Η Κίνα, στο πλαίσιο των πρόσφατων στρατιωτικών και εξωτερικών πολιτικών της, σχεδιάζει να αναβαθμίσει σε μεγάλη κλίμακα το πρώτο αεροπλανοφόρο της, το Λιαονίνγκ, ώστε να το πουλήσει στο Πακιστάν, ως σύμμαχο χώρα, με σκοπό να αντιπαραταχθεί στην Ινδία. Η πώληση αυτή πρόκειται να αναβαθμίσει την ισχύ του πακιστανικού Ναυτικού, να αντιμετωπίσει ισότιμα την Ινδία και να καταστήσει το Πακιστάν έναν καλύτερο σύμμαχο της Κίνας.

Επίσημο δημοσίευμα γνωστοποίησε ότι η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια «μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση» στο πρώτο αεροπλανοφόρο της, το Λιαονίνγκ, και να «το πουλήσει στο Πακιστάν για να αντιπαραταχθεί στην Ινδία»! Περιέγραψε το Πακιστάν «ως το καλύτερο προορισμό για το πλοίο» και δήλωσε ότι μέχρι τότε, το Λιάονινγκ, το οποίο εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας τον Σεπτέμβριο 2012, θα χέει υπηρετήσει στο κινεζικό Ναυτικό για περίπου 8 χρόνια. Το Γκουαντάρ και το Καράτσι έχουν ήδη χαρακτηριστεί από τους Κινέζους ναυτικούς στρατηγιστές ως μια «βάση υποστήριξης» και μια βάση του «Ναυτικού του PLA (PLAN)», αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το αεροπλανοφόρο μπορεί να πωληθεί στο Πακιστάν μέχρι το 2020.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό στρατιωτικό σύστημα που η Κίνα θέλει να πωλήσει στο Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πολλά όπλα και οχήματα έχουν πωληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών πυρηνικών όπλων, πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και πυραύλων. Επιπλέον, Κίνα και Πακιστάν πραγματοποιούν όλο και πιο τακτικά κοινές ασκήσεις στα κοινά τους σύνορα. Εξάλλου η Κίνα στέλνει αεροσκάφη στο Πακιστάν για να βοηθήσει τους πιλότους να κατανοήσουν τις τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά των ινδικών αεροσκαφών, με σκοπό να τα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά (τα J-11, J-11B και Su-30MKK προσομοιώνουν το ινδικό Su-30MKI, και το J-10C προσομοιώνει τα μαχητικά Rafale που πρόκειται να αγοράσει η Ινδία).

Οι στρατιωτικές συνεργασίες μεταξύ αυτών των δύο χωρών φαίνεται ότι αυξάνονται όλο και περισσότερο καθ’ολη τη διάρκεια των μηνών. Και η Κίνα εμφανίζεται να επιθυμεί να ενσωματώσει το Πακιστάν μέσα στο στρατιωτικό σύστημα της ώστε να εκπληρώσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της. Τότε, το Πακιστάν θα γίνει ένα προκεχωρημένο φυλάκιο για την κινεζική παγκόσμια ναυτική επιρροή.

Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις που έχει η Κίνα στο να επεκτείνει την στρατιωτική και πολιτική επιρροή της πέραν των συνόρων της. Πρόσφατα, η Κίνα, πράγματι έδειξε στον κόσμο την επιθυμία της να ασφαλίσει στρατιωτικά την Νότια Κινεζική Θάλασσα, και ίσως ακόμα και τον Ινδικό Ωκεανό, αυξάνοντας την στρατιωτική της ισχύ και παρουσία σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές. Με σκοπό να το πέτυχει αυτό, η Κίνα αποφάσισε να αναδιοργανώσει εις βάθος τις στρατιωτικές δυνάμεις της ενισχύοντας τις ναυτικές ικανότητες της, μέσω της κατασκευής ολοκαίνουριων πλοίων, αλλά επίσης και μέσω της εκπαίδευσης περισσότερων ναυτών.

Οι στρατηγιστές του PLAN τονίσανε ότι, προκειμένου να είναι σε θέση να πετύχει αυτούς του στόχους, η Κίνα θα πρέπει να δημιουργήσει νέους σχηματισμούς μάχης αεροπλανοφόρων στην Ανατολική και Νότια Κίνα. Ωστόσο, η Κίνα αποφάσισε να κατασκευάσει πέντε αεροπλανοφόρα και να τα καθελκύσει ως το 2025 -2030. Η ναυπήγηση του έκτου αεροπλανοφόρου θα μπορούσε να εξεταστεί αλλά το πότε θα κατασκευαστεί παραμένει ασαφές.

Απόδοση/Μετάφραση από το NavyRecognition.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: