Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 12 Ιουλίου συγκροτήθηκε με επίσημη τελετή η 7η Πτέρυγα της Ισραηλινής Αεροπορίας, υπό την οποία ενοποιούνται οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας, όπως κατά βάση η Μονάδα 669 για αποστολές Έρευνας & Διάσωσης Μάχης (CSAR) και η μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Shaldag. Υπό το νέο σχήμα, περιλαμβάνεται η Μονάδα Προωθημένων Προσγειώσεων που αποστολή έχει την προετοιμασία πρόχειρων διαδρόμων αποπροσγειώσεως αεροσκαφών τακτικών μεταφορών, μια εξειδικευμένη μονάδα Πληροφοριών ενώ θα λειτουργεί πλέον και σχολείο εκπαιδεύσεως. Δι’ αυτής της εξελίξεως, η στρατιωτική ηγεσία υποστηρίζει ότι θα βελτιωθεί η ικανότητα εκτελέσεως “ειδικών επιχειρήσεων βαθιά σε εχθρικό έδαφος σε περίοδο πολέμου και στις επιχειρήσεις μεταξύ πολέμων“.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε ότι η 7η Πτέρυγα “ιδρύθηκε υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών απαιτήσεων, των μεταβολών και της διευρύνσεως των απειλών σε διάφορα θέατρα” και ότι “θα είναι ένα συμπληρωματικό και μοναδικό στην φύση του συστατικό των επιχειρήσεων της Αεροπορίας μέσω Ειδικών Επιχειρήσεων πίσω από τις εχθρικές γραμμές, σε περίοδο ρουτίνας και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης για την εκτέλεση εναερίων αποστολών“.

©IDF

Κατά την ομιλία του στην αεροπορική βάση Παλμαχίμ, ο πρώτος διοικητής της 7ης Πτέρυγος με τον βαθμό σμηνάρχου, ανέφερε: “Διδαχθήκαμε από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ για τον συνδυασμό των ειδικών δυνάμεων με την αεροπορία. Η στρατηγική απόφαση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι η εμπέδωση βαθύτερης σχέσεως με την αεροπορία. Εντοπίσαμε μια ευκαιρία μέσω της επιθυμίας για επαύξηση των ικανοτήτων των ειδικών δυνάμεων της Ισραηλινής Αεροπορίας“.

©IDF

Ο διοικητής σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσεως που έπληξε την χώρα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, λόγω της πανδημίας του COVID-19, σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο από πλευράς εχθρού, κατέστησαν επιβεβλημένη αυτή την κίνηση εξορθολογισμού, χωρίς την αφιέρωση επιπλέον πόρων.
Η κίνηση έχει δεχθεί κριτική από παρατηρητές που θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η Αεροπορία συνεχίζει να διαφοροποιείται από τον Στρατό και επιδιώκει να διατηρήσει το γόητρο των ειδικών μονάδων της, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ρεύμα εθελοντών από τους κληρωτούς. Η παρατήρηση αυτή έρχεται λόγω της απροθυμίας να συζητηθεί η πιθανότητα συγχωνεύσεως των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας με αντίστοιχες μονάδες των άλλων Κλάδων.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: