Το Ισραήλ σχημάτισε την πρώτη “πολυδιάστατη μονάδα”

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την 1η Ιανουαρίου ότι σχημάτισαν μια νέα “πολυδιάστατη μονάδα” που συνδυάζει στοιχεία επίλεκτου πεζικού, τεθωρακισμένων, C4i, πληροφοριών και αεροπορίας.

Η μονάδα είναι το πρώτο από τα απτά προϊόντα του νέου πολυετούς προγράμματος Τνούφα (Ορμή) που ξεκίνησε ο Αρχηγός Επιτελείου IDF Αντιστράτηγος Αβίβ Κοχαβί για την αναδιοργάνωση του Στράτου εν όψει των αναδυόμενων απειλών και των ταχέως μεταβαλλόμενων συνθηκών μάχης.

Οι IDF ανακοίνωσαν οτι η μονάδα σχεδιάστηκε για την ενίσχυση των τακτικών ικανοτήτων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή σε επίπεδο Μεραρχίας και αρχικά θα βασίζονται πανω στην πολεμική εμπειρία άλλων επίλεκτων μονάδων των IDF. Το αρχηγείο της δημιουργήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και τις τελευταίες ημέρες του διατεθήκαν τα στρατεύματα του. Τελικά θα παραλάβει προσωπικό από την επίλεκτη μονάδα Μηχανικού Yahalom, τα Τεθωρακισμένα και τις αναγνωριστικές μονάδες της Μεραρχίας Πεζικού Γκολάν, την 35η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών και το Σώμα C4i όπως επίσης και πιλότους της ισραηλινής Αεροπορίας.

Οι IDF δεν ανακοίνωσαν ποιος θα είναι o αριθμός του προσωπικού που τελικά θα διαθέτει, άλλα δήλωσαν οτι η μονάδα θα διοικείται από έναν Αντισυνταγματάρχη: ο βαθμός που συνήθως διοικεί ένα Τάγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφέρει απευθείας στον Διοικητή της 98ης Μεραρχίας, έναν εφεδρικό σχηματισμό που υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση και είναι γνωστός για την ευελιξία και διακλαδικότητα του.

“Αυτή η νέα μονάδα είναι το επόμενο βήμα στο δόγμα επιχειρήσεων για την επόμενη δεκαετία. Ο στόχος μας είναι να προσβάλουμε τον εχθρό σε μικρότερη χρονική περίοδο και να εξουδετερώσουμε τις ικανότητες του ταχύτερα”.

“Το προσωπικό της μονάδας πρέπει να γνωρίζει πως να πολεμάει σ’ όλα τα πεδία μάχης, με τα κεντρικά χαρακτηριστικά του να είναι το υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και η ικανότητα να εντοπίζει, επιτίθεται και καταστρέφει τον εχθρό σ’ ολες τις περιοχές και σ’ όλα τα επίπεδα”, συμπλήρωσε.

Η μονάδα θα εφοδιαστεί με νέες διαβαθμισμένες αμυντικές τεχνολογίες, ορισμένες απο αυτές βρίσκονται υπό εξέλιξη, οπως επίσης και ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα για διάφορες αποστολές. Θα ενεργεί επίσης ως πεδίο δοκιμών για τις νέες αμυντικές τεχνολογίες και τις τακτικές που αναπτύσσονται από την προσφάτως συσταθείσα μονάδα Shiloah που είναι υπεύθυνη για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων μάχης και των όπλων.

Η μονάδα θα διοικείται από τον Αντισυνταγματάρχη Αγίν, που νωρίτερα διοικούσε την μονάδα κομάντο Duvdevan, αλλά του οποίου η προαγωγή στον επόμενο βαθμό καθυστέρησε για ενάμιση έτος μετά τον θάνατο στρατιώτη της μονάδος που πυροβολήθηκε κατά λάθος από αλλον στρατιώτη που έπαιζε με το όπλο του.

Στις προηγούμενες πολεμικές συγκρούσεις, οι Στρατιώτες μπορούσαν να δουν τον εχθρό σε ανοιχτές τοποθεσίες. Ο σημερινός εχθρός είναι αποκεντρωμένος και εντοπίζεται δυσκολότερα. Οι εχθροί έχουν γίνει χρονοευαίσθητοι στόχοι κάτι το οποίο δυσκολεύει την άμεση προσβολή τους από τις IDF μετά τον εντοπισμό τους πριν εξαφανιστούν ξανά.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι IDF θα επεκτείνουν τις ικανότητες τους σε όλες τις τελικές μάχιμες μονάδες (Τάγματα και Λόχους), προκείμενου να υποχρεώσουν όλους τους διαφορετικούς κλάδους να εργαστούν μαζί στους ελιγμούς και την άμυνα και να ενισχύσουν τους Στρατιώτες και Διοικητές στο πεδίο της μάχης. Επίσης, στις IDF θα υπάρξει ψηφιακή αναδιοργάνωση, όπου όλοι οι Στρατιώτες θα διασυνδεθούν – απο τον πιλότο στον ουρανό μέχρι τον Διμοιρίτη στο έδαφος.

Στα σημερινά σύγχρονα πεδία μάχης, η ικανότητα διαμοιρασμού πληροφοριών και η διατήρηση αδιάλειπτης επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία κάθε αποστολής.

Πηγές: Janes.com, jpost.com, theyeshivaworld.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.