Η βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και τα F16 Viper

Του Πέτρου Ούτση, πρωτοδημοσιεύθηκε στο viadiplomacy.gr

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]ε πρόσφατη παρέµβαση του ο Αµερικανός πρεσβευτής στη χώρα Τζ. Πάιατ, σε συνέδριο για την ενέργεια στην Αλεξανδορύπολη, έδειξε το  µεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Θράκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εµείς θα αγκαλιάσουµε την περιοχή».

Η αναφορά αυτή έχει την οικονομική αλλά και στρατιωτική σημασία της καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τους εξής δύο στόχους: Πρώτον να δημιουργήσουν υποδοµή για την διοχέτευση προς την Ευρώπη, µέσω Θράκης, αμερικανικής προέλευσης ενεργειακών πηγώνκαι μια στρατιωτική βάση με δυνάμεις άμεσης επέμβασης στα βόρεια σύνορα του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στην Βουλγαρία και Ρουμανία.

Μονάδες άμεσης αντίδρασης των Αμερικανών
Μονάδες άμεσης αντίδρασης των Αμερικανών

Αυτή η δύναμη που θα αποτελείται από σύγχρονα ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις ως κύριο σκοπό θα έχουν την προστασία του TAP καθώς επίσης και το LNG που θα βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Και ο TAP και το LNG θα αποτελέσουν στόχους ισλαμικών ομάδων και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Εξάλλου έχουν κακή εμπειρία από επιθέσεις ισλαμιστών σε πολεμικά τους πλοία και η μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι τέτοια που επιτρέπει τέτοιες επιθέσεις.

Επίσης, μεγάλες ποσότητες του Αμερικανικού υγροποιημένου αερίου που θα προμηθεύσει την κεντρική Ευρώπη θα γίνει από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού προς την Κεντρική Ευρώπη. Και αυτοί οι οδικοί άξονες είναι εκτεθειμένοι σε Ισλαμιστές που βρίσκονται ήδη στα κεντρικά Βαλκάνια πολλοί από τους οποίους ήταν σε ομάδες του ISIS.

Τα αναβαθμισμένα F16 Viper , οι αγωγοί και η προστασία εναέριων χώρων

Το προηγούμενο διάστημα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελληνική Πολεμική αεροπορία μπορεί σε 10 λεπτά να καταστρέψει την πολεμική αεροπορία της χώρας του. Το ΝΑΤΟ από την άλλη διαφημίζει την προστασία του Ρουμανικού εναέριου χώρου με φρεσκοβαμμένα MIG 21 ενώ πριν λίγες ημέρες Ελληνικά F16 μετά την Αλβανία ανέλαβε περιπολίες και στο Μαυροβούνιο.

MiG-21 της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η αναβάθμιση των Ελληνικών F16 σε VIPER, σε καθαρά αεροσκάφος κρούσης θα έχουν βασικό ρόλο στην στρατηγική του ΝΑΤΟ στα Βόρεια σύνορα του και στα κεντρικά Βαλκάνια. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η μόνη που έχει την δυνατότητα από υλικό και υποδομές να εφαρμόσει τις τακτικές του ΝΑΤΟ.  Η αναβάθμιση σε VIPER είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις ενάντια σε τρομοκράτες (Το ραντάρ AESA στο αεροσκάφος επιτρέπει τη στόχευση σε όλες τις καιρικές συνθήκες και προσφέρει ανίχνευση και απεικόνιση υψηλής ανάλυσης χερσαίων στόχων) αλλά κυρίως τα ηλεκτρονικά του συστήματα είναι απόλυτα συμβατά με αυτά των Αμερικάνων σε ηλεκτρονικές τους βάσεις όπως αυτή του Κοσσόβου.

Η προστασία των Ενεργειακών δρόμων σβήνει την φωτιά στα Βαλκάνια

Η πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για την ονομασία των Σκοπίων με την πρόταση «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία», η δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπίων ότι δεν πρέπει τα Σκόπια να διεκδικούν την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και η αποκαθήλωση στην γειτονική χώρα των αλυτρωτικών μνημείων δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι θέλουν ηρεμία στα Βαλκάνια ώστε να προστατευθούν οι αγωγοί που θα περάσουν από την βόρεια και δυτική Ελλάδα.

Το F-16V μπορεί να οπλισθεί με μια σειρά βλημάτων αέρος-αέρος (AAM), συμπεριλαμβανομένων AAM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM AAM μικρής εμβέλειας, καθώς και AIM-7, Sky Flash και AIM-120 – AAM. Επίσης προηγμένα οπτικά συστήματα AIM-9X, το Python IV, το AIM-132 ASRAAM και το IRIS-T. Το αεροσκάφος υποστηρίζει τα βλήματα AGM-119 / AGM-84 / AGM-65G και τουςAGM-65 tactical πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-65, καθώς και βόμβες με λέιζερ Paveway, βόμβες GBU-15

Αυτό ουσιαστικά βάζει τέλος στις διεκδικήσεις των Αλβανών και Βουλγάρων προς τα Σκόπια με τους πρώτους να εξωτερικεύουν πλέον τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις προς το Μαυροβούνιο πράγμα που θα πιέσει τους Σέρβους. Μάλιστα οι πιέσεις των Αλβανών αυξήθηκαν μετά την δωρεάν προμήθεια των 6 MIG 29 από την Ρωσία στην Σερβία. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές το συγκεκριμένο αεροσκάφος με τον οπλισμό που φέρει είναι ικανό να δώσει τέτοια πλήγματα στην Αλβανία ώστε να την σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ως «ηττημένη»

Και τα Kiowa Warrior στην προστασία των Ενεργειακών Δρόμων

Όπως είχε αποκαλύψει το Viadiplomacy το 2014 οι Αμερικάνοι προχώρησαν στην δωρεάν προμήθεια 60 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior προς την Ελλάδα από τα 368 που διαθέτουν.

Το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior της εταιρείας Bell Helicopter Textron Inc. παραδόθηκε στον αμερικανικό Στρατό τον Μάιο του 1991 και συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (2002-σήμερα) και στο Ιράκ (2003-2011).

Το OH-58D Kiowa Warrior μπορεί να φέρει στις δύο θέσεις οπλισμού που διαθέτει εκατέρωθεν της ατράκτου, αντιαεροπορικούς πυραύλους FIM-92C Stinger (Block II), αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 HELLFIRE, ρουκέτες Hydra 70, κατευθυνόμενες με δέσμη laser ρουκέτες DAGR και ατρακτίδιο πολυβόλου των 12,7 χλστ. Εναλλακτικά μπορούν να μεταφερθούν τέσσερα αντιαεροπορικά βλήματα FIM-92C Stinger με εμβέλεια 8 χλμ, ή τέσσερα αντιαρματικά βλήματα AGM-114F/K/M/N HELLFIRE ή συνδυασμοί των παραπάνω οπλικών συστημάτων όπως, 2 βλήματα FIM-92C Stinger και μία κάλαθο ρουκετών Hydra 70 ή εναλλακτικά δύο πύραυλοι AGM-114 HELLFIRE και το ατρακτίδιο του πυροβόλου των 12,7 χλστ
Το OH-58D Kiowa Warrior μπορεί να φέρει στις δύο θέσεις οπλισμού που διαθέτει εκατέρωθεν της ατράκτου, αντιαεροπορικούς πυραύλους FIM-92C Stinger (Block II), αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 HELLFIRE, ρουκέτες Hydra 70, κατευθυνόμενες με δέσμη laser ρουκέτες DAGR και ατρακτίδιο πολυβόλου των 12,7 χλστ. Εναλλακτικά μπορούν να μεταφερθούν τέσσερα αντιαεροπορικά βλήματα FIM-92C Stinger με εμβέλεια 8 χλμ, ή τέσσερα αντιαρματικά βλήματα AGM-114F/K/M/N HELLFIRE ή συνδυασμοί των παραπάνω οπλικών συστημάτων όπως, 2 βλήματα FIM-92C Stinger και μία κάλαθο ρουκετών Hydra 70 ή εναλλακτικά δύο πύραυλοι AGM-114 HELLFIRE και το ατρακτίδιο του πυροβόλου των 12,7 χλστ

Το ελαφρύ οπλισμένο αναγνωριστικό ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior απέδειξε σε τέσσερις πολέμους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε διαφορετικές κάθε φορά αποστολές. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε όλα τα βόρεια σύνορα, από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο, κατά μήκους του αγωγού TAP δηλαδή.

Τα OH-58D Kiowa Warrior εξυπηρετούν πλήρως τα σχέδια των Αμερικανών αφού μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο της αναγνώρισης, εξουδετέρωσης εξτρεμιστικών μονάδων, την υποστήριξη μονάδων του πεζικού που θα κληθούν να επέμβουν «χειρουργικά» σε δύσβατες περιοχές και τέλος να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά μικρά ταχύπλοα που μπορούν να πλήξουν τις πλατφόρμες του LNG

Το αμερικανικό ελικόπτερο μπορεί να εξουδετερώσει τα παραπάνω πλωτά μέσα και σκάφη με τους πυραύλους AGM-114 HELLFIRE που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως αποδείχτηκε σε άσκηση των ελληνικών AH-64 Apache, κατά μικρών πλοίων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ειναι η μη κάθοδος της Ρωσίας στήν περιοχη στρατιωτικά και οικονομικά.

