Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει δύο μεταχειρισμένα υποβρύχια

Το υποβρύχιο Slava κατασκευάστηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση το 1960. Εντάχθηκε στην βουλγαρική υπηρεσία το 1985.

Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει δύο υποβρύχια για να επανασυγκροτήσει τον υποβρύχιο στόλο της. Το τελευταίο βουλγαρικό υποβρύχιο «Fame» κλάσης Project 633 παροπλίστηκε πριν από 10 χρόνια και τώρα είναι μουσείο. Από το 2011, το κράτος της Μαύρης Θάλασσας δεν διαθέτει στόλο υποβρυχίων, αλλά εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, η επιθυμία αυτή σαφώς αυξάνεται.

Πριν από ένα χρόνο, οι βουλγαρικές αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να αγοράσουν μόνο ένα υποβρύχιο, αλλά δεν βιάζονταν.

«Δεν έχουμε υποβρύχια, αλλά είναι καλό για κάθε στόλο να τα έχει. Βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με μια συγκεκριμένη χώρα για την αγορά υποβρυχίων. Υπάρχει τρόπος να διατεθούν χρήματα για υποβρύχια στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα αγοράσουμε νέα υποβρύχια, αλλά τουλάχιστον θα είναι σε καλή τεχνική κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιανέβ σε συνέντευξή του την Πέμπτη (20 Δεκεμβρίου).

BGNES | Τελετή υποστολής Ναυτικής Σημαίας από το υποβρύχιο Slava στην ναυτική βάση Βάρνας του βουλγαρικού Ναυτικού. 1η Νοέμβριου 2011.

Όσον αφορά μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Βουλγαρία εργάζεται πάνω σε τρία πιθανά σενάρια, αλλά η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη επίσημη θέση. Πριν από δύο ημέρες, ο πρόεδρος Ρούμεν Γιάνεφ ανακοίνωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.

«Μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας είναι ήδη προγραμματισμένη από το ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο. Μέχρι τότε, πρέπει να έχουμε μια εθνική θέση, την οποία πρέπει να υπερασπιστώ στη συνάντηση», δήλωσε ο Στέφαν Γιανέφ. «Οι άνθρωποι υποφέρουν από τον πόλεμο, κανείς δεν τον θέλει, αλλά είναι δική μας ευθύνη να λάβουμε μέτρα και να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτόν. Ο βουλγαρικός στρατός πρέπει να διατηρεί ετοιμότητα, διασφαλίζοντας έτσι την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ο στρατός μας μπορεί να αντιδράσει στην εξέλιξη ενός αρνητικού σεναρίου σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρέμβουν (άμεσα στη σύγκρουση) και η Βουλγαρία έχει τη συμβολή της στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Μπορεί να υπάρξουν και άλλες συνέπειες για τη Βουλγαρία από μια τέτοια σύγκρουση, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Βούλγαρος υπουργός.

Νοέμβριος 2019 -Το τελευταίο υποβρύχιο, Slava, του βουλγαρικού Ναυτικού, στο τελευταίο του ταξίδι από την Βάρνα στο Μπέλοσλαβ, οπού μετατράπηκε σε μουσείο. Το 2011 το υποβρύχιο είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Βάρνας.

Το βουλγαρικό Ναυτικό διέθετε τέσσερα υποβρύχια κλάσης Project 633 (NATOική ονομασία Romeo) που είναι ακινητοποιημένα για αρκετά χρόνια. Το τελευταίο παροπλίστηκε τον Νοέμβριο 2011.

Η κλάση Project 633 είναι μια κλάση σοβιετικών πετρελαίου/ηλεκτρικών υποβρυχίων που κατασκευάστηκε μεταξύ 1957 και 1961.

Το σκάφος των πλοίων Project 633 έχει συνολικό μήκος 77,8 μέτρων με κύτος πίεσης 60 μ. περίπου και διάμετρο περίπου 5,3 μ. στο φαρδύτερο σημείο της κύριας γέφυρας ελέγχου.

Ο κύρια συστοιχία αισθητήρων του Project 633 είναι το σύστημα ηχοεντοπισμού (sonar) που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των στόχων. Το σύστημα συμπληρώνεται από το παθητικό sonar MG-15.

Πηγές: navyrecognition.com και euractiv.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.