Η Ικανότητα Συνεργατικής Εμπλοκής (CEC)

©Johns Hopkins University

Από Primauguet

Η Ικανότητα Συνεργατικής Εμπλοκής (CEC) αξιοποιεί τη συνθετική ιχνηλάτηση, την κατάδειξη ακριβείας και την απομακρυσμένη εμπλοκή στόχων στη θάλασσα και τον αέρα, ώστε οι σχηματισμοί του USN να λειτουργούν ως ενιαία μονάδα μάχης με πολλαπλούς κατανεμημένους αισθητήρες και όπλα.

Ο διαμοιρασμός ενιαίας τακτικής εικόνας απαιτεί ισχυρό Επεξεργαστή Συνεργατικής Εμπλοκής (CEP), συνδεδεμένο με τους αισθητήρες και τα συστήματα διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων, καθώς και Σύστημα Διανομής Πληροφοριών (DDS), με δυνατότητες πολλαπλάσιες μίας ζεύξης δεδομένων.

Ο εξαιρετικά υψηλός ρυθμός μετάδοσης δεδομένων καθίσταται εφικτός μέσω κεραιών διάταξης φάσης τυπικά κυλινδρικού (44in×14in) ή ορθογώνιου σχήματος που λειτουργούν με την ίδια αρχή όπως οι Αποκριτές Φίλου ή Εχθρού (IFF), εντοπίζοντας όλες τις μονάδες που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Η εκπεμπόμενη κυματομορφή διασποράς φάσματος απαιτεί ακριβέστατο συγχρονισμό των συστημάτων, με ακρίβεια μικροδευτερολέπτων, που επιτυγχάνεται μέσω ατομικού ρολογιού καισίου. Οι μονάδες μεταδίδουν και αναμεταδίδουν δεδομένα κατά τρόπο αυτόματο, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Τα δεδομένα που διαμοιράζονται εισάγονται στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) κάθε μονάδας του USN, ανεξάρτητα αν πρόκειται για Aegis, ACDS ή SSDS. Τούτο καταρρίπτει το μύθο ότι ο διαμοιρασμός δεδομένων μεταξύ πλοίων απαιτεί τον εξοπλισμό τους με CMS κοινού τύπου ή προέλευσης.

Ειδικότερα η διαφορά των CMS σχετίζεται μόνο με το βαθμό αλληλεπίδρασης του CEP με τους αισθητήρες και το σύστημα ελέγχου όπλων του πλοίου, ενώ το σύνολο των δεδομένων που συνθέτουν την τακτική εικόνα επαφών, στόχων και εμπλοκών είναι πανομοιότυπο για κάθε συμμετέχουσα μονάδα.

warfaresims.com

Καταληκτικά η έλλειψη ομοιοτυπίας στα CMS των μονάδων που μετέχουν στο διαμοιρασμό δεδομένων ουδόλως επιδρά στη δυνατότητα συμμετοχής τους στη διαδικασία συνεργατικής εμπλοκής, όπως διαδίδεται. Η ομοιοτυπία είναι μεν επιθυμητή, αλλά μόνο για λόγους υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.