Ιαπωνία: Καθελκύστηκε η πρώτη φρεγάτα 30FFM “Kumano”

@erudishion_pho FFM/twitter

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter την 19η Νοεμβρίου 2020, η Ιαπωνία καθέλκυσε την νέα φρεγάτα  “JS Kumano” (FFM-2) για την Ιαπωνική Θαλάσσια δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF). Αυτό είναι το δεύτερο πλοίο της κλάσης 30FFM (επίσης γνωστή κι ως 30FF, 30DX, ή 30DEX) αλλά το πρώτο που καθελκύστηκε. Το πλοίο πήρε το όνομα του από τον ποταμό Kumano και μοιράζεται το όνομα του με το βαρύ καταδρομικό Kumano του Β’ΠΠ και το αντιτορπιλικό συνοδείας Kumano του ψυχρού πολέμου.

Η 30FFM είναι μια νέας γενιάς φρεγάτα πολλαπλών αποστολών που κατασκευάστηκε για την JMSDF από τις ιαπωνικές βιομηχανίες Mitsubishi Heavy Industries (MHI) και Mitsui Engineering and Shipbuilding.

Τον Αύγουστο 2017, η υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας (ATLA) επέλεξε την MHI και την Mitsui Engineering and Shipbuilding ως τον κύριο εργολήπτη και υπεργολάβο αντίστοιχα για την κατασκευή της φρεγάτας. Η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας 30FFM άρχισε το 2018. Συνολικά, προγραμματίστηκαν είκοσι δυο μονάδες μέχρι το 2032 και οχτώ είναι επι του παρόντος υπο σύμβαση. Κάθε έτος θα κατασκευάζεται ένα ζεύγος φρεγατών.

Η πρόωση CODAG (συνδυασμένος πετρελαιοκινητήρας και αεριοστρόβιλος) περιλαμβάνει έναν αεριοστρόβιλο κινητήρα Rolls-Royce MT30 και δυο πετρελαιοκινητήρες MAN 12V28/33D STC. Μπορεί να φτάσει στην ανώτατη ταχύτητα των 30+ κόμβων. Τον Μάιο 2018, ο ιστότοπος Navy Recognition ανακοίνωσε ότι η Rolls-Royce επιλέχθηκε να προμηθεύσει τον αεριοστρόβιλο MT30 ώστε να τοποθετηθεί στην 30FFM, την νέα κλάση φρεγατών της JMSDF.

Ο MT30 είναι ο πιο ισχυρός ναυτικός αεριοστρόβιλος σε όλον τον κόσμο που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία, ένα σημαντικό στοιχείο για τα πολεμικά πλοία όπου η ισχύς είναι μεγάλη με ελάχιστο χώρο, εφόσον πληροί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του μέλλοντος, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η αυξημένη απαίτηση για περισσότερη ισχύ από τα ναυτικά όλου του κόσμου είναι μια σαφής τάση και η Ιαπωνία με τον MT30 απέκτησε ισχύ που υπερβαίνει τα 40 μεγαβάτ , την υψηλότερη μέχρις στιγμής για αυτόν τον αεριοστρόβιλο χωρίς τους περιορισμούς που απορρέουν από τις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες.

Η σχεδίαση της φρεγάτας 30FFM βασίζεται στην στέλθ τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την έρευνα και εξέλιξη του στελθ μαχητικού επίδειξης τεχνολογίας Mitsubishi X-2 Shinshin, καθώς και οι δύο πλατφόρμες σχεδιάστηκαν από την Mitsubishi Heavy Industries. Παράλληλα με τις στελθ δυνατότητες, η φρεγάτα διαθέτει επίσης υψηλό επίπεδο αυτοματισμού. Αυτό επιτρέπει στην φρεγάτα να διαθέτει μικρό αριθμό πληρώματος μόλις 90 ατόμων σε σύγκριση με τα αλλά πλοία παρόμοιου μεγέθους. Το πλοίο διαθέτει υπόστεγο και κατάστρωμα πτήσης με ικανότητα να στεγάσει ένα ναυτικό ελικόπτερο SH-60L.

Η 30FFM, που νωρίτερα είχε χαρακτηριστεί ως αντιτορπιλικό και έλαβε την ονομασία 30DX, είναι ένα πλοίο μήκους 130 μέτρων, πλάτος 16 μ, με κανονικό εκτόπισμα 3900 και εμφορτο εκτόπισμα περίπου 5500 τόνων. Η φρεγάτα 30FFM θα είναι οπλισμένη με ένα ναυτικό πυροβόλο 5 ιντσών Mk-45 mod 4, δύο κάνιστρα πυραύλων για συνολικά 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Type 17, ενα SeaRAM, τορπίλες Type 12, συστήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (VLS) Mk-41 των 16 κελιών και δυο τηλεχειριζόμενους οπλικούς σταθμούς. Επίσης αναμένεται να χρησιμοποιεί την ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος Type-03. Θα μπορεί να εκπέμπει και περισυλλέγει ανεπάνδρωτα υποβρύχια οχήματα (UUV), ανεπάνδρωτα οχήματα επιφανείας (USV) και ναυτικές νάρκες απο την οπίσθια ράμπα κάτω από το ελικοδρόμιο.

Οι φρεγάτες 30FFM προορίζονται για να αντικαταστήσουν τα αντιτορπιλικά κλάσης Asagiri της JMSDF και τα αντιτορπιλικά συνοδείας κλάσης Abukuma.

Πηγή; Navy Recognition

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.