IDEF ’17: Αυξημένος ο ανταγωνισμός μεταξύ των τούρκων κατασκευαστών τεθωρακισμένων οχημάτων

[dropcap size=small]Η[/dropcap] αυξημένη βία που σχετίζεται με τις εξεγέρσεις στην Τουρκία και οι πολλές αναταραχές στις περιφερειακές εμπόλεμες ζώνες οδήγησαν στην αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους τούρκους κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην νοτιοανατολική Τουρκία λέει ότι μεταξύ Ιουλίου 2015 και Δεκεμβρίου 2016 περίπου 2000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις ασφαλείας στην περιοχή. Η έκθεση επίσης υπολογίζει ότι περίπου 350000 με 500000 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στην περιοχή.

“Οι εγχώριες και παρακείμενες αγορές ευημερούν…Το ίδιο συμβαίνει με τις τεχνολογικές ικανότητες των τούρκων κατασκευαστών”, είπε ένας ειδικός σε θέματα Τουρκίας με έδρα το Λονδίνο στη διετή τουρκική διεθνή έκθεση αμυντικών κατασκευαστών. “Αυτά είναι καλά και κακά νέα. Καλά επειδή ο ανταγωνισμός αναγκάζει τους αντιπάλους να αποκτήσουν σύγχρονες ικανότητες και να μειώσουν τα κόστη. Και κακά λόγω των μικρών περιθωρίων κόστους”.

Η IDEF φιλοξένησε αριθμό τούρκων κατασκευαστών τεθωρακισμένων οχημάτων οι οποίοι επέδειξαν τα πρόσφατα μοντέλα τους, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

Η Nurol Machinery, ένας ειδικός τετρακίνητων οχημάτων, παρουσίασε το Ilgaz II, την βελτιωμένη έκδοση του Ilgaz. Το 8,8 τόνων Ilgaz μπορεί να μεταφέρει έως εννιά άτομα. Οι αξιωματούχοι της Nurol είπαν ότι έχουν υπογράψει ηδη μια εξαγωγική συμφωνία με μια χώρα την οποία όμως δεν κατονόμασαν.

Τα κέρδη της Nurol αναπτύχθηκαν από περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ (€) το 2012 στα 100 εκατ. € το 2016, παρουσιάζοντας εικοσαπλάσια αύξηση μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τα γνωστό όχημα της εταιρείας, το Edjer Yalcin, δέχθηκε περισσότερες απο 500 παραγγελίες. Το Edjer Yalcin είναι ένα βαρύ θωρακισμένο όχημα μάχης με συμβατική και βαλλιστική προστασία εναντίον ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Ένας μεγάλος παίχτης, η Otokar, παρουσίασε 15 διαφορετικά οχήματα και συστήματα πύργων πυροβόλου στην IDEF ’17, συμπεριλαμβανομένου του Altay, το εγχώριας κατασκευής άρμα μάχης. Το Altay παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αφότου το πρωτότυπο του ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές αποδοχής στις αρχές του χρόνου.

Το νέο Altay άρμα αστικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκε στην IDEF 2017
Το νέο Altay άρμα αστικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκε στην IDEF 2017

Η τουρκική κυβέρνηση είπε ότι πρόκειται να αποφασίσει φέτος για το πότε θα υπογράψει την συμφωνία για την μαζική παραγωγή του Altay με την Otokar ή να ανοίξει την σύμβαση σε ενα διαγωνισμό. Πηγές των προμηθειών περιμένουν τη διενέργεια διαγωνισμού.

Ένας μεγάλος δυνητικός αντίπαλος της Otokar στην περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει τον διαγωνισμός θα είναι η BMC, ένας άλλος υψηλού προφίλ έκθετης στην IDEF ’17. Η BMC παρουσίασε τα τακτικά τροχοφόρα οχήματα της, ένα πολλαπλού ρόλου τεθωρακισμένο όχημα και το κεντρικό όχημα της –το Kirpi– ένα ανθεκτικό σε νάρκες, προστατευόμενο από ενέδρες όχημα.

Αξιωματούχοι της BMC είπαν ότι θα προετοιμαστούν για να προσφέρουν μια λύση για τη σύμβαση της μαζικής παραγωγής του Altay αν η κυβέρνηση αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμό. “Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο ποια κατεύθυνση θα πάρει το πρόγραμμα”, είπε ένας αξιωματούχος. “Δηλώνουμε πίστη στις δυνατότητες μας”.

