Βολές πυροβόλων Μ110, στην ΠΕ της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ ( ΓΕΣ)

Συγκρότηση της Μεραρχίας και Ιστορικές Περίοδοι Δράσης

Η ΙΙ Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε την 19η Μαρτίου 1897, στα Τρίκαλα, λίγες ημέρες πριν την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου. Από τότε μέχρι σήμερα, η Μεραρχία συμμετείχε σ’ όλους τους αγώνες του έθνους και με το πνεύμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας των αξιωματικών και οπλιτών της έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας, κατά τη διάρκεια των παρακάτω επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετείχε:

α. Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

β. Στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο του 1912 –

γ. Στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο 1913.

δ. Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο 1917 – 18.

ε. Στην Εκστρατεία στην Ουκρανία 1919.

στ. Στη Μικρασιατική εκστρατεία 1919 – 22.

ζ. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο 1940 – 41.

η. Στις Επιχειρήσεις 1946 – 49.

Πρόσφατη Ιστορική Περίοδος

Τον Οκτώβριο του 1952, η Μεραρχία εγκαταστάθηκε στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα του Στρατηγείου της την Έδεσσα.

Το Σεπτέμβριο του 1976 αναδιοργανώθηκε σε Μεραρχία δύο (2) μηχανοκίνητων συνταγμάτων και μετονομάστηκε σε ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού.

Την 1η Απριλίου 1979, μετά την αναδιοργάνωση των μηχανοκινήτων συνταγμάτων σε μηχανοκίνητες ταξιαρχίες (33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Πολύκαστρο και 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη Θεσσαλονίκη) πήρε τη σημερινή της μορφή.

Την 8η Σεπτεμβρίου 1992, η ΙΙ Μ/Κ ΜΠ διατέθηκε στις δυνάμεις ταχείας αντιδράσεως του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στο Σώμα Ταχείας Αντιδράσεως της Συμμαχικής Διοικήσεως Ευρώπης (ACE RAPID REACTION CORPS –ARRC-), που εδρεύει στη Γερμανία.

Από το 1999 η Μεραρχία συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές σε Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: