Στην κρυφή ορεινή αεροπορική βάση, εκεί που η Αλβανία αποθήκευσε τα MiG που πουλάει

Τα κομμουνιστικής εποχής αεριωθούμενα, μεταξύ στα υπόλοιπα που συμπεριλαμβάνονται και μοντέλα MiG-19, MiG-17 και MiG-21, έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Σε μια γυμνή λοφοπλαγιά της βόρειας Αλβανίας βρίσκεται μια πύλη προς το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας: μια τεράστια ατσάλινη πόρτα ανοίγει τρίζοντας για αποκαλυφθεί μια πρώην αεροπορική βάση θαμμένη στην καρδιά του βουνού.

Αποτελούμενο σήραγγες 600 μέτρων που κάποτε έσφυζαν από στρατιωτική ζωή, η κρυφή αεροπορική βάση Τζάντερ (Gjader) είναι τώρα μια αποθήκη ξεφλουδισμένων αεριωθούμενων MiG κομουνιστικής εποχής που μαζεύουν σκόνη μέσα στο σκοτάδι.

©Gent Shkullaku | Ο πρώην κομμουνιστής δικτάτορας Εμβέρ Χότζα κατασκεύασε την απομονωμένη βάση για να θωρακίσει τη απομονωμένη χώρα του από τις επίφοβες ξένες εισβολές που όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να προσπαθούν να πωλήσουν τα ρωσικής και κινεζικής κατασκευής αεροσκάφη, απο τα οποία δωδεκάδες βρίσκονται σε παραπλήσια αεροπορική βάση.

“Η εναρμόνιση των εξοπλισμών και όπλων μας με τα νατοϊκά πρότυπα” ειναι μέρος του “νέου κεφαλαιου” της Αλβανίας με την Συμμαχία, στην οποία προσχώρησε το 2009, δήλωσε ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Μπαρνχιλ Κολτσάκου.

©Gent Shkullaku | Η αεροπορική βάση Γκάντερ.

Όσο για τα MiG, “πέρα από την νοσταλγία για την οποία θα κρατήσουμε κάποια από αυτά στο μουσείο μας… τα υπόλοιπα θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας όσο αφορά την πώληση ή άλλης χρήσης,” δήλωσε στο AFP.

Τα κομμουνιστικής εποχής αεριωθούμενα, στα οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται και μοντέλα MiG-19, MiG-17 και MiG-21, ειναι παροπλισμένα για περισσοτερο από μια δεκαετία.

Αλλά ήδη μουσεία, συλλέκτες και λοιποί λάτρεις της αεροπορίας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προσφέρουν ένα νέο σπίτι στα κειμήλια.

Όταν για πρώτη φορά η Αλβανία μίλησε για την πώληση των MiG το 2016, προέκυψαν αιτήσεις από το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας, όπως επίσης και από μια σχολή πιλότων στην Γερμανία.

Στην λίστα αναμονής βρίσκονται επίσης και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου επιχειρηματία Ζουλιέν Ρός που δραστηριοποιείται στην Αλβανία, ο οποίος σχεδιάζει να τοποθετήσει ενα αεροπλάνο στον κήπο του.

“Πλέον, δεν ειναι εύκολο να αποκτήσεις αυτού του είδους τα αεροσκάφη, επειδή, κυρίως, πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί και δεν ειναι τόσο καλά αποθηκευμένα όπως αυτά στην Αλβανία,” δήλωσε στο AFP, μέσα από το σπίτι του που έβριθε εκκεντρικών ειδών.

Έχει υποβάλλει τα στοιχεία τους για ενα από τα παλιότερα μοντέλα, ένα κινεζικής κατασκευής MiG-15 με τιμή περίπου 10000 ευρώ (περίπου 11000 δολαρια), το οποίο, πριν δωριθεί στην Αλβανία, χρησιμοποιήθηκε από τους βορειοκορεάτες.

©Gent Shkullaku | Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η Αλβανία συνεχίζει την προσπάθεια πώλησης των παλιών σοβιετικής και κινεζικής κατασκευής MiG.