Η μαζική παραγωγή του Altay θα περιλαμβάνει την αρχική βάση των 250 μονάδων, φτάνοντας τελικά τις 1000.

Εν τω μεταξύ, η κοινοπραξία της BMC, η RBSS, προσπαθεί να οριστικοποιήσει τη σύμβαση με το Κατάρ για την πώληση πακέτου 1000 τεθωρακισμένων οχημάτων. Η RBSS με έδρα την Τουρκία είναι η συνεργασία μεταξύ της BMC, της γερμανικής Rheinmetall και της μαλαισιανής Etika.

Επίσης στη διοργάνωση, ένας άλλος μεγάλος τουρκος κατασκευαστής αποκάλυψε μαζί με τον ινδονήσιο συνεταίρο του το Σύγχρονο Άρμα Μεσαίου Βάρους (MMWT), το Kaplan. Η τουρκική FNSS και η ινδονησιακή PT Pindad πρόκειται να πουλήσουν το Kaplan στον τούρκικο και ινδονησιακό στρατό. Ελπίζουν επίσης να βρουν εξαγωγικές συμφωνίες, ειδικά στην Μέση Ανατολή, Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

https://www.youtube.com/watch?v=-npHdFXEK-o

Το Kaplan πρώτα θα πιστοποιηθεί πριν την είσοδο του στην υπηρεσία με τον Ινδονησιακό Στρατό, και τότε θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή.

“Το χαμηλού κόστους Kaplan προσφέρει μια αποτελεσματική λύση, συγκεκριμένα στον ασύμμετρο πόλεμο”, είπε ο Ναϊλ Κουρτ, γενικός διευθυντής της FNSS.

Η τουρκοινδονησιακή συνεργασία για το Kaplan δημιουργήθηκε πρώτη φορά στην IDEF ’15, τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχος προμηθειών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Ντεμιρ. “Αυτό θα είναι ένα επιτυχημένο διακρατικό πρόγραμμα”, είπε.

Σε μια πρώτη σύμβαση, η FNSS πούλησε δεκάδες οχήματα Pars στο Ομάν στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 500 εκατ. $. Το Izci, ένα αναγνωριστικό όχημα της FNSS, διεκδικεί μια τουρκική σύμβαση.
Ως επί το πλείστον, τέσσερις κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων ελέγχουν την αγορά της Τουρκιάς: η FNSS, η τουρκική θυγατρική της BAE, η Otokar, η BMC και η Nurol. Ο πέμπτος κατασκευαστής, η Katmerciler, ένας ειδικός στα οχήματα με εκτοξευτές ύδατος για την καταστολή διαδηλώσεων και άλλων οχημάτων, πρόσφατα συμμετείχε στον ανταγωνισμό παρουσιάζοντας νέα οχήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=e5nBt_MsrP4

Η Katmerciler επέδειξε τα νέα μοντέλα της στην IDEF ’17, συμπεριλαμβανομένου του Khan και του Hizir. Το Hizir είναι το πρώτο υβριδικό θωρακισμένο όχημα της Τουρκίας, κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα κατασκευασμένο από τον ειδικό στρατιωτικών ηλεκτρονικών Aselsan, την μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Λέγεται ότι η Katmerciler στοχεύει να ειδικευτεί στα εξακίνητα και οχτακίνητα ελαφρό οχήματα.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση από το defensenews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. αντιαρματικά παιδιά….πολλά αντιαρματικά γιατί δεν μασ βλέπω καλά. οι απέναντι έχουν ξεφύγει

  2. Τα τελοι του 70 βγάζαμε αντιαεροπορικά με Leiser Αρτεμης και ΤΟΜΠ Λεωνίδας, leaser Βληματα με 1 μετρο
    απόκλιση στα 50 χλμ όταν τα Αμερικανικά ειχανε πανω από 10μ, Ρανταρ τύφλωσης των F16 και τωρα φτασαμε στο
    σημειο να αγοράζουμε μεχρι βληματα

    http://www.pronews.gr/portal/20161009/genika/istoria/70/vinteo-ayta-einai-ta-ellinika-opla-apo-1830-mehri-simera-poy-ekanan-tin

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.