Η Βόρεια Μακεδονία δωρίζει T-72A στην Ουκρανία με αντάλλαγμα δυτικά άρματα μάχης

Συνολικά, υπάρχουν 31 άρματα μάχης στο οπλοστάσιο του Στρατού της Β. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε, την 29η Ιουλίου, η κρατική τηλεόραση της Σερβίας “Radio Televizija Srbije”, το υπουργείο άμυνας της Βορείου Μακεδονίας επιβεβαίωσε την δωρεά στην Ουκρανία των αρμάτων μάχης T-72A που διαθέτει. Την 30η Ιουλίου 2022, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο δημοσιεύθηκε που έδειχνε μια οχηματοπομπή αρμάτων μάχης να κατευθύνεται προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ισοζύγιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βορείας Μακεδονίας διαθέτουν μόνο σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης T-72A. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο άμυνας της Βορείου Μακεδονίας, τα T-72A που δωρίσθηκαν στην Ουκρανία θα αντικατασταθούν από δυτικά άρματα μάχης για να εξοπλίσουν μία Επιλαρχία. Ο αριθμός των αρμάτων T-72A που δωρίσθηκε στην Ουκρανία δεν έχει προσδιορισθεί.

Συνολικά, στο οπλοστάσιο του Στρατού της Β. Μακεδονίας υπάρχουν 31 άρματα μάχης. Αυτά τα άρματα μάχης παραδόθηκαν στις αρχές των Σκοπίων από την Ρωσία το 2000 κατά την επανάσταση του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού του Αλί Αχμέτι.

Το υπουργείο Άμυνας της Β. Μακεδονίας δικαιολόγησε την απόφαση να δωρίσει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία με την εκτίμηση ότι σε λίγα χρόνια τα οχήματα αυτά θα είναι μη ανταγωνιστικά, καθώς και ότι σύντομα θα αντικατασταθούν από σύγχρονα αντιαρματικά όπλα.

Την 27η Μαρτίου 2020, η Βόρεια Μακεδονία έγινε επισήμως το 30ο μέλος του NATO. Το 2018 αποδεσμεύθηκε μία στρατηγική αμυντική έκθεση, η οποία έχει ως στόχους την βελτιστοποίηση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια μικρή, σύγχρονη και ευέλικτη δύναμη. Το Σχέδιο Ανάπτυξης Αμυντικών Ικανοτήτων (DCDP) με τους ενοποιημένους μακροπρόθεσμους στόχους εξέλιξης που αποσκοπεί στην εξέλιξη της συλλογικής άμυνας, της συνεργασίας για την ασφάλεια και τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων.

Τον Ιανουάριο 2020 υιοθετήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Ανάπτυξης Αμυντικών Ικανοτήτων προορίζεται για να βοηθήσει στην εφαρμογή του DCDP. Η νέα Αμυντική Στρατηγική, που υπογράφηκε τον Μάρτιο 2020, προσδιόριζε τις προτεραιότητες ανάπτυξης όπως επίσης καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές για την βελτίωση του σχεδιασμού της άμυνας. Επίσης, υπό εξέλιξη είναι οι εργασίες για την αναδιάρθρωση του υπουργείου άμυνας.

Το T-72A είναι η δεύτερη γενιά του άρματος μάχης εντός της οικογένειας T-72 που εισήλθε σε παραγωγή το 1970 και έγινε δεκτό για υπηρεσία απο τον Σοβιετικό Στρατό τον Ιούνιο 1979.

Ο κύριος οπλισμός του T—72A περιλαμβάνει ένα λειόκαννο πυροβόλο 2A46 των 125 χλστ εξοπλισμένο με θερμαπαγωγικό περίβλημα και εκκενωτή αερίων. Το πυροβόλο εκτοξεύει τρείς βασικούς τύπους πυρομαχικών ξεχωριστού γεμίσματος, APFSDS με μέγιστο βεληνεκές 2100 μέτρα, HEAT-FS με μέγιστο δραστικό βεληνεκές 4000 μέτρων και HE-FRAG(FS) με μέγιστο δραστικό βεληνεκές 9400 μέτρων.

Η γενική εξωτερική εμφάνιση του T-72A είναι παρόμοια με όλα τα άρματα μάχης Σοβιετικής σειράς με το διαμέρισμα του οδηγού να είναι μπροστά, ο πύργος στο κέντρο και ο κινητήρας και το κιβώτιο μετάδοσης στο πίσω μέρος. Το άρμα διαθέτει πλήρωμα τριών χάρις στην χρήση συστήματος αυτόματης γέμισης με 24 βλήματα άμεσης χρήσης. Το άρμα μάχης μεταφέρει συνολικά 39 βλήματα, 12 είναι APFSDS-T, 21 HE-FRAG(FS) και τα υπόλοιπα έξι είναι HEAT-FS. Τα επιπλέον βλήματα είναι αποθηκευμένα σε βληματοδόχους πίσω από το πίσω μέρος του πύργου και σε θήκες στην πίσω δεξαμενή καυσίμου και στο δεύτερο δεξί μπροστινό χώρο κοντά στον οδηγό.

Το T-72A ωθείται από έναν εμβολοφόρο V-12 V-46-6 πολλαπλού καυσίμου αερόψυκτο κινητήρα. Το άρμα μπορεί να φτάσει στην μέγιστη ταχύτητα των 60 χλμ/ώρα με ανώτατη αυτονομία 480 χλμ που μπορεί να επεκταθεί στα 550 με την χρήση δυο επιπρόσθετων κυλινδρικών δεξαμενών καυσίμου στο πίσω μέρος του σκάφους.

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.