Ιαπωνία: Η Mitsubishi θα εξελίξει το νέο στέλθ μαχητικό αεροσκάφος

Ιαπωνικό υπουργείο άμυνας: Το Mitsubishi F-X είναι ένα στελθ μαχητικό έκτης γενιάς που εξελίσσεται για την Ιαπωνία και είναι το πρώτο εγχωρίας κατασκευής στελθ αεροσκάφος της Ιαπωνίας Ιαπωνικό υπουργείο άμυνας: Το Mitsubishi F-X είναι ένα στελθ μαχητικό έκτης γενιάς που εξελίσσεται για την Ιαπωνία και είναι το πρώτο εγχωρίας κατασκευής στελθ αεροσκάφος της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ιστότοπος “The Japan Times” την 31η Οκτωβρίου 2020, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας επέλεξε την βιομηχανία Mitsubishi Heavy Industries ως τον κύριο εργολάβο που θα εξελίξει το επόμενης γενιάς στέλθ μαχητικό αεροσκάφος της χώρας το οποίο θα εισέλθει σε υπηρεσία εντός της δεκαετίας του 2030, όπως δήλωσε ο υπουργός άμυνας  την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020, Νομπούο Κίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεσμεύθηκαν από την ιαπωνική αμυντική βιομηχανία είναι υπο εξέλιξη ένα στελθ μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς για την ιαπωνική δύναμη αυτοάμυνας (JASDF), το έργο του εγχωρίας κατασκευής στελθ μαχητικού αεροσκάφους γνωστό ως F-X. Είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας που θα κατασκευαστεί από την χώρα και θα αντικαταστήσει τα Mitsubishi F-2 στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Τον Αύγουστο του 2020, ο ιστότοπος Jane’s μετέδωσε ότι ο κύριος εργολάβος του προγράμματος F-X θα είναι η Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Η βιομηχανία θα είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση όλων των συστημάτων και του κινητήρα στο νέο στελθ μαχητικό αεροσκάφος. Το έργο θα είναι υπό την αιγίδα μίας ιαπωνικής βιομηχανίας αλλά η εξέλιξη του θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

Το F-X θα είναι ενα δικινητήριο στέλθ μαχητικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής. Η τεχνολογία και οι δυνατότητες που κατέχει το F-X το κατατάσσουν ως μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς.

Το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι το F-X πρόκειται να είναι μεγαλύτερο από το F-22 Raptor, το αμερικανικής κατασκευής στελθ μαχητικό αεροσκάφος. Το μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει ότι το υπ. Άμυνας επιθυμεί το αεροσκάφος να διαθέτει δυνατότητες διευρυμένης αυτονομίας και μεγάλου ωφέλιμου φορτίου. Οι τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν πάνω στο σύστημα επίδειξης τεχνολογίας X-2 πιθανόν να ενσωματωθούν και στο μαχητικό F-X. Το ιαπωνικό υπ. Άμυνας ανακοίνωσε ότι το F-X θα διαθέτει ικανότητες ενισχυμένης διαδικτύωσης και θα μεταφέρει περισσότερους πυραύλους από το F-35.

Για τη βελτίωση εντοπισμού των στελθ αεροσκαφών, το F-X χρησιμοποιεί ενσωματωμένους αισθητήρες. Οι αισθητήρες θα περιλαμβάνουν ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), αισθητήρες παθητικών ραδιοσυχνοτήτων (RF) και κάμερα υπερθύρων. Οι αισθητήρες AESA και RF χρησιμοποιούν νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) για βελτίωση των επιδόσεων του. Το ραντάρ AESA βασίζεται πάνω στο ραντάρ J/APG-2 που χρησιμοποιείται και στο μαχητικό F-2 και είναι παρόμοιο με το ραντάρ AN/APG-81 που χρησιμοποιείται στο F-35.

Το F-X θα εφοδιαστεί με σύστημα αυτό-προστασίας RF για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών και των απειλών πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος. Το σύστημα εκτελεί ESM και ECM ειδοποιώντας για την απειλή διαταράσσοντας τα ραδιοκύματα άμεσα σε όλη την περιοχή. Οι ενσωματωμένες κεραίες ESM είναι τοποθετημένες καθ’ όλο το μήκος των πτερύγων και των πτερυγίων της ουράς.

Το F-X θα είναι οπλισμένο με όπλα μικροκυμάτων για την παρεμπόδιση των επερχόμενων πυραύλων. Τα όπλα μικροκυμάτων ενεργοποιούνται από το ραντάρ AESA του μαχητικού αεροσκάφους μέσω της χρήσης ενισχυτών ηλεκτρονικών λυχνιών με δυνατοτητες υψηλών επιδόσεων. Για να ελαχιστοποιηθεί η ισοδύναμη επιφάνεια ραντάρ (RCS), ο κατασκευαστικός σχεδιασμός του F-X περιλαμβάνει αεραγωγούς και εσωτερικές αποθήκες όπλων. Τα στοιχεία ανακοπής επιρρεύματος είναι τοποθετημένα πάνω στους αεραγωγούς και τους κινητήρες για την ελαχιστοποίηση του ποσού ανάκλασης του ραντάρ. Λέγεται ότι τα στοιχεία ανακοπής επιρρεύματος είναι κατασκευασμένα από υλικά με βάση τον άνθρακα.

 

Πηγή: airrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.