεπε να πετάξει μέχρι την Τάμπα της Φλόριδας, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της USSOCOM. Αντ’ αυτού προτίμησε την “κοιτίδα” και την “μήτρα” των Ειδικών Δυνάμεων, το Φορτ Μπραγκ.

Οι Πρασινοσκούφηδες των Special Forces προέρχονται σε τεράστιο ποσοστό από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και είναι συντηρητικοί. Οι έφεδροι και οι εθνοφρουροί Πρασινοσκούφηδες αποτελούν έναν εν ενεργεία στρατό που συντηρείται σε ύψιστο βαθμό και εκτελεί πολεμικές περιοδείες τα 20 έτη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Οι Ειδικές Δυνάμεις ποτέ δεν είχαν την εύνοια της “κλασσικής” ανώτατης ηγεσίας καθώς θεωρούνταν “ατίθασες” και “ανεξάρτητες”, ενώ το είδος του πολέμου τους (Ανορθόδοξος Πόλεμος) δεν απαιτούσε τεράστιες αμυντικές δαπάνες, κάτι που εξόργιζε το αμυντικό-βιομηχανικό τραστ, με το οποίο η ανώτατη ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων διατηρεί “στενές σχέσεις” και έχει “κοινά συμφέροντα”.

Να σημειώσουμε ότι στο Φορτ Μπραγκ εδρεύει και η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command – JSOC), η οποία υπάγεται διοικητικά στην USSOCOM, αλλά αποτελεί επιχειρησιακά ανεξάρτητη διοίκηση που αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Κύριες μονάδες της JSOC είναι η Delta Force (που η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τις US Army Special Forces) και η SEAL Team Six.

Με τις κινήσεις αυτές, ο Τραμπ φαίνεται αφενός να διασφαλίζει ότι το “Βαθύ Κράτος” δεν θα τολμήσει στρατιωτικό πραξικόπημα, εφόσον αυτός νικήσει μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων ή δεν δεχτεί ως έγκυρο το αποτέλεσμα λόγω της εκτεταμένης νοθείας, όπως δείχνουν οι μαρτυρίες που πληθαίνουν σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Από την άλλη, σε περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί σε πραξικόπημα από το Βαθύ Κράτος ή σε εξαπόλυση μιας εκστρατείας ανατροπής από έναν στρατό εγκληματικών οργανώσεων, ΜΚΟ και αναρχικούς όχλους, ο Τραμπ θα διαθέτει έναν “στρατό” από βετεράνους πολέμου και ειδικούς στον Ανορθόδοξο Πόλεμο, και ιδιαίτερα στο Αντάρτικο Πόλεων και τον Υπόγειο Πόλεμο – Αντίσταση (Underground Warfare – Resistance) που θα υπερέχει των συμβατικών δυνάμεων στρατού και αστυνομίας.

Οι Πρασινοσκούφηδες είναι ειδικοί στην στρατολόγηση, εκπαίδευση και διοίκηση ανταρτικών σωμάτων, στην δημιουργία δικτύων Αντίστασης, στο Αντάρτικο Πόλεων, στον Ψυχολογικό Πόλεμο και εσχάτως στον Κυβερνοπόλεμο. Σε περίπτωση εμφυλίου και “κατοχής” των ΗΠΑ από στρατιωτικές δυνάμεις ελεγχόμενες από το Βαθύ Κράτος, ο μυστικός και ανορθόδοξος στρατός του Τραμπ θα καταστήσει αδύνατη την επιβολή της εξουσίας των σφετεριστών. Θα πρόκειται για μια αποκεντρωτική πολεμική δύναμη, με τοπικούς πολεμάρχους που θα χαίρουν της υποστήριξης του πληθυσμού και θα ενεργούν χωρίς κεντρική διοίκηση και κέντρα επιχειρήσεων, αλλά προς τον γενικό σκοπό: την αντίσταση και την αποτίναξη του ζυγού.

Tέλος, να σημειώσουμε ότι η αναφορά του Μίλερ στον Κένεντι δεν είχε μόνον “ιστορική” σημασία αλλά και “συμβολική”. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε από το Βαθύ Κράτος επειδή ξέφυγε από τον έλεγχο και μεταξύ άλλων δεν συναινούσε στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, επιθυμώντας μόνον την αποστολή Πρασινοσκούφηδων για την διεξαγωγή Αντι-ανταρτοπολέμου. Αμέσως μετά την δολοφονία του (που περιγράφεται από ιστορικούς και ως “πραξικόπημα” για αυτά που συνέβησαν) ο νέος πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στο Βιετνάμ, όπου επί 10 έτη οι Αμερικανοί έχαναν τις ζωές τους, και θησαύριζε το αμυντικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.