Κλειστή στο κοινό

Όπως τα 7000 τσιμεντένια πολυβολεία ασφαλείας που είναι διάσπαρτα στην ύπαιθρο, έτσι κι η κρυφή βάση Τζάντερ ήταν τμήμα του σχεδίου του πρώην κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα να θωρακίσει τη απομονωμένη χώρα του από τις επίφοβες ξένες εισβολές που όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Περισσότεροι απο 600 στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες μέσα στον λαβύρινθο των σηράγγων που σφραγίστηκαν το 2000 και παρέμειναν μια απαγορευμένη περιοχή για το κοινό.

Τα αεριωθούμενα που πετούσαν μετά το 2000 χρησιμοποιήσουν μια διαφορετική στρατιωτική βάση, μέχρι που το τελευταίο από τα αεροπλάνα βγήκε εκτός εκτός υπηρεσίας μετά από ατύχημα του συνέβη το 2004.

©Gent Shkullaku | Ο πρώην πιλότος μαχητικών αεροπλάνων και διοικητής της αεροπορικής βάσης, Φατμίρ Ντανάζ.

Αφότου άνοιξε τα σκοτεινά και υγρά τούνελ στο AFP, ο σημερινός Διοικητής της βάσης, Φατμίρ Ντανάζ, παραδέχθηκε ότι τα παλιά αεροπλάνα προκαλούν απρόσμενες νοσταλγίες.

“Η ευχαρίστηση να πετάς και να εργάζεσαι σε αυτήν την βάση ήταν αφάνταστη,” δήλωσε ο 52χρονος Στρατιωτικός, καθώς φέγγει με τον φακό του πάνω σε μια σειρά ασημένιων αεριωθούμενων, ο οποίος ως νέος πιλότος συνήθιζε να προσγειώνεται στο αεροδρόμια που οδηγεί μέσα στα βουνά.

Σήμερα το σύνολο των δωματίων, συμπεριλαμβανομένων μιας καφετερίας, θαλάμων και άλλων γραφείων- ειναι άδεια εκτός από διάφορα μπάζα που και ξεβαμμένες πινακίδες που δηλώνουν την χρήση τους.

Σε ένα άδειο γραφείο μια προειδοποίηση κρέμεται ακόμα στο τοίχο: “Προσοχή! Τοποθετήστε τα έγγραφα στους φακέλους τους και παραδώστε τα στο γραφείο ασφάλειας απορρήτων πριν αποχωρήσετε από τον χώρο εργασία σας”.

Το NATO ήρθε στην “πόλη του Στάλιν”

Κατά την 40ετή δικτατορία του, ο Χότζα μετέτρεψε την Αλβανία την πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα στα Βαλκάνια.

Αυτη η κατάσταση κατέρρευσε παταγωδώς το 1997, εφτά χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού κομμουνισμού όταν η χώρα κατακλύστηκε από ένοπλες εξεγέρσεις όπου πολίτες εφόρμησαν σε αποθήκες οπλισμού και στρατιωτικές βάσεις για οπλισμό.

©Gent Shkullaku | Μέσα στην βάση υπάρχουν δωδεκάδες MiG καλυμμένα με σκόνη

Σήμερα η αλβανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εναν μικρό στόλο ελικοπτέρων και ο εναέριος χώρος της προστατεύεται από το NATO.

Ως μια ένδειξη των ραγδαίων αλλαγών, η πρώτη νατοϊκή βάση στην περιφέρεια των Βαλκανίων θα κατασκευαστεί στην Κουτσόβα της Αλβανίας, κάποτε γνωστή ως η “πόλη του Στάλιν” σύμβολο φιλίας εκείνης της εποχής μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Αλβανίας.

Όμως ο Ντάναζ ακόμα ονειρεύεται να δει την Γκάντερ να επιστρέφει στην πρότερη δόξα της.

“Η βάση μπορεί να λειτουργήσει ως μουσείο, άλλα με τις σύγχρονες υποδομές της, το σύστημα σηράγγων της,  μπορεί να επαναλειτουργήσει και να υπηρετήσει το NATO,” δήλωσε.

 

Απόδοση/Μεταφραση απο το msn.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.