Ιαπωνία: Καθελκύστηκε το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Taigei

Υπ. Αμ. Ιαπωνίας | Το νέο ιαπωνικό υποβρύχιο κλάσης Taigei

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας (Υπ. Αμ.) την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, ο Ιάπωνας υπουργός άμυνας Νομπούο Κίσι παρευρέθηκε στη επίσημη τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου πετρελαίου/ηλεκτρικής πρόωσης κλάσης Taigei στο ναυπηγείο της βιομηχανίας Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Τα υποβρύχια κλάσης Taigei (29SS) είναι μια νέα κλάση επιθετικών υποβρυχίων πετρελαίου/ηλεκτρισμού που σχεδιάστηκε για για την Ιαπωνική Θαλάσσια Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF). Είναι ο αντικαταστάτης της κλάσης υποβρυχίων Sōryū.

Το σχέδιο του υποβρυχίου κλάσης Taigei παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την κλάση υποβρυχίου Sōryū, αλλά θα είναι κατά 100 τόνους βαρύτερο από τον προκάτοχο του. Προβλέπεται το νέο υποβρύχιο nα εισέλθει στην υπηρεσία με το ιαπωνικό Ναυτικό τον Μάρτιο του 2022. Το Taigei θα είναι το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Taigei θα το ακολουθήσουν τα Oyashio και Soryu. Το νέο υποβρύχιο, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπ. Αμ., διαθέτει βελτιωμένες ικανότητες ανίχνευσης και περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο για το γυναικείο πλήρωμα.

 

Αυτήν την στιγμή το ιαπωνικό ναυτικό λειτουργεί εννιά υποβρύχια κλάσης Oyashio 2750 τόνων και 11 υποβρύχια κλάσης Soryu 2950 τόνων και σχεδιάζει, το επόμενο έτος, να εντάξει στην ενεργό υπηρεσία το 12ο υποβρύχιο κλάσης Soryu.

Τα υποβρύχια κλάσης Taigei έχουν μήκος 84 μ, ακτίνα 9,1 μ. και βύθισμα 10,4 μ., εκτοπίζουν 3000 τόνους. Αυτό το νέο υποβρύχιο ωθείται από προωστήριο σκεύος πετρελαίου/ηλεκτρισμού που χρησιμοποιεί συσσωρευτές ηλεκτρικού ρεύματος Ιόντων λιθίου. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει έξι τορπιλοσωλήνες HU-606 21 των 533 χλστ με ικανότητα εκτόξευσης τορπιλών Type-89 και αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon.

Η Type-89 είναι μια τορπίλη ραδιονόστησης που εξαπολύεται από υποβρύχια και κατασκευάζεται από την MHI. Είναι μια τορπίλη με καθοδήγηση σύρματος που διαθέτει λειτουργείες ενεργής και παθητικής ραδιονόστησης και είναι εξοπλισμένη με πολεμική 295 κιλών.

Ο A/U/RGM-84 Harpoon είναι ένα παντός καιρού, πέραν-του-ορίζοντα, αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα. Η ενεργή καθοδήγηση ραντάρ, η σχεδίαση της πολεμικής κεφαλής, η πορεία πλεύσης χαμηλού επιπέδου και η τερματική λειτουργία πτήσης στην επιφάνεια της θάλασσας (sea-skim) ή οι αναδυόμενοι ελιγμοί του τού εξασφαλίζουν μεγάλη ικανότητα επιβίωσης και αποτελεσματικότητας. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία επιφανείας, υποβρύχια, παράκτιες πυροβολαρχίες ή αεροσκάφη (χωρίς των προωθητή). Διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 124 χλμ.

 

Πηγή: navyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.