  Ολα τα υπόλοιπα πηγαζουν απο αυτη την πολιτικη.

  Για την προστασια εναεριου χώρου απο τα Ελληνικα αεροσκαφη ξένων χωρων ποιος πληρώνει….η Ελλας η το ΝΑΤΟ

  επειτα οταν δινεται ένα οπλικό συστημα και επιβάλεται και η χρήση του ..δηλαδη το πως θα χρησιμοποιηθεί τοτε ….δυσκολη η ολη υποθεση ..

 2. Διπλωματία. Αγαπημένο θέμα μια και μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά με μια κρατική διάσταση.
  Η Αλεξανδρούπολη είναι ότι η Θεσαλλονίκη στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Για τους αναγνώστες της ιστορίας, σε αυτήν κατά την περίοδο της Ελληνικής αναταραχής ως την επικράτηση το Βενιζέλου προς την Ανταντ, είχαν αποβιβαστεί μικτοί Αγγλογαλλικοί εκστρατευτικοί σχηματισμοί, με στόχο την δημιουργία νέας αντιπαράθεσης προς απόσπαση δυνάμεων προς το δυτικό μέτωπο. Επιπρόσθετα το 1915 το λιμάνι χρησιμοποιήθηκε για την συνεχή υποστήριξη δια θαλάσσης δυνάμεων τόσο στην δύση όσο και στα Βαλκάνια.Το σημερινό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη είναι ας μου επιτραπεί ένα repeat της ιστορίας με παραλλαγμένους αποδέκτες.
  Το ΝΑΤΟ λέει με απλά λόγια, άμα ξεκινήσουν οι Ρώσοι να επιτείθονται διαμέσω της Ουκρανίας, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι δεν θα προλάβουν να επιστρατεύσουν τις δυνάμεις τους. Έτσι πρότεινε κάτι σαν αεροκίνητη δύναμη καταδρομών που θα έχει στοχευμένες ενέργειες προς καθυστέρηση της προέλασης. Για αυτό και οι νέες βάσεις στην Ρουμανία και την Βουλγαρία.
  Είμαι προβληματισμένος πόσο είναι βέβαια ένας πραγματικός κίνδυνος η Ρωσική προέλαση, πιστεύω οτι η πολιτική διπλωματία μπορεί να κρατήσει εφικτό στην Ευρώπη τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας.
  Ακόμη διάβασα οτι οι ενεργειακές δομές είναι ευάλλωτες στο ΙΣΙΣ. Το ΙΣΙΣ είναι δυτικογενές, άρα μάλλον πρέπει να παραφραστεί η σχετική παράγραφος.
  Σε κάθε περίπτωση πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

  1. To άρθρο είναι λίγο σαλάτα,αλλά εγώ θα σταθώ στον παραλληλισμό της Θεσσαλον΄κης του Α΄ΠΠ με την Αλεξανδρούπολη του σήμερα.
   Ἡ απόβαση της Αντάντ στην Θεσσαλονίκη το 1915,κατέλυσε μερικώς το ἑλλαδικό κράτος,και ήταν απόδειξη ἑλληνικής εθνικοπολιτικής ανυπαρξίας.(με τον τρόπο και την χρονική αλληλουχία που έγινε-θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ διαφορετικά,με πολύ διαφορετικούς όρους,ἄν είχε ακολουθήσει έναν ἑλληνο-συμμαχικό θρίαμβο στα Στενά,αντί του φιάσκου.)
   Σήμερα,και πάλι ἡ Ἑλλάδα θεατής,και δέν μου αρέσει καθόλου.

   1. Αυτό ένιωσα και εγώ. Ιδίως με αυτή την πρόταση «Η αναβάθμιση σε VIPER είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις ενάντια σε τρομοκράτες». Το AESA με το Link16 απαραίτητο συστατικό για τους νέους ταλιμπάν; Μην μας εμφανιστεί και κανένας εορτάζων στις 21/05 και αρχίζει να λέει οτι για τους ταλιμπάν είναι καλλίτερο το F35B……

 3. Ανάλυση από τα Lidl…Aκόμα δεν πήραμε τα Kiowa και ο κάθε masterblaster αναλυτής μας λέει που και πώς θα χρησιμοποιηθούν…ΉΜΑΡΤΟΝ!!!(Για τον εξοπλισμό των F-16V δεν θα σχολιάσω…).

  1. Λογικά, τον οπλισμό που μπορεί να φέρει το F-16V, ο συγγραφέας μπορεί να αντέγραψε αυτο:

   F-16V weapon systems

   The F-16V can be armed with a range of air-to-air missiles (AAMs), including AIM-9 Sidewinder, Magic II and ASRAAM short-range AAMs, as well as AIM-7, Sky Flash and AIM-120 medium-range AAMs. The high off-bore-sight, infrared AAMs such as AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM and IRIS-T will also be offered.

   The aircraft also supports the integration of AGM-119/AGM-84/AGM-65G anti-ship missiles, and AGM-65 Maverick air-to-ground tactical missile, as well as Paveway laser-guided bombs, GBU-15 bombs and wind corrected munitions dispenser weapons.

   Από εδω: http://www.airforce-technology.com/projects/f-16v-viper-fighting-falcon-multi-role-fighter/

  2. Αλήθεια, αυτό «το 2014 οι Αμερικάνοι προχώρησαν στην δωρεάν προμήθεια 60 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior προς την Ελλάδα» το συνέταξε δημοσιογράφος που ομιλεί την Ελληνικήν;
   Όχι Lidl, αλλά χειρότερος και από τον τελευταίο του ΕΛΟΜΑΣ

 4. Καλημέρα Αχέροντα.
  Το να μην υπάρχει μια στρατηγική με μεσομακροχρόνια βάση είναι ένα χρονίζον πρόβλημα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολλών άλλων κρατών. πχ η μεταστροφή της Ιταλίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ας μην ξεχάσουμε όμως άγνωστες σχετικά πτυχές στην τότε εποχή που έκαναν τον διπλωματικό υπολογισμό δυσκολότερο. Η Ελλάδα βγήκε από 2 βαλκανικούς πολέμου, διπλασίασε τα εδάφη της και τον πληθυσμό της κατά 77%, απελευθέρωσε τα νησιά του Αιγάιου και παρότι η Τουρκία δεν αναγνώριζε το καθεστός της Ελλάδας σε αυτά (και παλι) ετοίμαζε διπλωματική εκστρατεία για την Βόρειο Ήπειρο, όσο και για τα την Λήμνο Λέσβο Χίο. Μάλιστα στα τελευταία η Ελλάδα ζήτησε την διπλωματική βοήθεια-μεσολάβηση της Ρουμανίας. Οι μεγάλες δυνάμεις ήταν ξεκάθαρα εναντίον της, γιατί ήθελαν τα στενά για τον εαυτό τους και τα παζάρευαν και η ναυτική υπεροχή της Ελλάδας θα ανατρέπονταν μετά την παραγγελία των Τούρκων 2 υπερσύχρονων Θωρηκτών στην Αγγλία. Η Γερμανία που ήταν μια από τις χώρες που διπλωματικά ήθελαν να επικουρήσουν είχε αντίθετα συμφέροντα με τον έλεγχο τως στενών της Ρωσίας και της Αγγλίας. Με άλλα λόγια πάλι καλά που ακούγονταν μόνο τόσες λίγες απόψειςστην Ελλάδα και δεν γίναμε μύλος. Ο ίδιος κίνδυνος ελοχεύει και σήμερα στην Ελλάδα, παρότι τα πράγματα στην παρούσα φάση είναι ελαφρά πιο ξεκάθαρα με την απουσία της Γερμανίας, πάντα είναι πιθανό να καείς εαν παίζεις με την φωτιά-Αλεξανδούπολη.
  Στο δεύτερο σχολιό σου για την εκστρατεία στα στενά , η Ελλάδα ευτυχώς που δεν πήρε μέρος τότε. Μας έσωσε το οξύ πνεύμα του Ε.Βενιζέλου, η επιχείρηση της Καλλίπολης ήταν η μεγαλύτερη ναυτική κουταμάρα από τους Αγγλογάλλους. Εαν παρεκαμπταν τα στενά και έκαναν απόβαση στον κόπλο της Λέσβου, με έταιρη εισχώρηση στον άξονα Καβάλας Ανδριανούπολης, τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα για την παράδοση της Κωνσταντινούπολης. Αλλά το δυτικό μέτωπο ήταν φυσικά σημαντικότερο.
  Εαν αρχίζουμε να γράφουμε για την κρυφή διπλωματία της εποχής, θα μείνουμε έκπληκτοι με τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Επίσης με τις επαναλήψεις της

  1. Eγώ δέν εννοώ ότι ἡ επιχείρηση στην Καλλίπολη ήταν σωστά σχεδιασμένη,αλλά μία άλλη επιχείρηση,με συμμετοχή της Ἑλλάδος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση θα μπορούσε να αποβεί θρίαμβος.
   Το βέβαιο είναι ότι ἡ Επιτελική Υπηρεσία Στρατού,και ίσως πιό συγκεκριμένα ὁ Μεταξάς είχε κατστρώσει σχέδια για μία γρήγορη επιχείρηση στα Στενά του Ἑλλησπόντου πρίν τον Α΄ΠΠ.
   Φαίνεται δηλαδή ότι το ἑλληνικό ενδιαφέρον για τον Ἑλλήσποντο ήταν δεδομένο το 1914.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.